Lukasero Opublikowano 31 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2021 Witam, potrzebuje porady - jest to moje drugie piwo z brewkita, Coopers Mexican Cerveza, drożdże dołączone do opakowania używałem. Fermentacja burzliwa 2 tyg, cicha tydzień i butelkowanie - na żadnym etapie nie było niepokojących objawów, brak nalotu na piwie, zapach ładny, smak ok. Wody używałem ze sklepu, do dezynfekcji butelek OXI ( tutaj jedynie woda z czajnika ). Teraz mam tydzień od butelkowania i w każdej butelce na powierzchni pływa coś takiego, jak się ruszy butelką to zaczyna opadać i pływać w piwie - co to może być ? Czy to infekcja, grzyb ? Jutro otworzę butelkę i zobacze jak smak, ale już mi się humor zepsuł :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BumBum Opublikowano 31 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2021 Nalapales dzikich drożdży. Jeżeli piwo nie będzie śmierdziało, ani nie będzie odrzucające w smaku, możesz pić śmiało. Z czasem mogą zmienić profil piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BumBum Opublikowano 1 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2021 No to co tam jest? Prawdopodobnie białka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 1 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2021 Dzikie drożdże częściej powodują zmętnienie, gdyś słabo flokują. Stawiam na białka, albo grudki drożdży użyte do fermentacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BumBum Opublikowano 1 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2021 Nie wszystkie dzikusy zmetniaja środowisko. Nie każde dzikusy dają funky, lekkie zakwaszenie czy nawet błonkę. Najczęstsze przypadki jakie mialem w butelkach to coś podobnego, tylko że przy lustrze cieczy i z czasem produkowały fenole. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BumBum Opublikowano 1 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2021 Jeśli nie chcecie czytać całości, to chociaż przestudiujcie tabele. https://www.morebeer.com/articles/Wild_Yeast_Detection_Remediation Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukasero Opublikowano 1 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2021 Piwo otworzyłem, w sumie to nie czuje jakiegoś kwaśnego zapachu/smaku ( dopiero tydizeń) ale mogę po prostu nie być wyczulony. Farfocle pływają w piwie ewidentnie, wydaje mi się że piwo zmieniło mocno kolor ( przy nalewaniu było żółte, teraz bursztyn ). To co zastanawiające - praktycznie brak osadu drożdżowego na dnie butelki + bardzo słabe nagazowanie ( cukru w butelkach tyle co w poprzedniej warce i po tygodniu było sporo gazu, teraz piana na pół sekundy i w piwie praktycznie nie wyczuwalny gaz) zobaczymy co będzie dalej. Jedno dzisiaj wypiłem, ciekawe czy problemów żołądkowych nie będzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukasero Opublikowano 4 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2021 Mały update - dzisiaj coraz więcej farfocli, pojawiła się jakby pajęczyna w piwie - zapach rozpuszczalnika/zmywacza do paznokci, piwo niepijalne - idzie w kanał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się