radekfilon Opublikowano 8 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2018 Mam względnie pilne pytanie. Uwarzyłem witbiera na drożdżach Breferm Blanche, na dziś fermentacja trwa 16 dni. Nie zlewałem na cichą, dopiero 2 dni temu zrobiłem próbę co z piwkiem. Powiedziałbym, że efekt jest powyżej oczekiwać, z 11.5 zeszło do 3,5, co jak widzę jest może niezbyt wybitnym wynikiem, ale zazwyczaj tak wychodzi, zapach dobry, smak jeszcze lepszy. Czapa drożdżowa opadła parę dni temu, ale widzę, że drożdże snują się trochę po całej objętości. Zastanawiam się co lepsze : -odstawić na cichą, na jakiś czas , co zawsze stwarza ryzyko infekcji -zostawić jeszcze w tym samym baniaku i rozlewać? Zlewanie piwa to zawsze ryzyko infekcji, a witbier nie jest specjalnie nachmielony, ani alkoholowy co poprawia trwałość, a poza tym widzę z uwag innych osób, że te drożdże mogą słabo nagazować piwo po zlaniu na cichą. Ryzyko w drugą stronę, że będzie mnóstwo osadu i mało atrakcyjne piwo. Co polecacie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 8 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2018 (edytowane) Zostaw w tym samym wiadrze, jesli az tak bardzo zalezy Ci na usunieciu osadu to zafunduj piwku przed rozlewem cold crash. Edytowane 8 Marca 2018 przez luki161 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jakub Dereżyński Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2018 (edytowane) Witam. Mam pytanko. Planuję po 10-dniowej burzliwej (22C) przelać na cichą na 7 dni. Jaki zakres temperatur polecacie? Chciałem w 15-16C ale znowu patrząc na opakowanie (zakres 18-24) Mowa oczywiście o Brewferm Blanch, Edytowane 18 Kwietnia 2018 przez Jakub Dereżyński Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 19 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2018 (edytowane) Obnizanie temperatury w koncowce fermentacji to nie jest najlepszy pomysl na dofermentowanie i posprzatanie. Tak samo jak zlewanie znad drozdzy juz po 10 dniach Edytowane 19 Kwietnia 2018 przez luki161 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zegancio Opublikowano 17 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2018 Panowie po 6 dniach witek zszedł z 12.5 ° na 6° wg wskazań refraktometru co daje wg różnych kalkulatorów 1,9-2-7°Blg. Zrobię pomiar za kilka dni i porównam wyniki. Problem w tym że pozostała czapa drożdżowa jak i u części z was. Samo piwo pomimo trzymanej dość nisko fermentacji 16-18°C nie wykazuje żadnych wad (siarka itp), smakuje jak typowy wit pachnie kolendrą (20g na 12l!) jest mętne można powiedzieć lekko mleczne. Planuje zlać je na 3 dni cichej i zrobić cold crash bo łyżek w niego nie chcę pchać ze względu na możliwą infekcję. Proszę napiszcie czy dobrze myślę o sposobie pozbycia się piany czy macie inny sprawdzony sposób. Nie planuję zadawać nic na cichą, ma służyć ona jedynie wyklarowaniu się piwa i pozbyciu (pozostawieniu jej w fermentorze) się piany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zohan Opublikowano 17 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2018 Panowie po 6 dniach witek zszedł z 12.5 ° na 6° wg wskazań refraktometru co daje wg różnych kalkulatorów 1,9-2-7°Blg. Zrobię pomiar za kilka dni i porównam wyniki. Problem w tym że pozostała czapa drożdżowa jak i u części z was. Samo piwo pomimo trzymanej dość nisko fermentacji 16-18°C nie wykazuje żadnych wad (siarka itp), smakuje jak typowy wit pachnie kolendrą (20g na 12l!) jest mętne można powiedzieć lekko mleczne. Planuje zlać je na 3 dni cichej i zrobić cold crash bo łyżek w niego nie chcę pchać ze względu na możliwą infekcję. Proszę napiszcie czy dobrze myślę o sposobie pozbycia się piany czy macie inny sprawdzony sposób. Nie planuję zadawać nic na cichą, ma służyć ona jedynie wyklarowaniu się piwa i pozbyciu (pozostawieniu jej w fermentorze) się piany. U mnie tez na w Witku na tych drożdżach utrzymywała się czapa z drozdzy nawet po zakończeniu fermentacji. Ostatecznie pobujałem (lekko) wiadrem żeby to zatopić. BTW 6 dni burzliwej to trochę krótki niezależnie co się dzieje w wiadrze. Ja swojego trzymałem chyba 17 dni bez przelewania. No i 20 g kolendry na 12 l do dla mnie kosmos.Ja dawałem 12 g na 22l i następnym razem dam mniej Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zegancio Opublikowano 17 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2018 2 godziny temu, Zohan napisał: No i 20 g kolendry na 12 l do dla mnie kosmos. Ja dawałem 12 g na 22l i następnym razem dam mniej Miało być 10g kolendry i 10g curacao a pomyłkowo poszło po 20g . Niezamierzony efekt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zegancio Opublikowano 30 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2018 Co do samych drożdży to mogę śmiało polecić je do warzenia witków. Porównując je bezpośrednio do S-33 to blanche wg. mojej opinii są lepszymi ze względu zwarty osad w butelce już po kilku dniach! S-33 pływały w szkle przez kilka tygodni a blanche już po dwóch wyklarowały piwo dosyć ładnie. Odfermentowały o jedno plato niżej przy tym samym zasypie nie wnosząc do piwa żadnych negatywnych smaków. Jedynym minusem była czapa na wierzchu fermentującego piwa ale widocznie taka ich przypadłość. przemo_07_10 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się