Rolnik Sam w Dolinie Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Hej Wszyscy pewnie znają nierdzewne sitko-pokrywkę z IKEI które jest idealnym fałszywym dnem. Niestety do większości fermentorów wchodzi na płytko. Mam jeden fermentor sprzed chyba z 15 lat który ma na dnie średnicę wewn. <> 32.5cm co sprawia, że wspomniane sitko wchodzi do samego dołu - gdy oprze się o założony kranik, na przeciwległym końcu dochodzi do dna i na całym obwodzie dokładnie przylega do ścianek. Doskonale się tym filtruje, o wiele lepiej niż filtratorem... Wic w tym, że teraz fermentory są ciut mniejsze - mają średnicę wg. sprzedawców 31.5-32cm czyli o 0.5-1cm za mało. Pytanie - może ktoś z Was przypadkiem namierzył sprzedawcę, który miałby fermentory o średnicy wewnętrznej przy dnia 32.5cm? Kupiłbym ze dwa na zapas Jakub Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paajonk Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Sprawdzałeś fermentory o poj. 34,5l? Wydaje mi się, że są szersze od standardowych. Postaram się nie zapomnieć i zmierzyć po powrocie do domu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Sam w Dolinie Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Będę wdzięczny. Pisałem do kilku sprzedawców i zawsze brakuje około centymetra. Co ciekawe ten mój ma chyba jakieś 25l realnej pojemności? Może 30 "z czubem". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paajonk Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Zmierzyłem, 33l pojemności i na dnie jest 32cm. Wysokość z pokrywą 39,5cm. Czerwoną dynie sprawdzałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Sam w Dolinie Opublikowano 17 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2021 Nie, chyba ZNalazłem na allegro wersję, ponoć 32cm, zamówię i zobaczę czy będzie ok... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Sam w Dolinie Opublikowano 21 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2021 Update. Niestety te co znalazłem na allegro są za małe. Ale za to wiem co to za wiadro które pasuje - jest to wiadro 33l firmy SUPERFOS, numer produktu 1790. Gdyby komuś udało się takowe znaleźć to chętnie kupię na zapas... Nagrałem o co biega: Jakub Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muchor Opublikowano 21 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2021 To może być to:http://superfos.com/pl/Produkty/Building-Materials/HobbockI wersja 33l.http://cloud.tapatalk.com/s/6080a6157fdb5/Hobbock_1790.pdfWysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Sam w Dolinie Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2021 No tak, to jest to wiadro Wysłałem emila z zapytaniem czy da się gdzieś kupić... Jakub Muchor 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muchor Opublikowano 7 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2021 Dzisiaj postanowiłem sprawdzić samą ideę - i teraz mam pewne wątpliwości. Robiłem klasyczny Hefeweizen (2,5 kg słodu pszenicznego, 1,7 kg pilneńskiego i 0,25 kg Carapils), zacieranie klasyczne (45 st - 15 minut, 55 st - 15 minut, 62 st - 40 minut, 72 st - 40 minut, wygrzew). Wziąłem zwykły fermentor i wcisnąłem weń rzeczone sitko z Ikei w taki sposób, że dotykało dna w punkcie przeciwległym do kranika. Wtedy krawędzie sitka dotykały ścianek fermentora, trochę to było wygięte, ale dało się. Przełożyłem zawartość kociołka zaciernego, na wierzch położyłem jak zwykle durszlak (aby lać na niego wodę do wysładzania). Jak każą piwni wikipedyści, 5 razy po litrze zawróciłem. Ogólnie, filtracja była całkiem spoko - nawet dostałem na koniec założone 12.6 brix, 20.5 litra brzeczki (czyli chyba nieźle). Mam jednak wrażenie, że całkiem sporo białek mi przeszło przez to sitko - możecie to zobaczyć na zdjęciach. Kiedy filtrowałem przez sraczrurkę, nie miałem szansy tego zobaczyć, więc w sumie nie wiem, czy to lepsze czy gorsze rozwiązanie. Ale na pewno dość proste. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Sam w Dolinie Opublikowano 12 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2021 W jaki sposób regulowałeś temperaturę, że masz kilka przerw? Dolewałeś gorącej wody i mieszałeś? Moim zdaniem ta metoda ma sens przy zacieraniu jednotemperaturowym - wlewasz wodę, mieszasz izolujesz fermentor i zostawiasz w spokoju. Przez czas zacierania układa się piękne złoże filtrujące... Faktem jest, że grubość złoża będzie tu mniejsza niż przy filtratorze bo powierzchnia filtra jest większa - w efekcie skuteczność filtrowania może być niższa, choć ja tego nie stwierdziłem... J. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muchor Opublikowano 12 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2021 Zacierałem w kociołku (przerobiony pasteryzator). Po podgrzewie przeniosłem całość zacieru do tego fermentora, i wtedy zrobiłem te zdjęcia. Nie zacierałem w fermentorze. Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Sam w Dolinie Opublikowano 14 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2021 Przypuszczam, że duże znaczenie ma wysokość sita w wiadrze. U Ciebie jest to sporo cm i po prostu brzeczka od razu przelewa się przez sitko, bez ułożenia złoża. U mnie jest to 3-4cm tylko w okolicy kranika, dalej sitko schodzi aż do poziomu dna. q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiuu Opublikowano 28 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2021 (edytowane) Było podobno jedno sitko w ikea które pasowało. Niestety produkt wycofany. Kupiłem natomiast w Kauflandzie dno do pizzy 32cm (realnie 32,3cm) i do tego przykrywkę 29cm. Pozbyłem się rączki i mam zamiar powiększyć ilość otworów w dnie wiertarką np. wiertłem 4mm. Zestaw pasuje wyśmienicie. Na cieniu w fermentatorze wydaje się wyżej, to przez brzegi tacki pizzy i jej zagięcie do góry. Spróbuje tej metody, bo ostatnio miałem problemy w wydajnością wysładzania. Ta zapewne jest nieporównywalnie lepsza od wężyka z oplotu. Edytowane 28 Czerwca 2021 przez grzesiuu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muchor Opublikowano 28 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2021 Jest sporo siatkowych pokrywek na allegro.Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiuu Opublikowano 28 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2021 2 godziny temu, Muchor napisał: Jest sporo siatkowych pokrywek na allegro. Sporo to jest ale ze średnicą 32cm nie ma. Wszystko przeglądałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Sam w Dolinie Opublikowano 11 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2021 Myślę, że jednak sensowniej byłoby zadzwonić do dystrybutora wiader i zmusić go do sprzedania ze 20szt Sitka są non-stop w Ikei... Wziąłbym na zapas jedno wiadro extra. J. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karpiozo Opublikowano 12 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2021 Zamiast sitk z Ikei polecam siatkę nierdzewna. Każdy może sobie dopasować do swojego wiadra. Używam od około 20 warek i sprawuje się bardzo dobrze. Nie robie nigdy podbicia i nic się nie zapycha. Rolnik Sam w Dolinie 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się