fotohobby Opublikowano 21 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2022 Mam 16l pilsa . Miał być tradycyjny, więc użyłem chmielu Agnus i Bohemie. Plany się jednak zmieniły i chce nadać mu amerykański akcenty. Na zimno poszło 30g Idaho-7 i 10g Simcoe. Ile dni przetrzymać ten chmiel w temp 20C, aby nie zakryć, klasycznych pilsowych akcentów pożądanych w tym stylu ? 2 dni ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 26 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2022 Przede wszystkim to pils nie powinien się znaleźć w temp 20C. Schłodź do normalnej temp 10C i na 2 dni i cold crush na 2 dni i powinno być git.Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 26 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2022 (edytowane) @Wuuu A co się z nim stanie przez 3 dni w 20c ? Tej metody fermentacji akurat nigdy nie stosowałem: ale z wypowiedzi osób w wątku można wywnioskować, że wielu robi krótką przerwę diacetylową w co najmniej +15C Ja też. Nie jest to +20C, tym razem do tej temperatury podniosłem tylko z uwagi na to, że te trzy dni zwłoki wypadły mi dośc niespodziewanie, a już miało fermentowac się inne piwo i chmielenie musiało odbyć się poza lodówką. Stąd pytanie do Ciebie - w czym te +20C mogą zaszkodzić ? Natomiast - piwo zostało już nachmielonw wg powyższego schematu (2dni w +20, później CC do +3C) i rozlanw do kega celem nagazowania. Jutro rozlew przeciwciśnieniowy do butelek. Pierwsze wrażenia - trochę "za dużo" aromatu chmielu, ale Idaho daje aromat bardziej tropikalnych owoców/żywicy, a nie cytrusów więc uważam, że z pilsem współgra dobrze. Następnym razem skróciłbym jeszcze czas chmielenia, albo dał go o1/3 mniej. Aczkolwiek - zobaczymy co będzie działo się po 3-4miesiącach w 12C Edytowane 26 Stycznia 2022 przez fotohobby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 26 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2022 Godzinę temu, fotohobby napisał: A co się z nim stanie przez 3 dni w 20c ? Pewnie nic Ja jednak staram się nie przekraczaj tych 15-16C diacetylowej i od razu cold crash. Co do chmielenia na zimno, spotkałem się z wieloma sugestiami, żeby jednak chmielić w niższych temperaturach 10-15C. Miało to bodajże związek z pracą enzymów zawartych w chmielu i efektem hop creep, nie pamiętam już dokładnie. Nie mniej jednak jak już chmielę na zimno to, staram się trzymać tych temperatur i jest OK. Ale co piwowar to inna szkoła Daj znać jak wyszło z czasem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się