leech Opublikowano 3 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2012 Można gdzieś kupić pojedynczą obudowę do tego filtra? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chomiczon Opublikowano 3 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2012 Są w marketach budowlanych, ale cena jest większa niż zakup z przesyłką w internecie. Ja się zaopatruję na woda.com i chwalę sobie ceny i jakość. Szeroki wybór obudów jest tutaj http://woda.com.pl/index.php?k218,obudowy-korpusy-filtrow-10-cali-ok-25-cm Dobrze jest jednak przez zmiekczaczem założyć jakiś filtr mechaniczny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 3 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2012 (edytowane) Pewnie = to coś takiego np: http://agsystem.inte...-GRATIS-p2.html Jak masz miejsce to załóż taka podwójną. Przed tym filtrem najlepiej załozyć coś do zgrubnego filtrowania, np. wkład polipropylenowy. Niestety ja zawaliłem i nie mam miejsca w skrzynce na podwójny. Edytowane 3 Grudnia 2012 przez Mariusz_CH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 3 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2012 Do zmiękczania używam tego http://woda.com.pl/i...sokosci-10-cali Różnica mierzona testem akwarystycznym: bez filtra > 21*d (GH) z filtrem zaraz po założeniu <3*d (GH) różnica kolosalna Ta, tylko ten filtr z tym granulatem jonowymiennym średnio się nadaje do uzdatniania wody w piwowarstwie, ze względu na zasalanie wody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 4 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2012 Ja robię na wodzie z kranu, zbyt gęstą brzeczkę rozcieńczam też z kranu. Raz robiłem na baniakach 5l z lidla i to było moje najgorsze piwo:P (zbieg okoliczności oczywiście). A wg protokołu pomiarów wody z MPWiK jest u nas 1 j.t.k./ml. Reszty parametrów nie pamiętam dokładnie, ale wszystkie są w normach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nikhil Opublikowano 4 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2012 Ja robię na wodzie z kranu, zbyt gęstą brzeczkę rozcieńczam też z kranu. Raz robiłem na baniakach 5l z lidla i to było moje najgorsze piwo:P (zbieg okoliczności oczywiście). To chyba nie był zbieg okoliczności, już tej wody do piwa nie kupuje . Robiłem na niej 3 warki i przekonałem się że nie jest dobra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chomiczon Opublikowano 5 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2012 Osobiście nie zmiękczam wody do warzenia piwa. Przepuszczam tylko przez filtr mechaniczny i węglowy. Na tej wodzie wg mnie piwa wychodzą bardzo dobre. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 5 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2012 Ja ostatnio miałem miałem pomysł, żeby zrobić piwo na wodzie surowej prosto ze studni głębinowej z pokładu kredowego. Nie pamiętam już jakie miała parametry ta woda, raczej wszystko w normie chyba poza żelazem. Można pić bez uzdatniania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się