Polias Opublikowano 11 Września 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Września 2021 Od kilku dni piana w zasadzie całkowicie zniknęła, BLG od 3 dni stoi na 7.5, na dnie zebrało się 3-4 litry odpadów po fermentacji i pewnie jakieś tam białka a, że nie jestem fanem trzymania drożdży zbyt długo (nawet jeśli są to US-05) to postanowiłem zlać piwo już na cichą. Dodałem od razu 50 g. płatków dębowych po beczce z bourbonu które w ramach dezynfekcji wymoczyłem jeszcze w Jim Beamie. Nie chciałem ładować ich do piekarnika bo pewnie straciłyby sporo z aromatu, a miałem akurat niepotrzebny bourbon więc mam nadzieję że taka dezynfekcja wystarczy. Myślę potrzymać to tak do grudnia w temperaturze ok 17-18 stopni a potem butelkować, niech sobie spokojnie z rok przynajmniej dochodzi. Jeśli chodzi o pierwsze wrażenia, to jeśli będzie smakowało w połowie tak dobrze jak pachnie to będzie super xD Nie wyczuwałem żadnych nut alkoholowo-spirytusowych, dominowała kawa, lekka paloność, gorzka czekolada i coś pomiędzy karmelem a toffi, bardzo przypominały te nuty czekoladową polewę cukierniczą. Oby tylko z wiórkami nie dostało się jakieś badziewie, a jeśli już to niech te 7.9% alkoholu i wysokie nachmielenie wystarczą żeby to zabić. Dzięki wszystkim za rady i dam znać jaki będzie ostateczny efekt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 11 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2021 (edytowane) Na przyszłość - jeśli masz szybkowar, dobrą metodą sterylizacji zwłaszcza kostek dębowych jest wstawienie ich w zlewce do niego i gotowanie w parze pod ciśnieniem jakieś 40 minut. A co do leżakowania - próbuj w trakcie, nie zawsze piwo z czasem zyskuje. RIS nadaje się do leżakowania, ale jeśli będzie dobrze ułożony i będzie Ci smakował, to niekoniecznie po roku będzie jeszcze lepszy - to trochę mało przewidywalne. Edytowane 11 Września 2021 przez Łachim Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się