guma77 Opublikowano 24 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2010 A nie 100°Blg? 1°Blg to 1% cukrów w roztworze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 24 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2010 A nie 100°Blg?1°Blg to 1% cukrów w roztworze? 100°Blg to ma tylko roztwór cukru w cukrze. http://www.wiki.piwo.org/index.php/Blg "1 stopień Blg = gęstość takiego roztworu cukru w temperaturze 20 °C, który zawiera 1% cukru (wagowo), czyli 10 g cukru na 1 kg roztworu" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan62 Opublikowano 24 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2010 1kg glukozy na 1L = 10°Blg? Nie' date=' to 50°Blg[/quote'] Roztwór 1kg glukozy z wodą o łącznej obiętości 1 litr to nie jest 50 Blg, również nie ma takiej wartości roztwór 1 kg glukozy z 1 litrem wody tj. coś poniżej 2 litrów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan62 Opublikowano 24 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2010 A nie 100°Blg?1°Blg to 1% cukrów w roztworze? 100°Blg to ma tylko roztwór cukru w cukrze. http://www.wiki.piwo.org/index.php/Blg "1 stopień Blg = gęstość takiego roztworu cukru w temperaturze 20 °C' date=' który zawiera 1% cukru (wagowo), czyli 10 g cukru na 1 kg roztworu[/i']" Mówimy o roztworze wody z cukrem przy obliczniu Blg, przy samym cukrze obliczenia "biorą w łeb", cukier przy tej samej wadze co woda zajmuje znacznie mniejszą obiętość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 24 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2010 Cześć 1kg glukozy na 1L = 10°Blg? Nie' date=' to 50°Blg[/quote'] Roztwór 1kg glukozy z wodą o łącznej obiętości 1 litr to nie jest 50 Blg, również nie ma takiej wartości roztwór 1 kg glukozy z 1 litrem wody tj. coś poniżej 2 litrów. Jeżeli przyjmiemy że 1l wody=1 kg to roztwór będzie miał 50 blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 24 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2010 1kg glukozy na 1L = 10°Blg? Nie' date=' to 50°Blg[/quote'] Roztwór 1kg glukozy z wodą o łącznej obiętości 1 litr to nie jest 50 Blg, również nie ma takiej wartości roztwór 1 kg glukozy z 1 litrem wody tj. coś poniżej 2 litrów. To jest kwestia interpretacji wypowiedzi tomato. O ile jeszcze dało by się zrobić roztwór 1kg cukru w 1 litrze wody o tyle r-r cukru zawierający 1kg cukru w 1 litrze r-ru raczej przekroczy zakres rozpuszczalności (chociaż mogę się mylić bo ze wzrostem stężenia rośnie gęstość i pieron wie jaką miałby tak bardzo stężony r-r). Nie da się takich obliczeń przeprowadzić prosto, bo miesza się jednostki udziału masowego (kg/kg) i stężenia (kg/dm3). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 24 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2010 a mnie chodziło wyłącznie o to, ile sypnąć glukozy aby z 19L zrobić 21.5L bez straty °Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 24 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2010 1 kg cukru rozpuszczony w 1 litrze wody zwiększy objętość o 0,6 litra. Czyli będziemy mieli 1,6 litra płynu o wadze 2 kg. Litr takiego roztworu będzie ważył 1,25 kg. Przy założeniu że woda w tym roztworze to 62,5% a cukier pozostałe 37,5% (objętościowo), mamy wody w roztworze 0,625 kg a cukru pozostałe 0,625. Czyli roztwór taki będzie miał dokładnie 50 °Blg Ale roztwór 1 kg glukozy w 1 litrze wody już nie będzie miał tych 50 °Blg. DLACZEGO NIE? Na to pytanie najlepiej nam odpowie kolega bnp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 24 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2010 (edytowane) a mnie chodziło wyłącznie o to, ile sypnąć glukozy aby z 19L zrobić 21.5L bez straty °Blg Jeżeli chcesz tylko zwiększyć ilość bez zmiany zawartości cukru w brzeczce to dodajesz roztwór o stężeniu dokładnie takim jakie ma uzupełniana brzeczka. Edytowane 24 Listopada 2010 przez jkocurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 24 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2010 1 kg cukru rozpuszczony w 1 litrze wody zwiększy objętość o 0,6 litra. Czyli będziemy mieli 1,6 litra płynu o wadze 2 kg. Litr takiego roztworu będzie ważył 1,25 kg. Przy założeniu że woda w tym roztworze to 62,5% a cukier pozostałe 37,5% (objętościowo), mamy wody w roztworze 0,625 kg a cukru pozostałe 0,625. Czyli roztwór taki będzie miał dokładnie 50 °Blg Kurczę, aleś zakręcił. Rozumiem, że to taki żart miał być, tak? Ale roztwór 1 kg glukozy w 1 litrze wody już nie będzie miał tych 50 °Blg. DLACZEGO NIE? Na to pytanie najlepiej nam odpowie kolega bnp. Co do glukozy to faktycznie tak jest bo glukoza krystaliczna jest hydratem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 27 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2010 pale ale 2 kg munich 1kg platki owsiane 0,4kg carafa3 0,2kg caramunich 0,2kg 18L +3L+ 0.5kg glukozy 50gr marynki s05 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się