lachim078 Opublikowano 15 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2010 Witam Mam problem z moją 11 warką. Po raz pierwszy fermentuję w niższej (16°C) temperaturze w lodówce. Warka nastawiona 12.09.2010 ruszyła po kilkunastu godzinach. Dziś, po 3 dobach sprawdziłem stopień odfermentowania - spadło z 14 do 13°Blg. Czy taka wolna fermentacja jest normalna w dolnym zakresie temperatur dla drożdży WB-06? Takie drożdże powinny być w zestawie, ale nie były w opakowaniu fabrycznym - podejrzewam, że może nie są to czyste WB-06 tylko inny szczep wymagający wyższej temperatury. Czy podnieść trochę temperaturę, żeby przyspieszyć fermentację? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 15 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2010 przy tych drożdżach fermentacja powinna być w temp koło 20°C chodzi o to żeby wytworzyły odpowiedni pakiet estrów i fenoli. Ja ostatnio robiłem na tych drożdżach w 19°C i wszyscy twierdzą że jest mało pszeniczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 15 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2010 Ja zadaję 3068 w 16* albo niżej, a po 2 dniach podnosze do 17*. Możesz spokojnie podnieść o 1 stopień. Zadałeś całą saszetkę, z rehydratacją? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lachim078 Opublikowano 15 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2010 Tak, cała saszetka z rehydratacją. I standardowe napowietrzenie brzeczki. Przy fermentacji w dwudziestukilku stopniach miałem burzliwą trwającą maksymalnie 3-4 dni. Podniosę o 2 stopnie i na wszelki wypadek postaram się zdobyć nowe drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się