Jump to content

receptura na neipa z chmielami nowozelandzkimi pomoc


Recommended Posts

Co sądzicie o takim chmieleniu NEIPA ?

ok 21 litrów piwa 15 blg

Pacific Gem 10g 60min

Enigma 50g, Pacific Gem 40g - zaraz po wyłączeniu palnika i rozpoczęciu chłodzenia

nectaron 50g, Sabro 50g, Rakau 50g, Motueka 50g - na cichą ok 5 dni

I jeszcze pytanie czy drobna siatka muślinowa będzie odpowiednia do oddzielenia chmielin po cichej ?

Link to comment
Share on other sites

Ja bym darował sobie chmiel na 60 min i dał trochę na 0 min, a trochę na 20 min przerwy w czasie chłodzenia przy 75 stopni. Dałbym tam też trochę z tego, co planujesz dać na zimno. 

Pacific Gem nie używałem i nie znam, ale jeśli daje nuty iglaste, to bym nie dawał. 

Prawdę mówiąc dałbym więcej chmielu, ale głównie bym dołożył na chłodzenie.

Co do filtracji chmielin, to postawiłbym na solidny cold crash, siatka raczej się nie nada przy tej ilości chmielu, może też blokować ekstrakcję.

Link to comment
Share on other sites

9 minut temu, Łachim napisał:

Ja bym darował sobie chmiel na 60 min i dał trochę na 0 min, a trochę na 20 min przerwy w czasie chłodzenia przy 75 stopni. Dałbym tam też trochę z tego, co planujesz dać na zimno. 

Pacific Gem nie używałem i nie znam, ale jeśli daje nuty iglaste, to bym nie dawał. 

Prawdę mówiąc dałbym więcej chmielu, ale głównie bym dołożył na chłodzenie.

Co do filtracji chmielin, to postawiłbym na solidny cold crash, siatka raczej się nie nada przy tej ilości chmielu, może też blokować ekstrakcję.

A jakim chmielem najlepiej zastąpić? Znalazłem chmiel Moutere może być ?

Link to comment
Share on other sites

Jeśli ma być nowozelandzko, to może klasycznie Nelson :)

 

W ogóle pytanie,  czy warto dawać 6 rodzajów chmielu. Można się skupić na np. 3, chyba że wiesz po co dajesz dany chmiel.  Np. Sabro podobno daje fajne efekty nawet w małej ilości,  wzmacniając ogólny aromat piwa.

Link to comment
Share on other sites

Dziękuję bardzo za cenne rady, i teraz wpadł mi jeszcze jeden pomysł mianowicie:

Nelson i moutere po 50g do gara na aromat

następnie na cichą  po 100g nectaron i wai-iti by było nowozelandzko i tropikalnie

i wspomagane po 50g lemon drop oraz Sabro

 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.