Skocz do zawartości

"benzynka" w fermentorze


kakaowy

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry.

Zauważyłem, że na moich piwach, które są w fermentorach (niezależnie jakiego użyję) często tworzy się "benzynka". Nie wiem jak lepiej określić tą przypadłość. Wygląd podobny do tego, co pojawia sie w kubku z herbata jak długo postoi. Wygląda to trochę jak tłusta plama, lecz w mych warkach nie były dodawane składniki, które mogłyby zawierać tłuszcz. Sam jestem początkujący i niestety nie wiem co to może oznaczać. Z góry dziękuję za pomoc

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

18 minut temu, smola napisał:

Używasz starsanu? Ewentualnie przy twardej wodzie też taki kożuch powstaje.

Wodę mam twardą/ bardzo twardą. Starsanu nie używam (zapomniałem kupić), lecz każdy fermentor przed uzyciem jest dokładnie czyszczony spirytusem, wyparzany oraz czyszczony oxy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Też warzę na twardej wodzie. Najlepiej na jednej zrób dwie warki po sobie na swojej wodzie i jakiejś butelkowanej. Przekonasz się, że nie ma to dla Ciebie większego znaczenia i nie będziesz bawić się w kupowanie wody. No chyba, że to tylko ja mam takie plebejskie podniebienie ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.