coder Opublikowano 16 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2010 (edytowane) Piwo w stylu English IPA Przewidywane OG: 15 Blg, FG: 3 Blg, vol: 22.7L, przy wydajności 75% IBU 50 Kolor 22 EBC skład: Brewferm pale 5.10 kg Biscuit 0.23 kg Caraamber 0.23 kg Crystal 120 0.17 kg pszeniczny 0.23 kg zacieranie (18L kranówki w 73°C + 2 płaskie łyżeczki gipsu) 67* - 60' ->76* gotowanie 70' challenger '08 6.1% gr. 55 g 60' fuggles '08 4.2% gr. 43 g 10' fuggles '08 4.2% gr. 43 g 0' drożdże Wyeast 1028 London Ale - 100 ml gęstwy drożdże zadano w 16°C, fermentacja w 18°C, 21 dni burzliwej, bez cichej Uwagi: Słód Crystal 120 Lov zrobiłem samodzielnie, grzejąc w piekarniku CaraCrystal 120 EBC prze 1h20' w 120°C, można go obecnie zastąpić słodem Warminster, nie polecam natomiast Caraaroma Piwo wyszło bardzo udane, recenzje: http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=83914 http://www.piwo.org/forum/t1525-Dominus-Tecum-%2380-Biere-de-l%27Inde.html Edytowane 16 Września 2010 przez coder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rysmis Opublikowano 1 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2011 Zbieram się do uwarzenia tego piwa, ale nie wszystko jest dla mnie w tym przepisie jasne. Mam dwa pytania do autora: 1. Chmiele w przepisie są w granulkach czy szyszkach? 2. W poniższym cytacie masz na myśli ten słód: http://twojbrowar.pl/prestashop/350-slod-crystal-145-ebc-1kg.html Uwagi:Słód Crystal 120 Lov zrobiłem samodzielnie, grzejąc w piekarniku CaraCrystal 120 EBC prze 1h20' w 120°C, można go obecnie zastąpić słodem Warminster Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 1 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2011 1. Chmiel jest w granulacie (gr.) 2. Użyłbym raczej Crystal 200 EBC: http://twojbrowar.pl/prestashop/351-slod-crystal-145-ebc-1kg.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemski Opublikowano 21 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2012 Coder, chciałbym zrobić to piwo ale mam wątpliwości co do składników które będę kompletował z piwodzieja. Czy mógłbyś podpowiedzieć: CRYSTAL 120: czy to się nada - http://piwodziej.pl/pl/p/Chateau-Crystal-150-EBC-Castle-Malting-1-kg/306 jak widać tu jest 150EBC ale główne pytanie czy to ten sam słód? i czy nie trzebaby przy nim jakiś zabiegów piekarnikowych robić? ewentualnie zasugeruj proszę inny słód z oferty piwodzieja PSZENICZNY: mam trzy do wyboru i póki co waham się pomiędzy http://piwodziej.pl/pl/p/Chateau-pszeniczny-monachijski-14-16-EBC-Castle-Malting-1kg-/477 oraz http://piwodziej.pl/pl/p/Chateau-Pszeniczny-jasny-25-35-EBC-Castle-Malting-1kg/11 (bo raczej nie: http://piwodziej.pl/pl/p/Pszeniczny-ciemny-15-EBC-Weyermann-1kg/14) który brać??? FUGGLES: nie mają w granulacie... a poza tym mam w domu sporo East Kent Golding więc zastanawiam się czy go nie wykorzystać zamiast fuggles? mam nadzieję że to nie jakaś zasadnicza różnica (Beer Smithem wyliczę sobie IBU) i kolejna sprawa natury bardziej ogólnej: wolę piwa nieco słabsze ekstraktowo i pozostawiając Twoje proporcje słodów celowałbym bardziej w 13,5blg co w sumie mieści się w stylu, ale nie chciałbym przez to "zabić" tego piwa... myślisz że można zrobić Twoją recepturę w wersji nieco rozcieńczonej bez jakiegoś zasadniczego zepsucia tego piwa? całość chciałbym robić na W1335 British Ale II bo z obecnej oferty piwodzieja wydaje mi się że one najbardziej pasują do stylu. z góry dzięki za rady Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 21 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2012 British Ale II są wyjątkowo neutralne, London Ale raczej mineralne. Sprawdź sam co wolisz. Crystal 120L to będzie raczej bliżej Special B, niż Cara-Crystal. W przeliczeniu na EBC to będzie w okolicach 350. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 21 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2012 Crystal - musiałby mieć przynajmniej z 250 EBC, może nada się Caraaroma Pszeniczny - dowolny, nie ma znaczenia EKG jest dobrym zamiennikiem dla Fuggles i vice versa Ekstraktu raczej bym nie zmniejszał, 13 Blg to śmiech nie IPA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemski Opublikowano 21 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2012 zamiennik słodu: coder sam pisałeś "nie polecam natomiast Caraaroma" więc z góry założyłem że ten słód odpada, jeśłi uważasz podobnie jak Zgoda że nada się Special B to biorę jego i już drożdże: "British Ale II są wyjątkowo neutralne" wydaje się raczej krytyką tych drożdży, niestety nie mam punktu odniesienia i nie bardzo wiem co to znaczy że inne drożdże są mineralne, nie bardzo umiem sobie wyobrazić ten profil smakowy a chyba nie chodzi o wodę mineralną to jedyny mineralny smak jaki znam oczywiście chciałbym żeby piwo było wyjątkowe i bogate smakowo a nie neutralne, choć zastanawiam się czy neutralność jest tu wadą czy zaletą - po prostu za mało doświadczeń a dodatkowo muszę polegać na tym co dostępne i wolałbym nie sprowadzać produktów z kilku różnych sklepów, od biedy mogę polecieć na S-04 gdyby to miało nie być wcale gorsze rozwiązanie niż W1335, mogę polegać tylko na Waszym zdaniu choć korci mnie żeby zrobić na płynnych, dodam że w kolejnym pokoleniu chciałbym robić na wybranych drożdżach dry stouta ekstrakt: "13 Blg to śmiech nie IPA" - lubię konkrety więc tego się trzymam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 21 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2012 Co do drożdży. Sprawa ciężka Ale ja dziele brytyjskie drożdże na dwie grupy. "Neutralne" takie jak Scottish Ale, Yorkishire(BrewLab) British ale, Notthingham, dają "brytyjski" profil smaku, ale nie zbyt intensywny. W odróżnieniu od takich jak Themes Valley i podobnych, które dają intensywny brytyjski rys. TV mają jeszcze jedną wadę. Strasznie ciężko i mozolnie osiadają na dnie, do tego ciężko je zmusić by zostały na dnie. Niektórzy stosują trik z klarowaniem piwa, na cichej fermentacji a poźniej do butelkowania dodają szczep, który nagazuje piwo i ładnie osiądzie na dnie butelek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 21 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2012 W skrócie: mineralne to coś jak posmak wody z kałuży. Są tacy co to lubią. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemski Opublikowano 21 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2012 W skrócie: mineralne to coś jak posmak wody z kałuży. Są tacy co to lubią. o, to mój kot byłby zachwycony ale to piwo zrobię jednak dla siebie pozostanę przy 1335 bo podoba mi się że "it will finish crisp, clean and fairly dry"; zresztą nie mam wyboru, wybrałbym ESB ale niedostępne... następnym razem, no chyba że bardziej doświadczeni wypersfadują że s-04 będa wcale nie gorsze (ale na nich przepędziłem już stauta i bittera, więc mam ciśnienie żeby spróbować czegoś nowego) jedyna sprawa ze znakiem zapytania to ten słód CRYSTAL 120, trochę nie kumam czemu CRYSTAL 150 z piwodzieja to nie jest ten CRYSTAL z receptury Codera, ale już się przyzwyczaiłem że złożenie do kupy czyjejś receptury to nie jest prosta sprawa, albo czegoś brakuje, albo inaczej się nazywa etc w piwodzieju jest też słód Cara-Gold 120 o którym piszą: "Zwany także słodem Crystal w Anglii" więc może to ten? liczę że do jutra uda mi sie ułożyć te puzzle żeby do weekendu dopiąć sprawę i zająć się konkretną robotą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 21 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2012 Założę się, że nie odróżnisz 120 od 150 ebc przy tych ilościach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 22 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2012 To jest taki amerykanizm który niepotrzebnie użyłem, oni przez Crystal 120 rozumieją 120 Lovibond, po naszemu to byłoby Crystal 240 EBC, inna jednostka koloru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemski Opublikowano 22 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2012 Założę się, że nie odróżnisz 120 od 150 ebc przy tych ilościach. jasne, w moim pytaniu nie chodziło mi o fakt trochę wyższego EBC, tylko o to czy ten Cara-Gold nie jest przypadkiem odpowiednikiem Crystal120 z receptury (w sensie smakowo-aromatowym, bo z postu Codera widzę że pod względem EBC jest to słód za jasny) podsumowując są 3 kandydaci do podmiany: Cara Gold Special B Caraaroma proszę o radę i zamykam zamówienie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemski Opublikowano 22 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2012 wyszła mi taka receptura jeśli wszystko OK to będę wdzięczny za potwierdzenie, a jeśli należy coś zmienić by znaleźć się możliwie najbliżej pierwowzoru to czekam na sugestie - najwięcej kłopotu sprawiło mi przeliczenie chmieli ale mam nadzieję że wyszło z grubsza OK przem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarymary Opublikowano 11 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2015 Witam, chciałbym sklonować IPA codera i po wrzuceniu danych (prawie tych samych) do BS wychodzi mi mniejsza ilość IBU pomimo większej ilości alfa kwasów w moim chmielu, proszę o pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 11 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2015 (edytowane) Może liczy innym sposobem, bo jest ich kilka (rager, tinseth i inne). U mnie w BT na pi razy takich samych składnikach wychodzi 38 IBU wg Tinsetha i 54 Ibu wg Ragera Edytowane 11 Lutego 2015 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarymary Opublikowano 11 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2015 (edytowane) Może liczy innym sposobem, bo jest ich kilka (rager, tinseth i inne). U mnie w BT na pi razy takich samych składnikach wychodzi 38 IBU wg Tinsetha i 54 Ibu wg Ragera Duża ta różnica no ale najwyraźniej tak bywa, dziękuję b. Edytowane 11 Lutego 2015 przez czarymary Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarymary Opublikowano 22 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2015 (edytowane) Może liczy innym sposobem, bo jest ich kilka (rager, tinseth i inne). U mnie w BT na pi razy takich samych składnikach wychodzi 38 IBU wg Tinsetha i 54 Ibu wg Ragera Duża ta różnica no ale najwyraźniej tak bywa, dziękuję b. znalazłem przyczynę takiego małej ilości IBU, ilość brzeczki na początku gotowania (pole tuż pod numerem wersji receptury) liczona była z automatu przy wykorzystaniu pewnych domyślnych danych, po odznaczeniu tego pola i wpisaniu rzeczywistej ilości do gotowania IBU wyszło ok 60 Edytowane 22 Marca 2015 przez czarymary Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 23 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2015 Fajnie widzieć, że receptura sprzed krafto - boomu żyje. Ludzie za mało robią angielskich IPA. nezrok 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 6 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2015 Czy jak użyję sucharów typu S04 to dużo stracę? Może jakieś inne będą lepsze? A może jednak warto się szarpnąć pierwszy raz na zrobienia startera? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się