nehoshi Opublikowano 3 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2010 Hej! No i chyba klops Podczas podgrzewania z 63°C do 73°C (nie wiem jakim cudem...) brzeczka podgrzała mi się do niemal 80°C. Po 30 minutach w 73°C próba jodowa cały czas zabarwia, czy to znaczy, że z piwka już nic nie będzie, bo proces się zatrzymał? Powiedzcie, że da się coś jeszcze zrobić... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 3 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2010 jeśli masz jeszcze słód to zmiel trochę i dodaj do zacieru. Enzymy z niego scukrzą to co jeszcze zostało, chwilę to potrwa ale się uda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nehoshi Opublikowano 3 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Września 2010 Niestety jedyne co mam to zestaw http://centrumpiwowarstwa.pl/sklep/produkty/471 wymieszany w jednym worku. Minęło 40 minut i nadal kupa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 3 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2010 Rób dalej, a po filtracji zbadaj gęstość (Blg, w całości filtratu) i będziesz wiedział co z piwka wyjdzie. Krótka chwila w temp. poniżej 80°C nie zabije wszystkich enzymów moim zdaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nehoshi Opublikowano 3 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Września 2010 Miało być 30 minut w 73°C a minęło już ponad 40, czy "rób dalej" to znaczy - filtrować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 3 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2010 Miało być 30 minut w 73°C a minęło już ponad 40, czy "rób dalej" to znaczy - filtrować? Tak, ale możesz spokojnie w tym przypadku potrzymać w 72°C do 1h, zawsze trochę więcej się scukrzy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się