Izbor Opublikowano 28 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2021 Witam wszystkich, od dłuższego czasu czytam forum i w wielu sytuacjach uratowało mi to moje warzenie. Dostałem w prezencie ekstrakty żytnie ciemne https://czerwonadynia.pl/piwowarstwo/ekstrakt-slodowy-niechmielony-zytni-12kg-brewa Czy ktoś miał z nimi do czynienia czy macie pomysły gdzie i w jakich ilościach go wykorzystać? Mam takich ekstraktów 6sztuk. Mam możliwość pełnego zacierania jestem szczęśliwym posiadaczem royala. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 28 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2021 Podbicie ekstraktu w Risie/Porterze Bałtyckim, to mi przychodzi do głowy. Możesz też spróbować zrobić jakieś żytnie z ekstraktu, rozrabiając wodą do zakładanego Blg. To mi przychodzi głowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Izbor Opublikowano 29 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2021 W tamtym roku zrobiłem na tych ekstraktach wariacje na temat żytniego Na 23l: Brewkit coopers sparkling ale 1.7kg Ekstrakt żytni ten co wyżej 2x1.2kg Drożdże bawarian wheat bulldog 2opakowania Fermentowane było w około 17-18°C 1.Piwo ma dziwny metaliczny posmak czyżby spowodowane to było dwoma dawkami ekstraktów? 2. Jeśli miałbym dodawać do risa to czy wtedy zrezygnować ze słodów palonych że względu na barwę ekstraktu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 29 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2021 3 godziny temu, Izbor napisał: W tamtym roku zrobiłem na tych ekstraktach wariacje na temat żytniego Na 23l: Brewkit coopers sparkling ale 1.7kg Ekstrakt żytni ten co wyżej 2x1.2kg Drożdże bawarian wheat bulldog 2opakowania Fermentowane było w około 17-18°C 1.Piwo ma dziwny metaliczny posmak czyżby spowodowane to było dwoma dawkami ekstraktów? 2. Jeśli miałbym dodawać do risa to czy wtedy zrezygnować ze słodów palonych że względu na barwę ekstraktu? Słody palone dają nie tylko kolor, ale przede wszystkim palone smaki i aromaty, więc nie ma powodów, żebyś ich nie dawał. Po prostu uznaj to za dodatkowy cukier do ekstraktu. Przy Risie i tak wpływ na kolor będzie niezauważalny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muchor Opublikowano 29 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2021 A ja sobie zrobiłem żytnie z ekstraktu, dodałem butelkę ekstraktu jęczmiennego (łącznie było 50/50 żyta i jęczmienia), chmieliłem "po polsku" czyli po 50g Marynki i Lubelskiego, tylko wybór drożdży nie był bardzo fortunny. Wziąłem Mangrove Jack Bavarian Wheat M20, chyba zbyt nisko fermentowałem, w jakiś 19-20 stopniach, i za mało jest tych nut bananowych, żytnie posmaczki całkowicie zdominowały to piwo. Ale w sumie to wyszedł fajny żytni razowy chlebek w płynie, całkiem zabawne.Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muchor Opublikowano 29 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2021 I jeszcze jedna uwaga - te ekstrakty zawierają bardzo dużo cukrów złożonych, których drożdże nie umieją nadgryźć. Zatem na końcu masz znacząco niższe odfermentowanie i, co za tym idzie, dużo słodowości w smaku. Nie bardzo się orientuję, jaki schemat chmielenia byłby tu najbardziej odpowiedni. Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się