Polias Opublikowano 12 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2021 Witam, mam zamiar uwarzyć jakąś delikatną IPA/APA z dodatkiem kwiatów wrzosu i jaśminu. Zastanawiam się na jakim etapie i w jakich ilościach te dodatki dadzą najlepszy efekt? Dodać na ostatnie 15min. gotowania, na whirlpool czy może na zimno? Chciałbym aby kwiatowe nuty były dość mocno wyczuwalne a nie tylko majaczyły w tle. Z tego co wyczytałem to zaleca się dodatek po 10-20g na 20-23 litry piwa, ale wydaje mi się, że chmiele mogą to wszystko przykryć. Jeśli ktoś ma doświadczenie w temacie to prosiłbym o rady. Wstępnie ułożyłem taki przepis https://brewness.com/pl/recipe/ipa-z-jasminem-i-wrzosem/view Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 14 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2021 (edytowane) Nie mam pojęcia jak mocny aromat dają kwiaty wrzosu i jaśminu, robiłem za to piwo (10l) z kwiatem dzikiego bzu (świeżego), dawałem 200g na 10 minut i 60g na hopstand 80st ok 20 minut. Do tego tylko chmielenie na goryczkę 10g marynki. Aromat bzu był mocny. W Twoim zestawieniu raczej chmiel wszystko przykryje, a właściwie goryczka. Proponowałbym dać symbolicznie chmielu i więcej kwiatów, żeby wyczuć temat, a w kolejnych warkach zmieniać proporcje. Edytowane 15 Listopada 2021 przez x1d Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się