Piotr Lachowicz Posted June 27, 2021 Share Posted June 27, 2021 (edited) Panowie, wczoraj wieczorem rozlałem 2x20L Pilsa i 1x20L APY. Petainer. Od wczoraj chłodzi się w lodówce na minimalnej temperaturze. Jakie są wasze sposoby na nagazowanie piwa w kegu korzystając z butli co2? Ile bar? Ile razy? Jak często? Wszystko gazujecie tak samo czy każdy styl inaczej? Pozdrawiam. Edited June 27, 2021 by Piotr Lachowicz Link to comment Share on other sites More sharing options...
smola Posted June 27, 2021 Share Posted June 27, 2021 Apy ipy i pilsy wysycam tak samo. Strzał 3 bar i chwila mieszania, powtarzam tak trzykrotnie. Następnie podłączam do gazu, podaję ciśnienie 1,5 bar i zostawiam na tydzień. Piwo ma temp około 4°C podczas strzałów, a w kegu cornelius zostawiam około 1 litra wolnej przestrzeni. Link to comment Share on other sites More sharing options...
witur Posted June 27, 2021 Share Posted June 27, 2021 14 godzin temu, smola napisał: Apy ipy i pilsy wysycam tak samo. Strzał 3 bar i chwila mieszania, powtarzam tak trzykrotnie. Następnie podłączam do gazu, podaję ciśnienie 1,5 bar i zostawiam na tydzień. Piwo ma temp około 4°C podczas strzałów, a w kegu cornelius zostawiam około 1 litra wolnej przestrzeni. Kurde , chyba lubisz mocno nasycone piwo 14 godzin temu, Piotr Lachowicz napisał: Panowie, wczoraj wieczorem rozlałem 2x20L Pilsa i 1x20L APY. Petainer. Od wczoraj chłodzi się w lodówce na minimalnej temperaturze. Jakie są wasze sposoby na nagazowanie piwa w kegu korzystając z butli co2? Ile bar? Ile razy? Jak często? Wszystko gazujecie tak samo czy każdy styl inaczej? Ja podpinam co2 cisinie 2.5 bar i kładę kega na podłodze i turlam tak z 4 minuty . Podpinam kran i sprawdzam czy mi pasuje , zazwyczaj jest okej . P.S Piwo oczywiście schłodzone do 3 - 4 stopni Link to comment Share on other sites More sharing options...
smola Posted June 27, 2021 Share Posted June 27, 2021 Aż tak bardzo nie jest. 1 litr przestrzeni w kegu. Po trzech strzałach ciśnienie stabilizuje się na około 1,2 bar. 1,5 bar przez tydzień w 18°C to nie jest dużo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wróbel Posted June 27, 2021 Share Posted June 27, 2021 Ustawiłem dwa bary i mieszanko. Później lodówa na tydzień z podłączoną butlą. Reszta metodą prób.....i regulujesz Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wuuu Posted June 29, 2021 Share Posted June 29, 2021 Ja podpinam w kegeratorze na stałą wartość ok 16-17 PSI, w stałej temp ok 7-8C i za 3-4 dni mam wysycone tak jak lubię ok 2.3V. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr Lachowicz Posted July 6, 2021 Author Share Posted July 6, 2021 Panowie, jestem po pierwszych próbach wyszynku piwa z beczki. Ogólnie leci sama piana. Mimo wszystko piwo po ustaniu się nie ma praktycznie nic gazu. Piwo gazowałem w ten sposób: 1. Na reduktorze ustawiłem ciśnienie 2bary. 2. Podłączyłem do kega. 3. Przez 5 minut mieszanie kega (z podłączoną cały czas butlą CO2). Piwo w temperaturze bliskiej 0°C Po nalaniu piany piwo powoli się ustało. Piana była bardzo drobna, sam efekt ustania piwa był podobny jak po nalaniu piwa Guinness nasycony azotem. Próbowałem nagazować też drugą beczkę. 1. Ciśnienei na reduktorze 2,5 bara. 2. Czas mieszania 10 min. 3. Butla CO2 przez caly czas mieszania podłączona do beczki. Ciśnienie na reduktorze podczas wyszynku około 0,5 bara większe niż podczas gazowania. Na filmie widać piwo z drugiej próby nagazowania. W czym leży problem? Pozdrawiam, Piotr video-1625540533.mp4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
smola Posted July 6, 2021 Share Posted July 6, 2021 Jakie ciśnienie wyszynku i na przez co wyszynk robisz? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr Lachowicz Posted July 6, 2021 Author Share Posted July 6, 2021 40 minut temu, smola napisał: Jakie ciśnienie wyszynku i na przez co wyszynk robisz? Ciśnienie wyszynku przy pierwszej beczce 2,5 bara, przy drugiej 3 bary. Wyszynk przy pomocy kegeratora Klarstein. Nowy, nieużywany, także powinno być z nim wszystko ok. Zacząłem się zastanawiać czy parametry przy zacieraniu piwa (przerwa białkowa albo zasyp) mogą tu odgrywać jakaś rolę? Link to comment Share on other sites More sharing options...
smola Posted July 6, 2021 Share Posted July 6, 2021 Zmniejsz na 1.5, a piwo jaką ma temp. Masz przy kranie kompensator, jesli tak to ogranicz przepływ. Link to comment Share on other sites More sharing options...
hophead Posted July 7, 2021 Share Posted July 7, 2021 18 godzin temu, Piotr Lachowicz napisał: Piwo gazowałem w ten sposób: 1. Na reduktorze ustawiłem ciśnienie 2bary. 2. Podłączyłem do kega. 3. Przez 5 minut mieszanie kega (z podłączoną cały czas butlą CO2). Próbowałem nagazować też drugą beczkę. 1. Ciśnienei na reduktorze 2,5 bara. 2. Czas mieszania 10 min. Przegazowane piwo. Czas mieszania z takim ciśnieniem to z moich obserwacji maks 3 minuty. Nie zostaje nic innego jak odgazować piwo. Proces bardzo mozolny. Kega wyjmujesz z lodówki i upuszczasz gaz zaworem bezpieczeństwa co 1-2h. Możesz spróbować mieszać kegiem i upuszczać gaz (uwaga: piwo może zacząć wychodzić zaworem bezpieczeństwa). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr Lachowicz Posted July 7, 2021 Author Share Posted July 7, 2021 14 minut temu, hophead napisał: Przegazowane piwo. Czas mieszania z takim ciśnieniem to z moich obserwacji maks 3 minuty. Nie zostaje nic innego jak odgazować piwo. Proces bardzo mozolny. Kega wyjmujesz z lodówki i upuszczasz gaz zaworem bezpieczeństwa co 1-2h. Możesz spróbować mieszać kegiem i upuszczać gaz (uwaga: piwo może zacząć wychodzić zaworem bezpieczeństwa). Na pewno przegazowane? Podczas ustania się piwa nie widać żadnych bombelków żeby się tworzyły. W smaku też ma za mało gazu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
hophead Posted July 7, 2021 Share Posted July 7, 2021 Skoro leci sama piana to nie ma prawa aby po ustaniu piwo miało gaz. Na pewno przegazowane. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr Lachowicz Posted September 26, 2021 Author Share Posted September 26, 2021 W dniu 7.07.2021 o 09:52, hophead napisał: Skoro leci sama piana to nie ma prawa aby po ustaniu piwo miało gaz. Na pewno przegazowane. Temat rozwiązany do zamknięcia. Moje wnioski: zbyt duże nagazowanie piwa od samego początku! Kolejne próby, które były robione to gazowanie kegów 20L kegpet przy 1,5 bara. Keg przy tak podłączonym ciśnieniu był mieszany intensywnie (rolowany po ziemi) przez okolo 40-50 sekund. Piwo w kegu miało około 7-10°C. Wyszynk przy ciśnieniu 1-1,2 bara. Piwo lecialo super, z lekką pianką. Jak najbardziej pijalne. Nagazowanie dobre do piw mniej nasyconych. Ja tymi parametrami gazowałem ALE. Proponuję dla początkujących zaczynać od tych wartości i ewentualnie w przypadku zbyt słabego nasycenia lecieć z parametrami w góre. Wydaje mi się że należy dłużej mieszać niż podawać wyższe ciśnienie. Powodzenia Piwowary Pozdrawiam, Piotr Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now