Nazwa użytkownika Opublikowano 14 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2021 Pany, mam "pryzmatyczne" miedziane sprężynki, by pozbyć się siarki w fermentorze. Jak przygotować te miedziane ustrojstwa przed podaniem do fermentora? Sterylizacja, wiem, ale nie pirosiarczynem potasu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiwitom Opublikowano 14 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2021 Kolego, jak są to nowe sprężynki, to przepłucz wodą, później zdezynfekuj spirytusem i możesz używać, Jeżeli były już w użyciu, to przepłucz w wodzie z kwaskiem cytrynowym, a później w wodzie z octem. Jak miedź zbiera związki siarki, to tworzy się nalot i dlatego co jakiś czas kwasek i ocet, żeby go zlikwidować. Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nazwa użytkownika Opublikowano 14 Września 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Września 2021 Sprężynki nówka funkiel, Dzięki za szybką odpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nazwa użytkownika Opublikowano 16 Września 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Września 2021 Teraz taka zagwozdka, a to wszystko dla tego, że na tamtej lekcji chemii mnie nie było i tego... Do kwaśnego piwa ze związkami siarki dodałem sprężynki miedziane. Po dwóch dniach siarki nie wyczuwam to piwo siup w butelki. Patrzę do fermentora, a tam miedź czyściutka, bez najmniejszych śladów zaśniedzenia. Co ja mam teraz myśleć? Miedź czyści się z tlenku za pomocą kwasu. Piwo pH 3. Zabutelkowane piwo jest bezpieczne do picia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yarrro Opublikowano 16 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2021 A piwo nie zmieniło koloru w kierunku zielonkawego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nazwa użytkownika Opublikowano 17 Września 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Września 2021 nie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się