Skocz do zawartości

Pytanie odnośnie refermentacji


Owndragon21

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich serdecznie,

jest to mój pierwszy post na forum.

 

Otóż około tygodnia temu postanowiłem rozpocząć proces butelkowania mojego piwa, gdyż ekstrakt juz nie spadał (spadł z 10 Blg(OG) do około 1 Blg(FG)).

Mam 10 L piwa, więc korzystając z pewnego kalukatora uznałem iż bezpieczna będzie ilość około 60g cukru. (rozpuszczonego w piwie).

 

Jednakże podczas butelkowania wystąpił problem z kapslownicą i musiałem ten proces wstrzymać.

 

Moje pytanie:

Czy w takiej sytuacji powieniem dołożyć curku na refementacje ? 

Wydaje mi się, iż jak zabutelkuję za kilka dni piwo granatów być nie powinno, chociaż obawiam się bardzo niskiego nasycenia piwa CO2.

 

Z góry dziękuję za odpowiedz.

 

edit: najpierw przeniosłem temat do Piaskownicy, potem po zdublowaniu (czy przez autora, czy przez system) musiałem połączyć dwa wątki. Zasada

 

Edytowane przez zasada
komentarz do działań moderatorskich
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Owndragon21 zmienił(a) tytuł na Pytanie odnośnie refermentacji

W ciągu kilku dni surowiec, którym zamierzałeś refermentować zapewne został już w całości przefermentowany (jeśli trzymałeś w tym czasie piwo w temperaturze pracy drożdży). Albo więc zostawisz jak jest (co będzie skutkowało mizernym lub nawet zerowym nagazowaniem) albo dodasz ponownie surowca. Jeśli masz obawy o granaty dodaj go nieco mniej niż pierwotnie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bardzo dziękuję za odpowiedzi!

 

Wiem, że ekstrakt podczas butelkowania wynosił nieco ponad 1 Blg.

Czy jesli np. po zmierzeniu areometrem , ten ponownie wskaże 1 Blg, to oznacza, iż dodany przeze mnie cukier został przerobiony przez drożdze i prawdopodobnie moge dodac surowiec do refermentacji ponownie tak?

 

Czy po takiej refermentacji w fermentatorze (wiadomo ze nie do konca szczelnym) w piwie będzie uwięziony CO2 i nalezy zastosować mniej surowca?

 

Z góry dziękuję za odpowiedzi

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Po fermentacji zawsze w piwie masz już nieco rozpuszczonego CO2, a jego ilość zależy od temperatury (dlatego uwzględnia się ją w kalkulatorach nagazowania). Natomiast obecny dodatek cukru, o ile przefermentował, nie zmieni specjalnie nagazowania. Pomiar blg powinien być taki sam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.