leech Opublikowano 3 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2012 Można gdzieś kupić pojedynczą obudowę do tego filtra? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chomiczon Opublikowano 3 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2012 Są w marketach budowlanych, ale cena jest większa niż zakup z przesyłką w internecie. Ja się zaopatruję na woda.com i chwalę sobie ceny i jakość. Szeroki wybór obudów jest tutaj http://woda.com.pl/index.php?k218,obudowy-korpusy-filtrow-10-cali-ok-25-cm Dobrze jest jednak przez zmiekczaczem założyć jakiś filtr mechaniczny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 3 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2012 (edytowane) Pewnie = to coś takiego np: http://agsystem.inte...-GRATIS-p2.html Jak masz miejsce to załóż taka podwójną. Przed tym filtrem najlepiej załozyć coś do zgrubnego filtrowania, np. wkład polipropylenowy. Niestety ja zawaliłem i nie mam miejsca w skrzynce na podwójny. Edytowane 3 Grudnia 2012 przez Mariusz_CH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 3 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2012 Do zmiękczania używam tego http://woda.com.pl/i...sokosci-10-cali Różnica mierzona testem akwarystycznym: bez filtra > 21*d (GH) z filtrem zaraz po założeniu <3*d (GH) różnica kolosalna Ta, tylko ten filtr z tym granulatem jonowymiennym średnio się nadaje do uzdatniania wody w piwowarstwie, ze względu na zasalanie wody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 4 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2012 Ja robię na wodzie z kranu, zbyt gęstą brzeczkę rozcieńczam też z kranu. Raz robiłem na baniakach 5l z lidla i to było moje najgorsze piwo:P (zbieg okoliczności oczywiście). A wg protokołu pomiarów wody z MPWiK jest u nas 1 j.t.k./ml. Reszty parametrów nie pamiętam dokładnie, ale wszystkie są w normach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nikhil Opublikowano 4 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2012 Ja robię na wodzie z kranu, zbyt gęstą brzeczkę rozcieńczam też z kranu. Raz robiłem na baniakach 5l z lidla i to było moje najgorsze piwo:P (zbieg okoliczności oczywiście). To chyba nie był zbieg okoliczności, już tej wody do piwa nie kupuje . Robiłem na niej 3 warki i przekonałem się że nie jest dobra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chomiczon Opublikowano 5 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2012 Osobiście nie zmiękczam wody do warzenia piwa. Przepuszczam tylko przez filtr mechaniczny i węglowy. Na tej wodzie wg mnie piwa wychodzą bardzo dobre. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 5 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2012 Ja ostatnio miałem miałem pomysł, żeby zrobić piwo na wodzie surowej prosto ze studni głębinowej z pokładu kredowego. Nie pamiętam już jakie miała parametry ta woda, raczej wszystko w normie chyba poza żelazem. Można pić bez uzdatniania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi