Jump to content

Piwo kasztanowe

Barą

Recommended Posts

Jakiś czas temu znajomy przywiózł mi z wakacji korsykańskie piwo kasztanowe (podobno na Korsyce cieżko byłoby znaleźć coś, co kasztanów nie zawiera, taki to mają skarb narodowy - ale to tak na marginesie :D ). Jednak wykorzystanie ich jako surowca w piwowarstwie było dla mnie nowością i dosyć mnie zaciekawiło. Piwo, które próbowałem nie było może jakieś nadzwyczajne, miało natomiast ciekawą goryczkę i orzechowy posmak pochodzące od słodów i kasztanów. Z tego co wyczytałem zastosowano je tam w postaci mąki.

Dzisiaj znalazłem dla odmiany przepis na kasztanowe Ale z użyciem ich "w całości" :

http://www.jimsbeerkit.co.uk/forum/viewtopic.php?f=5&t=27931#p316390

Tak się składa, że dysponuję słodami wymaganymi do tej receptury i zastanawiam się czy nie spróbować :lol:

Czy nie bawił się ktoś z Was może w takie eksperymenty?

Bogutynmłyn ma w ofercie mąkę kasztanową. Stosowałem ją jako dodatek do piwa, ale ze względu na cenę zawartość była niewielka i słabo było znaleźć smak kasztana w tych piwach.

Teraz już wiem dlaczego. Przy grubo rozluźnionych kasztanach jak w przepisie trzeba dać go ok. 18 %. U mnie to był dodatek 5 %.

Edited by e-prezes