Jump to content

[Lepsze piwo]QUIZ O PIWIE


Recommended Posts

Sprawdź swoją wiedzę o piwie. Poniżej masz 30 pytań
1. Ile różnych polskich piw dostępnych było na rynku w minionym roku:
a) ok. 100 b) ok. 500 c) ok. 1000 d) ok. 2000  
 Fakt, że w całej Polsce. A to nie znaczy, że w twoim sklepie!


2. Piwo to trzeci najpopularniejszy napój na świecie po wodzie i
a) herbacie b) winie c) kawie d) coca-coli
 Ostatecznie oprócz piwa też można się czegoś innego napić.


3. Ile ząbków ma kapsel?
a) 19 b) 20 c) 21 d) 22
Kiedyś miał 24, ale kapsel lepiej przylega jeżeli z jednej strony średnicy kapsla jest ząbek, a z drugiej nie.


4. W jednej butelce piwa chmielu jest mniej więcej tyle co:
a) szczypta lub dwie b) garść c) dwie garści d) 1 kg
A może być nawet dwa razy więcej!


5. Dwutlenek węgla w piwie powstaje w sposób naturalny dzięki
a) chmielowi b) chemicznym dodatkom c) słodowi d) drożdżom
A niektóre browary dekarbonizują a potem karbonizacją znowu


6. Piwo bezalkoholowe nie może zawierać więcej alkoholu niż
a) 0% b) 0,5% c) 0,7% d) 0,2%
Jak bezalkoholowe to bezalkoholowe! A skoro nie ma alkoholu to nie jest piwem!


7. Na co nie mają wpływu drożdże podczas ferementacji brzeczki:
a) barwę piwa b) poziom alkoholu c) aromat piwa d) poziom ekstraktu
A podobno przeciwdziałają wypadaniu włosów!


8. Polska jest światową potęgą w produkcji piwa. Wynosi ona ok. 39 mln hektolitrów rocznie. Przeliczając na półlitrowe kufle jest to:
a) 3 mld 90 mln b) 39 miliardów c) 780 mln d) 7 mld 800 mln  
A jak sobie przemnożysz to razy 3 zł - to wyjdzie wartość całego rynku piwa!


9. Które twierdzenie o górnej i dolnej fermentacji jest nieprawdziwe
a) piwa dolnej fermentacji mają czystszy, gładszy i łagodniejszy aromat b) piwa górnej fermentacji mają bogatszy, bardziej owocowy aromat c) piwa dolnej fermentacji to lagery d) mocne piwa zawsze są górnej fermentacji
Górnej czy dolnej to kwestia techniczna. Grunt, żeby było smaczne!


10. Jedno piwo 0,5 l  zawiera mniej więcej
a) 850 - 1050 kcal b) 100 - 150 kcal c) 450 - 650 kcal d) 200-250 kcal
Dla porównania: pół litra mleka 2% ma ok. 250 kcal, a pół litra soku pomarańczowego ok. 200 kcal


11. Której techniki produkcji różnych alkoholi nie stosuje się przy warzeniu piwa?
a) ekstrakcja b) fermentacja c) destylacja d) dekantacja
Jednak dobry Bierbrand nie jest zły :)


12. Ekstrakt podawany przez browar oznacza zwartość cukrów (ekstraktu)
a) w gotowym piwie b) w słodzie przed zacieraniem c) po zacieraniu słodu d) po gotowaniu brzeczki
Naturalne piwo - naturalne cukry. Na dolewanie soku nie pozwala mi klauzula sumienia :)
 

13. Jak nazywa się część etykiety naklejana na szyjkę?
a) krawatka b) metka c) label d) koloratka
Muszka też by nieźle wyglądała :)


14. Wypicie 2 butelek piwa o zawartości 5% alkoholu jest równoznaczne konsumpcji wódki 40% w ilości
a) 100 ml  b) 200 ml c) butelki (500 ml) d) pół szklanki (125 ml)
A jak będzie z dwoma porterami po 10%?


15. Ze spożyciem ok. 100 l piwa na głowę Polska zajmuje na świecie miejsce
a) drugie b) czwarte c) szóste d) ósme
Na pierwszym są cały czas Czesi


16. Butelki brązowe są lepsze od zielonych gdyż
a) pozwalają lepiej rozpuścić się drożdżom b) utrzymują stabilną barwę piwa c) blokują fotolizę chmielu d) pozwalają na szybsze ułożenie się alkoholu
A co byś powiedział na butelkę różową ;))


17. W którym momencie produkcji możemy mówić o piwie:
a) po zacieraniu słodu z wodą b) po fermentacji brzeczki c) po gotowaniu brzeczki z chmielem d) po filtracji zacieru
Jest pianka - jest piwo!


18. Aby koźlaka nazwać podwójnym musi on zawierać co najmniej
a) 16% b) 20% c) 18% d) 22%
Oczywiście ekstraktu, nie alkoholu :)


19. Które słowo nie oznacza piwa:
a) cerveza b) birro c) alus d) øl
Cwrw - to po walijsku


20. Piwo
a) znane było najstarszym ludom starożytnym b) wymyślili średniowieczni mnisi c) wymyślili starożytni Germanie d) wymyślili Celtowie kultury beersztackiej
A i tak pewnie nikt nie wymyślił tylko odkrył!


21. Charakterystyczny bananowo-goździkowy aromat piw pszenicznych pochodzi od
a) specjalnej odmiany chmielu b) odpowiednich drożdży c) dodatków owocowo-korzennych d) specjalnych słodów aromatycznych
Jak wyczujesz taki aromat w innych piwach - to prawdopodobnie będzie to wada


22. Które stwierdzenie o chmielu jest nieprawdziwe. Chmiel...
a) działa uspokajająco b) wzmaga popęd płciowy c) konserwuje piwo  d) ma właściwości antyseptyczne
A szkoda...


23. Klasycznym dodatkiem wpływającym na charakterystyczny aromat belgijskich piw typu witbier jest
a) kolendra b) cynamon c) rodzynki d) zioła prowansalskie
A często dodaje się też skórkę pomarańczy czy cytryny


24. Labologia to jedna z dziedzin birofilistycznych obejmująca kolekcjonowanie
a) podstawek b) butelek c) etykiet d) kapsli
Olaboga, ile tego jest!


25. Goryczka w piwie pochodzi z
a) drożdży b) chmielu c) słodu d) bydlęcej żółci
Pewnie korci cię, by zakreślić d :)


26. Złotą, bursztynową, czarną lub czerwoną barwę piwa tworzy
a) słód o różnym stopniu prażenia b) barwnik naturalny c) specjalne szczepy drożdży barwiących d) chmiel brunatny w odpowiednich dawkach
Wielokolorowego piwa jeszcze nikt nie wymyślił :)


27. Które twierdzenie o porterze bałtyckim jest nieprawdziwe: Porter bałtycki jest
a) warzony przy użyciu drożdży górnej fermentacji b) warzony z użyciem słodów palonych c) jednym z najmocniejszych piw d) długo leżakowany przez kilkanaście tygodni
Jedno jest pewne: Portery to piwowarski skarb Polski


28. Najbardziej znanym na świecie polskim stylem piwa jest pszeniczne piwo Grodziskie. Piwo to słynie z
a) listka chmielu wkładanego do butelki b) bardzo wysokiego poziomu alkoholu c) dodatku miodu z Wielkopolski d) lekkiego aromatu wędzonego słodu
Genialne piwo - polski szampan!


29. Właściwa kolejność produkcji piwa to:
a) słodowanie-fermentacja-filtracja-gotowanie b) zacieranie-filtracja-gotowanie-fermentacja c) słodowanie-filtracja-fermentacja-gotowanie d) słodowanie-fementacja-gotowanie-filtracja
Bo po uwarzeniu piwa już jest prościej: otwieranie-nalewanie-wychylanie-odstawianie


30. Klasyczny styl piwa pochodzący z Irlandii to:
a) bock b) stout c) IPA d) gose
Ale nawet na św. Patryka nie zrobi się z tego zielonego piwa :)


Jak dotarłeś tutaj - to jest nieźle! Odpowiedzi w komentarzach poniżej. Pewnie się z czasem pojawią :)

View the full article

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.