Wiktor Opublikowano 1 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2010 wzięło mnie żeby zrobić piwo bezglutenowe i chciałem zrobić je z prosa sorgo gryki i jeszcze paru ziaren bez glutenu które mi się nawiną. Podejmę próby zesłodowania ziaren, a jak się nie powiedzie, albo się nie będzie chciało scukrzyć to dodam enzymów i tu pojawia się moje pytanie, ceny ziaren z sklepach ze zdrową żywnością są takie że człowiekowi czapka z głowy spada i wyskakuje człowiek z butów, ale znalazłem coś takiego sklep posiada bardzo szeroki asortyment różnego rodzaju ziaren w przystępnych cenach, jest tylko jeden problem... są to ziarna na ptactwa. Jak myślicie można by coś takiego użyć do warzenia piwa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 1 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2010 To nie jest nowy pomysł. Bodaj że w zeszłym roku na browar.bizie była spora dyskusja na w/w temat, poparta jakimiś eksperymentami ze słodowaniem i warzeniem. Jak znajdę to wrzucę link. goroncopozdrawiamy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 1 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2010 Tu coś jest. http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=69503&highlight=piwo+bezglutenowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 1 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Września 2010 Tu coś jest.http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=69503&highlight=piwo+bezglutenowe wiem, przejrzałem ten wątek i po opisie warzenia chce mieć w zanadrzu enzymy. Moje pytanie jest bardziej o to czy takie ziarna sprzedawane jako karma dla papug nadają się do wyrobu piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 1 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2010 W naszej opinii - ziarno jest ziarnem, kwestia sprawdzenia organoleptycznego jego jakości ( zapach, wygląd itp ). Zamów po kilogramie tego co Cię interesuje, jeżeli nie spełnią oczekiwań - idzie zima dokarmisz ptaki. Tak czy inaczej strata nie wielka, a doświadczenie bezcenne . goroncopozdrawiamy P.S. Koniecznie podziel się spostrzeżeniami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 1 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Września 2010 właśnie jak zamówić to kilkanaście kg bo przesyłka do 25 kg kosztuje 16,50 więc nie opłaca się kupić 4 kg ziarna po 1,30... w sumie żadna strata kupić dużo, można zawsze zrobić z tego ziarna jakiś destylat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 1 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2010 Na targ w Piasecznie w każdy wtorek i piątek przyjeżdża handlarz sprzedający na kilogramy wszelakie ziarna dla ptactwa i innej trzody. Sprawdź w Otwocku, być może tam też jest ktoś taki. goroncopozdrawiamy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 1 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Września 2010 jest coś takiego, ale pewnie nie będzie miał takiego wyboru no i trzeba pojechać na bazar... a tak zamówię i przyniosą mi pod drzwi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 1 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2010 na bazarku przy Wiatracznej proso kosztuje 2 zł za kg, kiełkowało bez zarzutu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 3 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Września 2010 zadzwoniłem do sklepu i pani powiedziała że ziarna są siewne i nadają się do spożywania przez ludzi, więc dziś wieczorkiem zrobię zamówienie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi