rafiosso Opublikowano 29 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2010 Z niekłamaną radością uprzejmie donoszę, że za miesiąc będziemy mogli się cieszyć nową pozycją w biblioteczce piwowara: " Yeast: The Practical Guide to Beer Fermentation" napisaną przez Chrisa White'a i Jamila Zainasheffa. Już mnie łapy świerzbią Info: http://www.brewersassociation.org/pages/media/press-releases/show?title=yeast-book-provides-comprehensive-guide-to-beer-fermentation Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 19 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2010 Właśnie kolega podrzucił mi linka do ciekawej propozycji, będę musiał sobie sprawić tą książkę. Wydaje mi się , że pozycja ta będzie bardziej nastawiona na praktykę niż na teorię. Yeast: The Practical Guide to Beer Fermentation (Brewing Elements) Jamil Zainasheff Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 19 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2010 podziel się wrażeniami. Ja czekam na książki które zamówiłem 19 października w empiku i okazało się że czas realizacji się wydłuży z 15 dni na 1 grudnia... i się z tego robi prezent na mikołajki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 19 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2010 Jeszcze jej nie mam . W środę na spotkaniu o niej się dowiedziałem. EDIT Ale za kilka dni dam znać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafiosso Opublikowano 19 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2010 Ja już ją mam (http://www.piwo.org/forum/t3677-%22Drozdzowa-Biblia%22-dla-piwowarow.html). Jest naprawdę świetna, zrozumiałem kilka swoich błędów dzięki niej... szczerze polecam. Makaron: Połączyłem wątki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafiosso Opublikowano 20 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2010 Makaron -> Dzięki za sklejenie wątków. Wkrótce podzielę się moimi wnioskami po przeczytaniu książeczki, a konkretnie chodzi mi po myśli mały tutorial dla początkujących odnośnie obliczania ilości zadawanych drożdży (co jest wg. autorów absolutnie najważniejsze w naszej szlachetnej sztuce piwowarstwa) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 20 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2010 Po polskiemu będzie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 20 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2010 Po polskiemu to ja mogę coś napisać . Czy ktoś coś wie na temat tlumaczenia tej książki na polski? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafiosso Opublikowano 20 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2010 No tłumaczenie po polsku to by był wypas... ale ja się nie podejmuję z braku czasu Tu założyłem wątek o drożdżowej arytmetyce: http://www.piwo.org/forum/t4242-Drozdzowa-arytmetyka--zadawanie-suchych-plynnych-startery-itp-.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafiosso Opublikowano 21 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2010 (edytowane) O kurczę, właśnie zauważyłem, że na amazonie nie ma dostępnego spisu treści. Wobec tego dla zainteresowanych wrzucam co jest w środku: Część I: Znaczenie drożdży; fermentacja - Krótka historia drożdży - Dlaczego fermentacja jest tak istotna - Jak poprawić jakość fermentacji - Podstawy dobrej fermentacji Część II: Bilogia, enzymy, estry - Biologia drożdży - Enzymy - Estry, alkohole i inne Część III: Jak wybrać właściwe drożdże - Kryteria selekcji - Style piwa a wybór drożdży - Drożdże w twoim browarze - Wiele rodzajów drożdży w jednym piwie - Brettanomyces - Łapanie dzikich drożdży Część IV: Fermentacja - Fermentacja w czasie - Pożywienie dla drożdży - Napowietrzanie - Piwa high-gravity - Systemy fermentacji - Użycie antyspieniaczy - Temperatury fermentacji - Optymalizacja aromatów w fermentacji - Koniec fermentacji (dofermentowanie, flokulacja, diacetyl, lagerowanie) - Refermantacja w butelkach - Beczkowanie Część V: Rozmnażanie drożdży, opieka i przechowywanie - Ilość zadawanych drożdzy - Rozmnażanie drożdży - Jak rozmnażają drożdże w browarach - Rozmnażanie domowe - Praca z drożdżami suchymi - Praca z gęstwą - Przechowywanie drożdży - Powtórne użycie drożdży - Transport drożdży Część VI: Twoje własne laboratorium drożdżowe - dla opornych - Jakość od A do Z - Wyposażenie laboratorium - Sterylizacja - Propagacja drożdży - Łapanie drożdży - Kontrola jakości drożdży i piwa Jeśli ktoś z Koleżanek/Kolegów ma ochotę to mogę przybliżyć co nieco z ww., w miarę wolnego czasu. Edytowane 21 Listopada 2010 przez rafiosso Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 6 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2010 Jeśli ktoś chciałby przeczytać szczerą recenzję to zapraszam tutaj Niestety po angielsku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 6 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2010 podrozdział "podstawy dobrej fermentacji" tytuł sugeruje wiele cennych rad dla początkujących piwowarów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się