Barą Opublikowano 4 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2010 Jakiś czas temu znajomy przywiózł mi z wakacji korsykańskie piwo kasztanowe (podobno na Korsyce cieżko byłoby znaleźć coś, co kasztanów nie zawiera, taki to mają skarb narodowy - ale to tak na marginesie ). Jednak wykorzystanie ich jako surowca w piwowarstwie było dla mnie nowością i dosyć mnie zaciekawiło. Piwo, które próbowałem nie było może jakieś nadzwyczajne, miało natomiast ciekawą goryczkę i orzechowy posmak pochodzące od słodów i kasztanów. Z tego co wyczytałem zastosowano je tam w postaci mąki. Dzisiaj znalazłem dla odmiany przepis na kasztanowe Ale z użyciem ich "w całości" : http://www.jimsbeerkit.co.uk/forum/viewtopic.php?f=5&t=27931#p316390 Tak się składa, że dysponuję słodami wymaganymi do tej receptury i zastanawiam się czy nie spróbować Czy nie bawił się ktoś z Was może w takie eksperymenty? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 4 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2010 A masz kasztany, bo podejrzewam, że chodzi o jadalne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barą Opublikowano 4 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Września 2010 Mam. Rodzina kupiła na wczasach w Londynie i podarowali mi jeden worek Ale przyznam, że nie wiem jak to jest z ich dostępnością u nas... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 4 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2010 Kiedyś (za PRL) były w puszkach w syropie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barą Opublikowano 4 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Września 2010 Z tego co na szybko przejrzałem internet: zaradne gospodynie piszą na forach, że takie w łupinach są w marketach (Tesco, Auchan) ok 20 zł/kg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 4 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2010 (edytowane) Bogutynmłyn ma w ofercie mąkę kasztanową. Stosowałem ją jako dodatek do piwa, ale ze względu na cenę zawartość była niewielka i słabo było znaleźć smak kasztana w tych piwach. Teraz już wiem dlaczego. Przy grubo rozluźnionych kasztanach jak w przepisie trzeba dać go ok. 18 %. U mnie to był dodatek 5 %. Edytowane 4 Września 2010 przez e-prezes Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się