zoltek Opublikowano 31 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2010 Mam pytanie dotyczące dodania do piwa wiórków kokosowych . Znalazłem na necie takie piwo http://www.tommyknocker.com/ourBeer.html#CPWW ( 3 od góry) niekoniecznie to musi być porter, ale czy jest jakaś możliwość nadanie piwu kokosowego smaku lub aromatu . Myślałem o uprażeniu wiórków albo ich wygotowaniu wlewając tylko napar do cichej. Żółtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 31 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2010 robiłem kiedyś likier kokosowy i zawartość tłuszczu w kokosie jest taka, że po dodaniu wiórków do piwa, straci ono zupełnie pianę. Trzeba by użyć przerobionych wiórek, np destylatu z parą wodną/alkoholem albo aromatu, bo dodanie wiórek spowoduje że bo brzeczce będą pływać oka tłuszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zoltek Opublikowano 31 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2010 (edytowane) http://allegro.pl/aromat-spozywczy-w-proszku-kokosowy-i1193509670.html czy coś takiego by się nadawało?? nie zawiera tłuszczów Edytowane 31 Sierpnia 2010 przez zoltek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Franekkkk Opublikowano 31 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2010 Mam pytanie dotyczące dodania do piwa wiórków kokosowych . Znalazłem na necie takie piwo http://www.tommyknocker.com/ourBeer.html#CPWW ( 3 od góry) niekoniecznie to musi być porter, ale czy jest jakaś możliwość nadanie piwu kokosowego smaku lub aromatu . Myślałem o uprażeniu wiórków albo ich wygotowaniu wlewając tylko napar do cichej. Żółtek To chyba jest piwo z dodatkiem kakao i miodu. Wsaczuk słusznie zauważył, że kokos zawiera dość sporo tłuszczu, więc o pianie możesz na wstępie zapomnieć i piwo będzie wyglądało jak rosół Może lepiej dodać przy rozlewie, do każdej butelki likieru kokosowego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zoltek Opublikowano 31 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2010 ten likier to dawać zamiast glukozy ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zoltek Opublikowano 31 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2010 (edytowane) To chyba jest piwo z dodatkiem kakao i miodu. mój błąd nie przeczytałem dokładnie http://http://www.wywar.pl/product-pol-4297-Ko ? ywczy.html ten aromat mógłby być? 50 ml Edytowane 31 Sierpnia 2010 przez zoltek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Franekkkk Opublikowano 31 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2010 To chyba jest piwo z dodatkiem kakao i miodu. mój błąd nie przeczytałem dokładnie http://http://www.wywar.pl/product-pol-4297-Ko ? ywczy.html ten aromat mógłby być? 50 ml Na pewno ten aromat dodawać na cichej albo podczas rozlewu. Pytanie jak długo będzie się taki aromat utrzymywał i ile go dać w przeliczeniu na litr piwa. Ja bym zrobił tak. Kupiłbym kilka takich samych piw - butelkowanych. Otworzył dał do każdej odpowiednią ilość aromatu np. 1 piwo 2 krople, 2 piwo 4 krople, 3 piwo 6 kropli. Zakapslował, wymieszał i odstawił na tydzień. Po tygodniu otworzyć i zobaczyć jaki jest aromat, czy się utrzymał, czy piwo smakuje. Oczywiście w warunkach "sterylnych" - blat przetrzyj spirytem, potem kapsle i szyjki też. ten likier to dawać zamiast glukozy ? Jeżeli likier byłby dosyć słodki to bym już glukozy nie dodawał. Malibu chyba kokosowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zoltek Opublikowano 31 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2010 ale ile tego dać? bo chyba nie całą butelkę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Franekkkk Opublikowano 31 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2010 (edytowane) ale ile tego dać? bo chyba nie całą butelkę? Najpierw odlewasz sobie jeden kieliszek i próbujesz czy likier jest dobry. Potem wlewasz z pół kieliszka do butelki. Potem odlewasz sobie jeszcze jeden kieliszek i się upewniasz, że likier jest dobry. Następnie wlewasz pół kieliszka do butelki. I tak aż rozlejesz całe 20 litrów piwa . A tak na serio to tak z ok 1-1,5 (albo nawet mniej) łyżeczki powinno wystarczyć na 1 butelkę. Najlepiej do tego dojdziesz metodą prób i błędów. Edytowane 31 Sierpnia 2010 przez Franekkkk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się