lukluk12 Opublikowano 8 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2021 Co sądzicie o takim chmieleniu NEIPA ? ok 21 litrów piwa 15 blg Pacific Gem 10g 60min Enigma 50g, Pacific Gem 40g - zaraz po wyłączeniu palnika i rozpoczęciu chłodzenia nectaron 50g, Sabro 50g, Rakau 50g, Motueka 50g - na cichą ok 5 dni I jeszcze pytanie czy drobna siatka muślinowa będzie odpowiednia do oddzielenia chmielin po cichej ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 8 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2021 Ja bym darował sobie chmiel na 60 min i dał trochę na 0 min, a trochę na 20 min przerwy w czasie chłodzenia przy 75 stopni. Dałbym tam też trochę z tego, co planujesz dać na zimno. Pacific Gem nie używałem i nie znam, ale jeśli daje nuty iglaste, to bym nie dawał. Prawdę mówiąc dałbym więcej chmielu, ale głównie bym dołożył na chłodzenie. Co do filtracji chmielin, to postawiłbym na solidny cold crash, siatka raczej się nie nada przy tej ilości chmielu, może też blokować ekstrakcję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukluk12 Opublikowano 8 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2021 9 minut temu, Łachim napisał: Ja bym darował sobie chmiel na 60 min i dał trochę na 0 min, a trochę na 20 min przerwy w czasie chłodzenia przy 75 stopni. Dałbym tam też trochę z tego, co planujesz dać na zimno. Pacific Gem nie używałem i nie znam, ale jeśli daje nuty iglaste, to bym nie dawał. Prawdę mówiąc dałbym więcej chmielu, ale głównie bym dołożył na chłodzenie. Co do filtracji chmielin, to postawiłbym na solidny cold crash, siatka raczej się nie nada przy tej ilości chmielu, może też blokować ekstrakcję. A jakim chmielem najlepiej zastąpić? Znalazłem chmiel Moutere może być ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 8 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2021 Jeśli ma być nowozelandzko, to może klasycznie Nelson W ogóle pytanie, czy warto dawać 6 rodzajów chmielu. Można się skupić na np. 3, chyba że wiesz po co dajesz dany chmiel. Np. Sabro podobno daje fajne efekty nawet w małej ilości, wzmacniając ogólny aromat piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukluk12 Opublikowano 8 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2021 Dziękuję bardzo za cenne rady, i teraz wpadł mi jeszcze jeden pomysł mianowicie: Nelson i moutere po 50g do gara na aromat następnie na cichą po 100g nectaron i wai-iti by było nowozelandzko i tropikalnie i wspomagane po 50g lemon drop oraz Sabro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi