pioturek Opublikowano 25 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2010 (edytowane) Zasadziłem chmiel. W tym roku będzie pierwszy zbiór . Niepowtarzalny zapach rozgrzanych słońcem, potartych w dłoniach, świeżych chmielowych szyszek tak bardzo mi sie podoba że pomyślałem czy nie dało by sie go zachowac na cały rok. Poszedłem dalej i wpadłem na pomysł trochę z dalekiego pogranicza piwowarstwa ale nie raz widziałem że wśród piwowarów forumowiczów znjadują sie osoby mające sporą wiedzę z chemii i może potrafiły by mi odpowiedzieć na takie pytanie. Jak zrobić "perfumy" o zapachu świeżego chmielu ? PS. Jeśli wątek jest źle posadowiony to proszę elroya o przeniesienie na właściwsze miejsce Edytowane 25 Sierpnia 2010 przez pioturek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szop007 Opublikowano 25 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2010 Zasadziłem chmiel. W tym roku będzie pierwszy zbiór . Niepowtarzalny zapach rozgrzanych słońcem, potartych w dłoniach, świerzych chmielowych szyszek tak bardzo mi sie podoba że pomyślałem czy nie dało by sie go zachowac na cały rok. Poszedłem dalej i wpadłem na pomysł trochę z dalekiego pogranicza piwowarstwa ale nie raz widziałem że wśród piwowarów forumowiczów znjadują sie osoby mające sporą wiedzę z chemii i może potrafiły by mi odpowiedzieć na takie pytanie. Jak zrobić "perfumy" o zapachu świerzego chmielu ? PS. Jeśli wątek jest źle posadowiony to proszę elroya o przeniesienie na właściwsze miejsce Po pierwsze,to popraw błąd w temacie;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 25 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2010 Jak zrobić "perfumy" o zapachu świerzego chmielu ? Obejrzyj sobie "Pachnidło" - może coś Ci wpadnie do głowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 25 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2010 (edytowane) Ja też OT: Po pierwsze,to popraw błąd w temacie;) Obawiam się, że temat wątku może poprawić tylko admin, ale popraw proszę to "świerzy" chociaż w tekście. Edytowane 25 Sierpnia 2010 przez Stasiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 25 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2010 Tutaj masz duży wybór kosmetyków na bazie piwa, chmielu i drożdży PS Poprawiłam temat i przeniosłam do Hyde Park Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cieplyl Opublikowano 25 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2010 A jak podoba Ci się zapach suszonego chmielu w szyszkach? Podobny jest? Z opracowania Dori wynika, że za zapach odpowiedzialny jest Myrcen. Humulen również wpływa na zapach nadając mu szlachetną nutkę. Odpowiednia mieszanina tych dwóch olejków pewnie da coś podobnego. Tylko nie wiem jak z dostępnością obydwu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pioturek Opublikowano 25 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2010 Tutaj masz duży wybór kosmetyków na bazie piwa, chmielu i drożdży PS Poprawiłam temat i przeniosłam do Hyde Park Dzięki dori za linka. Uff ale kicha z tą ortografią. "Pachnidło" nie dało mi wystarczającej odpowiedzi , "Jasminum " również, ale czekam na kolejne filmowe propozycje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 25 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2010 Można pokusić się o destylację z parą wodną świeżych szyszek chmielowych. Destylat wysolić, zebrany olejek rozcieńczyć etanolem i perfumki jak ta lala Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 25 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2010 Nie miało dać odpowiedzi, tylko podpowiedź - jak w tradycyjny sposób produkowało się pachnidła z surowców naturalnych. Pamiętam że dziecięciem będąc produkowałem wodę różaną z płatków róż - maceracja w alkoholu i szybkie odparowanie. Dostałem wciry za zużycie spirytusu rektyfikowanego ($5 za 0.5l w Peweksie!) i nawet mama nie dała się udobruchać pachnidłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pioturek Opublikowano 25 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2010 A jak podoba Ci się zapach suszonego chmielu w szyszkach? Podobny jest? Z opracowania Dori wynika, że za zapach odpowiedzialny jest Myrcen. Humulen również wpływa na zapach nadając mu szlachetną nutkę. Odpowiednia mieszanina tych dwóch olejków pewnie da coś podobnego. Tylko nie wiem jak z dostępnością obydwu. Właśnie o tą dostępność mi chodzi i to najlepiej jakąś domowa metodą. Zdaję sobie sprawę że pomysł jest nieco kopnięty (jak i moja ortografia ) i że może nic z tego nie wyjść ... ale te szyszki tak ładnie pachną Nie miało dać odpowiedzi, tylko podpowiedź - jak w tradycyjny sposób produkowało się pachnidła z surowców naturalnych. To tylko żart był Pamiętam że dziecięciem będąc produkowałem wodę różaną z płatków róż - maceracja w alkoholu i szybkie odparowanie. Dostałem wciry za zużycie spirytusu rektyfikowanego ($5 za 0.5l w Peweksie!) i nawet mama nie dała się udobruchać pachnidłem. Ale widzę że i w Tobie była taka żyłka do eksperymentów w tej dziedzinie Pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się