tieroo Opublikowano 9 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2011 XXV - Pils "Brodziński" Fermentables Ingredient Amount % MCU When German Pilsner Malt 3.807 kg 89.4 % 1.9 In Mash/Steeped German Caramel Pils 0.450 kg 10.6 % 0.3 In Mash/Steeped Start 50 stc - 30 min 67 stc - 1,5h MasOut - 76 Hops Variety Alpha Amount IBU Form When Czech Saaz 3.5 % 47 g 25.3 Loose Pellet Hops 60 Min From End Czech Saaz 3.5 % 47 g 14.1 Loose Pellet Hops 30 Min From End Czech Saaz 3.5 % 35 g 4.1 Loose Pellet Hops 10 Min From End Czech Saaz 3.5 % 35 g 0.0 Loose Pellet Hops At turn off czas gotowania 90 min 12 BLG 21L , zadane gęstwa z XXII - Classic American Pilsner Wyeast 2001-Urquell Lager XXII - Classic American Pilsner - poszedł na cichą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tieroo Opublikowano 18 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2011 XXIII - Lager Wiedeński I i XXIV - Lager Wiedeński II poszły na cichą Właśnie skończyłem walkę z tmave które zalałem Bavarianami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tieroo Opublikowano 23 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2011 XXV - Pils "Brodziński" idzie na cichą Wczoraj powstał XXVII - Tmave Urodzinowe mój drugi eksperyment w tym temacie...nadal mam mieszane uczucia i zastanawiam się czy podejście prawidłowe Fermentables Ingredient Amount % MCU When German Vienna Malt 1.800 kg 40.8 % 2.4 In Mash/Steeped German Pilsner Malt 1.700 kg 38.5 % 0.8 In Mash/Steeped German Caramel Pils 0.450 kg 10.2 % 0.3 In Mash/Steeped German Carafa II 0.360 kg 8.2 % 58.7 In Mash/Steeped German Chocolate Wheat Malt 0.100 kg 2.3 % 0.0 In Mash/Steeped 50 stC - 30 min 64 stC - 20 min 72 stC - 45 min 77 stC mashOut Hops Variety Alpha Amount IBU Form When Polish Lublin 4.0 % 29 g 18.0 Loose Pellet Hops 60 Min From End Czech Saaz 3.5 % 10 g 2.4 Loose Pellet Hops 25 Min From End Czech Saaz 3.5 % 10 g 1.0 Loose Pellet Hops 5 Min From End 80 min Zalane III pokolenie Wyeast 2001-Urquell Lager Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tieroo Opublikowano 30 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2011 XX-Oktoberfest I i XXI-Oktoberfest II dzisiaj poszły do butelek, pierwsze próbowanie było dla mnie miłym zaskoczeniem. XXVI - Tmave I - poszło na cichą, smak odrobinę za ostro czuć chmiel. Mam nadzieję że podczas dojrzewania w butelkach złagodnieje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dragonfair Opublikowano 30 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2011 XX-Oktoberfest I i XXI-Oktoberfest II dzisiaj poszły do butelek, pierwsze próbowanie było dla mnie miłym zaskoczeniem.XXVI - Tmave I - poszło na cichą, smak odrobinę za ostro czuć chmiel. Mam nadzieję że podczas dojrzewania w butelkach złagodnieje. No to pracowita niedziel pewnie ze 100 butelek było pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tieroo Opublikowano 6 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2011 (edytowane) XXVI - Tmave II poszło na cichą. XXIII - Lager Wiedeński I i XXIV - Lager Wiedeński II - już w butelkach Edytowane 6 Lutego 2011 przez tieroo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tieroo Opublikowano 21 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2011 (edytowane) XXII, XXVI, XXV - nareszcie w butelkach. razem wyszło 122 butelki Edytowane 21 Lutego 2011 przez tieroo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tieroo Opublikowano 27 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2011 XXVII - Tmave Urodzinowe trafiło dzisiaj do 42 butelek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tieroo Opublikowano 27 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2011 XXVIII - Kolsch I Fermentables Ingredient Amount % MCU When German Pilsner Malt 3.686 kg 95.0 % 1.8 In Mash/Steeped German Vienna Malt 0.195 kg 5.0 % 0.3 In Mash/Steeped Start 43 66 stC - 30 minut 70 - 15 minut 78 mashOut Hops Variety Alpha Amount IBU Form When German Hallertauer Hersbrucker 6.0 % 27 g 25.0 Loose Pellet Hops 60 Min From End German Hallertauer Hersbrucker 6.0 % 15 g 3.0 Loose Pellet Hops 10 Min From End Gotowanie 75 min wyszło 19,5L 11,5 BLG , starter 2L Wyeast 2565-Kolsch dodane w tmp 17 stC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dragonfair Opublikowano 27 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2011 Ciekawe jak różnica będzie w smaku po twoim chmielu ja użyłem Hallertauer Tradition chętnie wymienię sie butelczyna jak już będzie gotowe tak dla porównania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tieroo Opublikowano 15 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2011 XXIX- Kolsch II no to nadrabiam małe zaleglości 5.III było warzenie Kolsha II Fermentables Ingredient Amount % MCU When Czech Pils Malt 3.131 kg 78.4 % 2.1 In Mash/Steeped German Wheat Malt 0.612 kg 15.3 % 0.3 In Mash/Steeped German Caramel Pils 0.150 kg 3.8 % 0.1 In Mash/Steeped German Sauer(Acid) Malt 0.100 kg 2.5 % 0.1 In Mash/Steeped 43 w 30 minut do 66 66 stC - 30 minut 70 - 15 minut 78 mashOut Hops Variety Alpha Amount IBU Form When German Tradition 5.2 % 30 g 21.9 Loose Whole Hops 60 Min From End German Tradition 5.2 % 30 g 4.8 Loose Whole Hops 10 Min From End Gotowanie75 Dostały gęstwę z XXVIII Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tieroo Opublikowano 15 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2011 XXX - Dusseldorf altbier Fermentables Ingredient Amount % MCU When German Pilsner Malt 3.191 kg 68.4 % 1.6 In Mash/Steeped German Munich I Malt 0.798 kg 17.1 % 1.7 In Mash/Steeped Belgian Aromatic Malt 0.399 kg 8.6 % 2.9 In Mash/Steeped German CaraMunich I 0.201 kg 4.3 % 2.7 In Mash/Steeped German Carafa Special II 0.075 kg 1.6 % 12.3 In Mash/Steeped 43 -> 52 52 stC 10 min 64 stc 25 min 69 stC 25 min 78 mashOut Hops Variety Alpha Amount IBU Form When German Perle 6.0 % 54 g 45.8 Loose Whole Hops 60 Min From End German Perle 6.0 % 14 g 3.3 Loose Pellet Hops 15 Min From End Gotowanie 75 min Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tieroo Opublikowano 19 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2011 XXXI - North German Altbier Fermentables Ingredient Amount % MCU When German Pilsner Malt 4.163 kg 85.4 % 2.1 In Mash/Steeped German Munich I Malt 0.422 kg 8.7 % 0.9 In Mash/Steeped German Carafa Special II 0.106 kg 2.2 % 17.3 In Mash/Steeped German CaraMunich I 0.106 kg 2.2 % 1.4 In Mash/Steeped Czech Chocolate 0.080 kg 1.6 % 12.6 In Mash/Steeped 50 stC 10 min 64 stc 25 min 69 stC 25 min 78 mashOut Hops Variety Alpha Amount IBU Form When German Hallertauer Magnum 9.1 % 27 g 37.9 Loose Pellet Hops 60 Min From End 90 minut Wyeast 2565-Kolsch 3-ci zbiór Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tieroo Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2011 (edytowane) Po chwilowej przerwie wróciłem i sezona wiosenno letni uważam za rozpoczęty XXXII - Premium Bitter Fermentables Ingredient Amount % MCU When German Pale Ale Malt 3.094 kg 84.6 % 2.1 In Mash/Steeped UK Medium Crystal 0.225 kg 6.2 % 5.1 In Mash/Steeped German CaraAroma 0.225 kg 6.2 % 11.1 In Mash/Steeped US Special Roast Malt 0.113 kg 3.1 % 2.1 In Mash/Steeped 66stC 78 stC mashOut Hops Variety Alpha Amount IBU Form When UK Golding 5.0 % 34 g 23.8 Bagged Pellet Hops 60 Min From End UK Golding 5.0 % 14 g 5.4 Bagged Pellet Hops 30 Min From End UK Golding 5.0 % 14 g 1.7 Bagged Pellet Hops 1 Min From End gotowanie 70 min Yeast Wyeast 1968-London ESB Ale - ze startera Edytowane 17 Kwietnia 2011 przez tieroo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tieroo Opublikowano 18 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2011 XXVIII i XXIX trafiły do butelek... niestety nie jestem zadowolony i to z obu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Cześć XXVIII i XXIX trafiły do butelek... niestety nie jestem zadowolony i to z obu Może daj im się nagazować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tieroo Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2011 (edytowane) XXXII - poszło na cichą XXXIII - Bitter Ord Świąteczny Ciekawy numer warki jak na świąteczny Fermentables Ingredient Amount % MCU When German Pale Ale Malt 3.117 kg 90.9 % 2.1 In Mash/Steeped UK Light Crystal 120 0.208 kg 6.1 % 3.6 In Mash/Steeped German CaraAroma 0.104 kg 3.0 % 5.1 In Mash/Steeped 75 min 67 stC Hops Variety Alpha Amount IBU Form When UK East Kent Goldings 5.0 % 25 g 19.3 Loose Pellet Hops 60 Min From End UK Fuggle 4.3 % 17 g 6.4 Loose Pellet Hops 30 Min From End UK East Kent Goldings 5.0 % 14 g 1.8 Loose Pellet Hops 1 Min From End Gotowanie 75min Other Ingredients Ingredient Amount When Irish Moss 5 g In Mash Yeast Wyeast 1968-London ESB Ale - gęstwa po XXXII Edytowane 23 Kwietnia 2011 przez tieroo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tieroo Opublikowano 3 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2011 XXXIV - A Pale Ale Fermentables Ingredient Amount % MCU When German Pale Ale Malt 3.627 kg 92.5 % 2.5 In Mash/Steeped German CaraMunich I 0.292 kg 7.5 % 3.9 In Mash/Steeped 60 min 67stC Hops Variety Alpha Amount IBU Form When German Hallertauer Magnum 9.1 % 25 g 35.9 Loose Pellet Hops 70 Min From End NZ Cascade 6.6 % 10 g 2.2 Loose Pellet Hops 10 Min From End 75 min Other Ingredients Ingredient Amount When Irish Moss 4 g In Boil Yeast gęstwa po warce nr 33 Wyeast 1968-London ESB Ale Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tieroo Opublikowano 3 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2011 Na specjalną prośbę jednego z piwowarów z północno-wschodniej części kraju podaję temperatury fermentacji ostatnich 2 piw XXXII - start 16 stc, fermentacja: 2 dni 18 stc, 6 dni 20 stc XXXIII start 17 stc, fermentacja 17 stc przez 4 dni potem 19 przez kolejne 4 teraz oba są w temp 15 stC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tieroo Opublikowano 3 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2011 Widać miałem dzisiaj natchnienie ! i drugie piwko poszło. XXXV - Pale Ale American Fermentables Ingredient Amount % MCU When German Pale Ale Malt 3.006 kg 69.7 % 2.1 In Mash/Steeped German Munich II Malt 0.436 kg 10.1 % 1.4 In Mash/Steeped German CaraRed 0.436 kg 10.1 % 2.8 In Mash/Steeped Czech Pils Malt 0.436 kg 10.1 % 0.3 In Mash/Steeped 60 min w 68 stC Hops Variety Alpha Amount IBU Form When NZ Cascade 6.6 % 25 g 24.8 Loose Pellet Hops 55 Min From End US Amarillo 9.9 % 20 g 5.7 Loose Pellet Hops 5 Min From End US Amarillo 9.9 % 20 g 0.0 Loose Pellet Hops At turn off 65 min Other Ingredients Ingredient Amount When Irish Moss 4 g In Mash Yeast gęstwa po XXXIII Wyeast 1968-London ESB Ale temperatura zadania 19 stC będzie fermentować w 19 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tieroo Opublikowano 10 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2011 XXXVI - Pale Ale Fermentables Ingredient Amount % MCU When German Pale Ale Malt 3.101 kg 79.0 % 2.1 In Mash/Steeped German CaraRed 0.389 kg 9.9 % 2.5 In Mash/Steeped German Carahell 0.389 kg 9.9 % 1.5 In Mash/Steeped German Carafa II 0.043 kg 1.1 % 7.1 In Mash/Steeped 67 55 min 78 MasOut Hops Variety Alpha Amount IBU Form When German Hallertauer Magnum 9.1 % 25 g 29.4 Loose Pellet Hops 60 Min From End NZ Cascade 6.6 % 15 g 7.7 Loose Pellet Hops 20 Min From End NZ Cascade 6.6 % 15 g 0.0 Loose Pellet Hops At turn off 70 min Zadane gęstwą Wyeast 1968-London ESB Ale fermentować będą w 18 stc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tieroo Opublikowano 15 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2011 (edytowane) XXXVII - Southern English Brown Ale Fermentables Ingredient Amount % MCU When German Pale Ale Malt 2.347 kg 64.5 % 1.6 In Mash/Steeped UK Light Crystal 120 0.464 kg 12.7 % 8.0 In Mash/Steeped UK Medium Crystal 150 0.293 kg 8.0 % 6.3 In Mash/Steeped German AbbeyMalt 0.234 kg 6.4 % 1.5 In Mash/Steeped UK Pale Chocolate Malt 0.150 kg 4.1 % 11.4 In Mash/Steeped German Carafa Special II 0.121 kg 3.3 % 19.8 In Mash/Steeped Czech Chocolate 0.030 kg 0.8 % 4.7 In Mash/Steeped 67 stC - 60 min 78 MashOut Hops Variety Alpha Amount IBU Form When UK East Kent Goldings 5.0 % 20 g 15.4 Loose Pellet Hops 60 Min From End gotowanie 70 minut Yeast Wyeast 1968-London ESB Ale fermentacja 20 stC Edytowane 15 Maja 2011 przez tieroo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tieroo Opublikowano 22 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2011 (edytowane) XXXVIII - pszenica po raz trzeci....... dla mnie świąteczne piwo. Dzisiaj mija pierwsza rocznica pierwszego piwa, co prawda kita ale jednak. Wychodzi na to ze w ciągu roku udało się zrobić 38 warek. Fermentables Ingredient Amount % MCU When German Wheat Malt 2.550 kg 57.0 % 1.5 In Mash/Steeped German Pilsner Malt 1.800 kg 40.3 % 0.9 In Mash/Steeped German Sauer(Acid) Malt 0.070 kg 1.6 % 0.1 In Mash/Steeped German Carahell 0.050 kg 1.1 % 0.2 In Mash/Steeped wsyp 38 stC 44 stop 25 min 66 stC 60 min 78 mashOut filtracja długa i męcząca Hops Variety Alpha Amount IBU Form When German Perle 6.0 % 13 g 12.0 Loose Pellet Hops 60 Min From End 90 min przełom jakiego jeszcze nigdy nie miałem, rosół z kluskami lanymi podano ;-) zalane gęstwą w 19 stC Wyeast 3068-Weihenstephen Weizen fermentacja odbyła się w temp 17-18 stC ostatnie 2 dni w 19-20 Edytowane 29 Maja 2011 przez tieroo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tieroo Opublikowano 29 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2011 XXXIX - i znowu pszenica Fermentables Ingredient Amount % MCU When German Wheat Malt 2.550 kg 57.0 % 1.5 In Mash/Steeped German Pilsner Malt 1.800 kg 40.3 % 0.9 In Mash/Steeped German Sauer(Acid) Malt 0.070 kg 1.6 % 0.1 In Mash/Steeped German Carahell 0.050 kg 1.1 % 0.2 In Mash/Steeped wsyp 38 stC 44 stop 25 min 66 stC 60 min 78 mashOut filtracja długa i męcząca Hops Variety Alpha Amount IBU Form When German Perle 6.0 % 13 g 12.0 Loose Pellet Hops 60 Min From End 90 min przełom jakiego jeszcze nigdy nie miałem, rosół z kluskami lanymi podano ;-) zalane gęstwą I-wszy zbiór w 19 stC Wyeast 3068-Weihenstephen Weizen tym razem fermentacja będzie w 20-21 stC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tieroo Opublikowano 29 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2011 Oj poniosło mnie dzisiaj i drugie piwko dzisiejszego dnia wyszło XXXX - Dunkelweizen Fermentables Ingredient Amount % MCU When German Wheat Malt 3.130 kg 62.9 % 1.8 In Mash/Steeped German Munich II Malt 1.360 kg 27.3 % 4.5 In Mash/Steeped Belgian Special B 0.170 kg 3.4 % 9.5 In Mash/Steeped UK Light Crystal 120 0.170 kg 3.4 % 2.9 In Mash/Steeped German Chocolate Wheat Malt 0.080 kg 1.6 % 11.4 In Mash/Steeped German Sauer(Acid) Malt 0.070 kg 1.4 % 0.1 In Mash/Steeped 37 stC 44 stC - 10 min 52 stC - 10 min 64 stC - 30 min 73 stC - 40 min 78 masOut Hops Variety Alpha Amount IBU Form When German Tradition 5.2 % 18 g 14.4 Loose Pellet Hops 60 Min From End gotowanie 75 min Zadane Zymoferm Z044 Breslauer Schwarzer Schops - prosto z fiolki --- zobaczymy co będzie Fermentować będą w 20 stC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się