zoltek Opublikowano 18 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2010 Część! Zainteresowało mnie piwo Biere de Champagne , znacie recepturę albo jakąś stronę na necie, gdzie mógłbym się dowiedzieć więcej o tym piwie. Wiem jedynie, że fermentuje z drożdżami winiarskimi :rolleyes: . Żółtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moler Opublikowano 19 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2010 Mnie również to piwko zastanawia i intryguje. Chyba nie będę miał okazji go spróbować, bo nie widać go w zwykłych sklepach, a cena będzie zapewne niezachęcająca. W tym filmie dosłownie 2 słowa o tym piwku. http://www.youtube.com/watch?v=KUIyvrLiT2w Cała seria filmików tajemnic świata piwa jest ciekawa. Polecam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zoltek Opublikowano 19 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Września 2010 z tego filmu się o nim dowiedziałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 19 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2010 Chodzi ci o piwo Deus? http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=76742&highlight=deus Można kupić ok. 60zł. Skuszę się na nie w tym roku na Sylwestra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 19 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2010 zaciekawił mnie temat może ktoś zna jakąś przybliżona recepturę czy to może być obojętnie jakie Belgian Specialty Ale jako baza ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 20 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2010 (edytowane) Tu znalazłem artykuł z detalami n.t. produkcji Biere Brut / Biere de Champagne: http://archive.maltosefalcons.com/tech/methode_champenoise/#recipes skład i zacieranie są dość proste: http://archive.maltosefalcons.com/recipes/20040101.php http://archive.maltosefalcons.com/recipes/20050404.php http://archive.maltosefalcons.com/recipes/20060904.php fermentacja - wystarczą drożdże belgijskie np. Saison, THG tyle, że z butelkowaniem jest zabawa - wymrażanie szyjek, dopełnianie i cała taka zabawa jak z szampanem Edytowane 20 Września 2010 przez coder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 20 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2010 dzięki coder za pomoc Wygląda na to, iż styl ten jest dosyć szeroki, od jasnego piwa po już trochę ciemniejsze z Carafa II 1,5% Special B 2,9 % zasypu. Trzeba by postawić wiadro tego piwka mam gęstwę Wyeast 1762 Belgian Abbey II (dzieki e-prezesie ) nada się ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 20 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2010 mam gęstwę Wyeast 1762 Belgian Abbey II (dzieki e-prezesie ) Wszystkie belgijskie drożdże można dość swobodnie wymieniać, efekty będa inne, ale niekoniecznie gorsze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 20 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2010 ok to w taki razie kolejna warka będzie prawie jak Biere de Champagne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 2 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2011 Chodzi ci o piwo Deus? http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=76742&highlight=deus Można kupić ok. 60zł. Skuszę się na nie w tym roku na Sylwestra. I co, skusiłeś się? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się