Barą Posted September 4, 2010 Share Posted September 4, 2010 Jakiś czas temu znajomy przywiózł mi z wakacji korsykańskie piwo kasztanowe (podobno na Korsyce cieżko byłoby znaleźć coś, co kasztanów nie zawiera, taki to mają skarb narodowy - ale to tak na marginesie ). Jednak wykorzystanie ich jako surowca w piwowarstwie było dla mnie nowością i dosyć mnie zaciekawiło. Piwo, które próbowałem nie było może jakieś nadzwyczajne, miało natomiast ciekawą goryczkę i orzechowy posmak pochodzące od słodów i kasztanów. Z tego co wyczytałem zastosowano je tam w postaci mąki. Dzisiaj znalazłem dla odmiany przepis na kasztanowe Ale z użyciem ich "w całości" : http://www.jimsbeerkit.co.uk/forum/viewtopic.php?f=5&t=27931#p316390 Tak się składa, że dysponuję słodami wymaganymi do tej receptury i zastanawiam się czy nie spróbować Czy nie bawił się ktoś z Was może w takie eksperymenty? Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted September 4, 2010 Share Posted September 4, 2010 A masz kasztany, bo podejrzewam, że chodzi o jadalne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Barą Posted September 4, 2010 Author Share Posted September 4, 2010 Mam. Rodzina kupiła na wczasach w Londynie i podarowali mi jeden worek Ale przyznam, że nie wiem jak to jest z ich dostępnością u nas... Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted September 4, 2010 Share Posted September 4, 2010 Kiedyś (za PRL) były w puszkach w syropie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Barą Posted September 4, 2010 Author Share Posted September 4, 2010 Z tego co na szybko przejrzałem internet: zaradne gospodynie piszą na forach, że takie w łupinach są w marketach (Tesco, Auchan) ok 20 zł/kg. Link to comment Share on other sites More sharing options...
e-prezes Posted September 4, 2010 Share Posted September 4, 2010 (edited) Bogutynmłyn ma w ofercie mąkę kasztanową. Stosowałem ją jako dodatek do piwa, ale ze względu na cenę zawartość była niewielka i słabo było znaleźć smak kasztana w tych piwach. Teraz już wiem dlaczego. Przy grubo rozluźnionych kasztanach jak w przepisie trzeba dać go ok. 18 %. U mnie to był dodatek 5 %. Edited September 4, 2010 by e-prezes Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts