zgoda Opublikowano 14 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2010 Mam zasyp, w którym słód monachijski stanowi ok. 75%. Czytałem na wiki, że zawiera on więcej białka niż pilzneński, pale ale czy wiedeński. Czy robić w takim przypadku przerwę białkową? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 14 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2010 Ja nie robię nawet dla 100% monachijskiego, ale faktycznie przy tym słodzie przerwa białkowa może mieć sens. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hoirack Opublikowano 14 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2010 Robiłem zasyp 3,5kg monacha, 1,5kg pilzeńskiego. Nie wyklarowało się tak ładnie jak te na przewadze pilzeńskiego. Może to być wina większej ilości białka w słodzie monachijskim? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bajo33 Opublikowano 16 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2012 Mam pytanie, czy przerwa białkowa w przypadku użycia tylko jako słodu podstawowego - pilzneńskiego, jest wskazana? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bzium1986 Opublikowano 16 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2012 zastosowanie przerwy białkowej na samym pilzneńskim będzie miało znikome pozytywy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 19 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2012 Po zrobieniu kilku warek mam wrażenie, że krótka (max. 10 min.) przerwa białkowa w 54-55°C dobrze wpływa na klarowność piwa. Ale to tylko moje wrażenie, choć niektórzy autorzy podręczników również to zalecają. Natomiast zawsze robię dłuższą białkową przy zacieraniu z surowcami niesłodowanymi. Wtedy wpływ na klarowność jest wyraźny, widać to już w brzeczce nastawnej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi