seler Opublikowano 2 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2010 zrobiłem już w sumie trzy dunkele barwione carafą poprzez ekstrahowanie w małej ilości zimnej wody i dodanie pod koniec zacierania (tak było w instrukcji bodajrze z BA), jednak nigdy nie udało mi się w ten sposób uzyskać głębokiego brązu a co najwyżej ciemny bursztyn. Chciałbym zrobić dunkela jak z tej receptury: http://www.wiki.piwo.org/index.php/Dubbel_%28Vitaminator%29,_Artur_Olender_%282artur2%29 z niewielkimi zmianami. Co zrobić by upewnić się że kolor będzie pięknym ciemnym brązem? Co robię nie tak z tą carafą? Może gotować dłużej żeby większa karmelizacja byla? Jakieś pomysły? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 2 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2010 ja jak robi dunkela to daję zmielone ziarno przed wysładzaniem do całości. Jeśli chcesz robić taką ekstrakcję to żeby zwiększyć kolor, możesz zrobić ekstrakcję w kilku mniejszych porcjach wody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 3 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2010 Myślę, że nie masz co się tak bać tej Carafy, jeżeli uzyjesz gatunku Specjal, i zrobisz tak jak radzi wsaczuk, nie bedzie wiele paloności w piwie. Jest też w sprzedaży gotowy ekstrakt z Carafy, nazywa się Sinamar, ale chyba nie jest do kupienia w Polsce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się