zgoda Opublikowano 16 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2010 (edytowane) Moja pierwsza zacierana pszenica smakuje bosko, niestety ma również bardzo intensywny bananowy aromat, tak intensywny że prawie nieprzyjemny. Degustatorzy nie protestują, bo połowa z nich pali papierosy i nie czuje, a druga połowa myśli że "tak ma być", ale mnie to jednak przeszkadza, chciałbym żeby ten aromat nie wyskakiwał tak przed szereg. Tak to było robione, fermentowane w temperaturze ok. 20-22°C, co mógłbym poprawić? Edytowane 16 Września 2010 przez zgoda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 16 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2010 (edytowane) Banany to estry czyli teoretycznie zbyt wysoka temperatura fermentacji. Czyli może np to: zadana WY3068 (I pokolenie) 19.08.2010 rano w temp 28°C. Piszesz, że temperatura fermentacji ok. 20-22°C, ale jeśli brzeczkę zadałeś drożdżami w 28°C to przez pierwszych długich parę godzin fermentacji temperatura była bużo wyższa. Tak więc ew. możesz spróbować zadać drożdżami w niższej temperaturze. Bo tak to generalnie nie ma się czego przyczepić odnośnie tej warki... Edit: jeszcze małe pytanie: napisałeś "I pokolenie drożdży": czyli gęstwa? Jak dużo było tych drożdży? I jak stara była? Edytowane 16 Września 2010 przez Stasiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 16 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Września 2010 Faktycznie stygła sobie powoli do wieczora, bo ciepłe noce jeszcze wtedy były. I pokolenie czyli ze świeżego startera z saszetki. Zobaczę czy następna lepiej wyjdzie, temperatury już mamy bardziej ludzkie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się