Furmuss Opublikowano 25 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2021 Uwarzyłem jakiś czas temu 3 warki. Wszystkie na drożdżach WLP001. Pierwsza z nich to Cream Ale 13Blg (27 litrów), kolejna to Lichtenhainer 10 Blg (27 litrów), i West Coast IPA 15,5 Blg (26 litrów) - wszystkie odfermentowały do 2 Blg. Do refermentacji tych warek dodawałem odpowiednio 180g ,160g i 150g cukru w postaci syropu cukrowego i do każdej z nich dodatkowo jeszcze 5g kwasu askorbinowego. Pierwsza warka była zabutelkowana 21.04, druga 24.04 a ostatnia 01.05. Od zabutelkowania stoją cały czas w domu w temperaturze około 20°C. Na dzień dzisiejszy pierwsza i ostatnia z tych 3 warek kompletnie bez gazu. Przy nalewaniu zero piany. Opcja, że zapomniałem dodać cukier odpada - jestem tego pewien w 100%, zresztą czuję że piwo jest słodkawe od tego cukru. Lichtenhainer się nagazował całkiem nieźle choć wydaje mi się, że jeszcze nie w pełni. Może ktoś ma jakieś pomysły, co mogło być tego przyczyną? Nie ciężko się domyśleć, że były to piwa na MPPD i jest mi BARDZO przykro, że zrobiły mnie tak bardzo w konia ;( Do tej pory nie miałem sytuacji, żeby piwo górnej fermentacji (a uwarzyłem ich prawie 100) trzymane w pokojowej temperaturze nie nagazowało się w czasie 1-2 tygodni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koneser_ Opublikowano 26 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2021 Używałem tych drożdży 2 razy i 2 razy miałem problem z nagazowaniem piwa. W pełni nagazowane piwo miałem dopiero po około 2 miesiącach. Nie mam pojęcia czy takie miałem szczęście czy one tak po prostu mają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damian Ślęzak Opublikowano 7 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia Nagazowało się w końcu? Ja mam właśnie problem z WC IPA, które po 3 tygodniach jest nadal płaskie. Na innych drożdżach piwo byłoby mocniej nagazowane po 4 dniach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Furmuss Opublikowano 9 Kwietnia Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia Ciężko mi sobie przypomnieć szczegóły po takim czasie. Wydaje mi się, że WC IPA po jakiś 2 miesiącach nagazowała się do sensownego poziomu (choć to słaba opcja czekać tyle czasu aż mocno chmielowe piwo się nagazuje) i musiała stać przez cały ten czas w temperaturze powyżej 20°C. Z kolei Cream Ale ogólnie wyszło mi bardzo słabo. Zapamiętałem je, jako jedno ze słabszych moich piw i chyba do samego końca było prawie bez gazu, przez co okrutnie się męczyłem żeby wypić cały zapas Więcej nie używałem tych drożdży, ale jak dotąd tylko z nimi miałem taki problem przy refermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się