ko20 Opublikowano 14 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2021 Czytałem że przeprowadzenie cold crash poprawia klarowność piwa. Dumam jak wystrugać jakiś chiller, fermentator z chłodnicą posiadam. Ale głupie i może balnalne pytanie początkującego mnie naszło. Czy po takim przechłodzeniu piwa, możliwa jest refermentacja w butelkach, czy chłodzenie zabije drożdże na śmierć i metoda ta jest stosowana tylko przy przelewaniu do beczki i sztucznym gazowaniu tejże? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witur Opublikowano 14 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2021 (edytowane) 3 godziny temu, ko20 napisał: Czytałem że przeprowadzenie cold crash poprawia klarowność piwa. Dumam jak wystrugać jakiś chiller, fermentator z chłodnicą posiadam. Ale głupie i może balnalne pytanie początkującego mnie naszło. Czy po takim przechłodzeniu piwa, możliwa jest refermentacja w butelkach, czy chłodzenie zabije drożdże na śmierć i metoda ta jest stosowana tylko przy przelewaniu do beczki i sztucznym gazowaniu tejże? Nie będziesz miał żadnych problemów z refermentacja . Ja CC robię głównie po to żeby pozbyć się chmielin z toni . Edytowane 14 Lipca 2021 przez witur ko20 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cichy94 Opublikowano 14 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2021 W moim przypadku po CC drożdże dłużej gazują piwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ko20 Opublikowano 15 Lipca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2021 15 hours ago, cichy94 said: W moim przypadku po CC drożdże dłużej gazują piwo To logiczne, bardziej mi chodziło o to czy CC nie zabije droższy zupełnie. Ale rozwialiście moje wątpliwości, za co dziękuje ? Zdrowia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 15 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2021 9 godzin temu, ko20 napisał: To logiczne, bardziej mi chodziło o to czy CC nie zabije droższy zupełnie. Ale rozwialiście moje wątpliwości, za co dziękuje ? Zdrowia. Zdarzyło mi się zamrozić piwo zupełnie i po odmrożeniu drożdże nagazowały piwo. To są silne bestie. ko20 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi