jacer Opublikowano 9 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2010 No to spróbowaliśmy to piwo. Przepiękny browar z knajpą na pięknej byłej stacji kolejowej. Podawane z fajnych szklankach, która została zakupiona. Piwo mętne, coś jak pszeniczniak. Ładna piana, w zapachu leciutko kwaskowe, przyjemny delikatny aromat chmielowy. W smaku lekko kwaskowe, coś jak Witbier. Ogólnie przypomina Witbiera. Słony smak poczułem dopiero przy drugim kuflu. Pije się przyjemnie. Piwo ogólnie smaczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 9 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2010 No to spróbowaliśmy to piwo. Przepiękny browar z knajpą na pięknej byłej stacji kolejowej. Podawane z fajnych szklankach, która została zakupiona. Piwo mętne, coś jak pszeniczniak. Ładna piana, w zapachu leciutko kwaskowe, przyjemny delikatny aromat chmielowy. W smaku lekko kwaskowe, coś jak Witbier. Ogólnie przypomina Witbiera. Słony smak poczułem dopiero przy drugim kuflu. Pije się przyjemnie. Piwo ogólnie smaczne. Sądząc po składzie surowcowym to powinno do witka być podobne. Zabij jeszcze nas ceną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 9 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2010 (edytowane) Chyba 2,65 ojro w browarze. W super butelce 0,75l wraz ze szklanką 15 ojro. W składzie jest kolendra. Edytowane 9 Października 2010 przez jacer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 9 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2010 Chyba 2,65 ojro w browarze. W super butelce 0,75l wraz ze szklanką 15 ojro. W składzie jest kolendra. ? 2,90 za 0,5L, a więc szokująca cena. :o Jak w warszawskiej Bierhalle czy Browarmi. A lokal tak odpicowany, że tamte wysiadają. Ozdobna butelka 0,75L 9,90?, szklanka 4,5?. W smaku słonego posmaku bardzo nie czuć, dopiero jak się go poszuka, np. z zatkanym nosem. Inna rzecz, że rzeczywiście po tym piwie mocno suszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 9 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2010 A serwują z sokiem? Wyniuchaliście jakieś tajniki produkcji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 9 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2010 A serwują z sokiem? No jasne. Z sokiem, ze schnappsem i jeszcze z likierem wiśniowym, to wersja Fraufreundlich. Wyniuchaliście jakieś tajniki produkcji? Niestety byliśmy po 21. i nikogo kompetentnego nie było. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 13 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2010 Na podsumowanie dyskusji: Gose uwarzyłem, zadałem drożdzami pszenicznymi, dodałem gęstwy z Berliner Weisse (mieszanka drozdży Kolsch i kultury Lactobaccilus). Fermentowało ok. 2 miesięcy, przy dozlewie dokwasiłem jeszcze 5 ml kwasu mlekowego 80% i dosoliłem 5g soli. http://www.piwo.org/forum/p68853-11-10-2010-13-23-47.html#p68853 Młode piwo zostało poddane ocenie doświadczonych piwoszy na panelu u Infama i zostało uznane za "zaskakująco pijalne, jak na piwo z solą"; co pozwolę sobie uznać za umiarkowany sukces. Obiektywnie rzecz biorąc jest to taki dziwoląg-pszeniczniak o nieortodoksyjnym smaku; z tego samego klubu co Grodziskie. Wierzę, że może mieć swoich wielbicieli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 13 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2010 nazwa "piwo z solą" odstrasza, zapach piwa Codera urzeka, zaś w smaku sól nie jest słona, na mnie robiła wrażenie jakby to była bardzo-bardzo twarda woda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 13 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2010 spotkałem się z praktyką dosypywania do zimnego piwa soli, żeby tak nie drapało w gardło. To tak na marginesie a propos piwa z solą. A co do Coderowego gose to też byłem zaskoczony pijalnością aczkolwiek nie powiem żeby to było piwo którego się w ciągu wieczoru parę kufli opróżni, raczej kieliszków... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 13 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2010 A co do Coderowego gose to też byłem zaskoczony pijalnością aczkolwiek nie powiem żeby to było piwo którego się w ciągu wieczoru parę kufli opróżni, raczej kieliszków... Tzn., że coś było nie halo. Gose, właśnie z racji, że jest z solą (ale nie czuje się tej soli) wzmaga pragnienie, więc jak najbardziej po opróżnieniu szklanki 0,5L, zamawia się następną. I opróżnia dość szybko. Jeszcze jedno, na pierwszy smak, to gose smakuje, jak trochę udziwniony witbier, a tym co jest w nim dziwne wbrew pozorom nie jest sól, ale goździk. Z ciekawostek, wg Moshera dodatek soli zwiększa pełność smaku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się