Jump to content

[Kraftmagia]Kuchnia Pełna Osobliwości: pastry sour kisiel


Pierre Celis

Recommended Posts

Gotowanie z alkoholem bywa pasjonujące. Oczywiście chodzi o dodatek alkoholu do potraw, lub foodpairing, a nie spożywanie alkoholu przy smażeniu kotleta.

Do potraw używa się różnych alkoholi. Destylaty, jak rum są świetne do flambirowania (podpalania), szczególnie jeśli chodzi o desery. W słodko-słonej roli sprawdzają się portery, gotował z nim nawet sam Mistrz Makłowicz.

Jednak prawdziwym królem jest bezsprzecznie wino. Przepisów z nim można znaleźć tysiące. Pasuje do wielu dań i jest dość proste do użycia. A gdyby tak spróbować ugotować coś z piwem, które jest nieco podobne do wina? Kwaśne, z mocnym smakiem owocowym? Wybór padł na pastry sour.

Na początek coś łatwego

Z tym niezbyt wyszukanym daniem poradzi sobie każdy. Dobrze, danie to za duże słowo, ale gotowanie występuje. Przed Państwem przepis na Pastry Sour Kisiel.

http://kraftmagia.pl/wp-content/uploads/2021/02/20210226_191621-1024x1024.jpg

Kisiel jest gotowy w proszku, żeby było łatwiej. Dla zaawansowanych można go sporządzić samemu na bazie mąki ziemniaczanej. Tutaj wybór padł na znanego lekarza, specjalistę cukiernictwa Dr. Oetkera o smaku malinowym. Piwo: Browar Stu Mostów Pastry Sour Ale Nectarine Raspberry, czyli z nektarynką i malinami.

Wykonanie:

Instrukcja jest na opakowaniu, ale ułatwię zadanie. Do garnka, najlepiej szerokiego wlewamy piwo (400 ml). Dodajemy 3 łyżki cukru. Włączamy na średnim ogniu i czekamy aż się zagotuje.

http://kraftmagia.pl/wp-content/uploads/2021/02/20210226_192105-1024x768.jpg

Szklankę wypełniamy w 1/3 wodą, wsypujemy proszek, intensywnie mieszamy. Gdy piwo zacznie mocno wrzeć (uwaga, tworzy się szybko rosnąca piana) wlewamy proszek rozmieszany z wodą do garnka i mieszamy. Gotujemy jeszcze przez chwilę ciągle mieszając.

http://kraftmagia.pl/wp-content/uploads/2021/02/20210226_1919591-1024x768.jpg

Na koniec przelewamy do zimnej salaterki, zgodnie z zaleceniem doktora Oetkera. Można jeść na ciepło i na zimno.

Co z tego wyszło?

Bardzo smaczny kisiel. Mocno owocowy, zdecydowanie bardziej wyrazisty w smaku, niż zwykły kisiel. Jest również kwaśniejszy, więc pomimo zawartości laktozy trzeba jednak dosypać cukier.

Nuty piwne są bardzo nikłe i wyczuwalne gdzieś w tle. Podobnie jak alkohol. Warto dodać, że część % odparuje, więc należy się liczyć ze spadkiem mocy. Nadal jest to produkt zawierający alkohol, warto o tym pamiętać podczas kierowania samochodem, a także nie podawać nieletnim.

http://kraftmagia.pl/wp-content/uploads/2021/02/20210226_192508-1024x768.jpg

Przepis jest inspirowany galaretką na winie, co również jest świetnym pomysłem.

Czy pastry sour sprawdza się w gotowaniu? Jak najbardziej. Z pewnością można się pokusić o zdecydowanie bardziej skomplikowane przepisy z tym piwem, jak marynaty, ciasta czy sosy.

The post Kuchnia Pełna Osobliwości: pastry sour kisiel appeared first on Kraftmagia.

Przeczytaj cały wpis

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.