anteks Opublikowano 24 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2011 A nie lepiej zamiast dodawać prawie 30% czystej wody dłużej wysładzać ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
henry Opublikowano 24 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2011 (edytowane) pewnie, że lepiej.. ale gdzie to pomieścić przy takim zasypie.. jak pisałem, albo zacierny za duży, albo warzelny za mały.. jeszcze się zastanowię nad nastepną warka.. może na mniejszym zasypie.. Edytowane 24 Kwietnia 2011 przez henry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 24 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2011 jaki wziąłeś klimatyzator do swojej chłodni? i jak zrobiłeś sterowanie, po prostu ominąłeś fabryczny czujnik i dałeś termostat w zakresach jakie nas interesują? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
henry Opublikowano 24 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2011 (edytowane) Przeglądnij wątek Zbynka'a http://www.piwo.org/forum/t5002-chlodnia-a-raczej-klimatyzowane-pomieszczenie.html tam opisałem co mam. Agregat ma ciut więcej jak 900W. Oryginalny sterownik wywaliłem i zastosowałem sterownik z GECO - po prostu taki miałem. To sterownik chłodni z programowalnymi temperaturami i innymi parametrami. Docelowo pójdzie sterownik przemysłowy plus interfejs do pomiaru temperatur tak, abym mógł w pełni kontrolowac proces chłodzenia, aby utrzymywać temperaturę przy maksymalnie małych kosztach. Przyrodę trzeba wykorzystywać jak się da, a nie z nią walczyć na siłę.. Edytowane 25 Kwietnia 2011 przez henry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 25 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2011 Czyli potwierdzasz, wymiennik płytowy jest be dla naszych celów. No i musimy generalnie budować dwa razy większe kadzie warzelne w stosunku do zaciernych. Przy czym, zacierne powinny być raczej szersze jak wyższe. W/g mojej oceny znacznie ułatwia to wysładzanie i nie tylko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
henry Opublikowano 25 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2011 Przy wymienniku płytowym przy małych przepływach nie ma gwarancji, że brzeczka nie pójdzie na skrótry przez jedna czy dwie płyty... doświadczyłem tego zwłaszcza przy chłodzeniu... wody poszło sporo, a brzeczka ciepła.. Po prostu przepływy muszą być dopasowane i wyliczone. Przy wymienniku rurowym (ale pojedyńcza rura) jest pewność, że brzeczka zawsze płynie wytyczona drogą... Płytowy po prostu nie sprawdził się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wesoly Opublikowano 25 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2011 U siebie schładzam na dwóch wymiennikach płytowych połączonych szeregowo. Nigdy nie miałem problemów z zapychaniem, przepływem, itp. Przed wymiennikami jest odchmielacz a przepływ jest grawitacyjny. 100l schładzam w 25-30 minut. Przy delikatnym przepływie spokojnie mogę osiągnąć 12°C. Użycie wody szacuje na około 2x ilość piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
henry Opublikowano 25 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2011 (edytowane) Ja zastosowałem wymiennik 40 płytowy więc może i dlatego problem był... a możliwe, że nie do końca odpowietrzyłem układ i to pewnie tez jest główna przyczyna tak sobie teraz myślę. W każdym bądź razie każde zwiększenie przepływu powodowało wzrost temperatury i to sporo - czyli brzeczka nie płynęła przez cały wymiennik. Z tym, że u mnie ten wymiennik był wielofunkcyjny grzanie/chłodzenie. W trakcie zacierania jednak drobinki lecą więc jest spore prawdopodobieństwo, że będa zostawać między płytami. Tłoczyłem pompą. Ilość wody teoretycznie powinna być mniejsza. Wymiennik płytowy ma dużą sprawność, ale trzeba by wszystkim bardzo dokłądnie sterować i pilnować, aby tak było, a 200l wody do schłodzenia 100l piwa jest jak najbardziej zadowalająca ilością. W obecnej wersji schładzałem do ok 17st.C 70l w ciągu ok 40 min. Ale wody poszło dużo więcej.. po prostu nie poregulowałem czego trzeba i leciało... wkrótce kolejna warka więc lepiej się przygotuje logistycznie, aby maksymalnie skrócić czasy no i sprawdzę jakie zużycia wody będą. @Wesoły jakie masz wymienniki i dlaczego zastosowałeś 2 szeregowo, a nie np. jeden większy? Matematycznie to na jedno wychodzi, a w praktyce? Czyżby jednak przepływ? Edytowane 25 Kwietnia 2011 przez henry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wesoly Opublikowano 25 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2011 Mam dwa w szeregu. Pierwszy 20 płyt, drugi 12 płyt. Jeden nie schładzał dobrze, nie mogłem w żaden sposób wyregulować przepływu, dwa działają rewelacyjnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
henry Opublikowano 25 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2011 To i mam odpowiedź dlaczego u mnie nie chciał jeden 40-to płytowy działać.. przepływ i dobre odpowietrzenie. 2 20-tki były by super do chłodzenia... może kiedys wrócę do tematu.. mam i 20-tke i 40-tkę.. A jeszcze pytanie jakie sito masz w zaciernym i jakiej średnicy kocioł zacierny bo przy 100l piwa to raczej już nie wymiar kega.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wesoly Opublikowano 25 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2011 Mam osobno kocioł zacierno - warzelny i kadź filtracyjną. Kadź ma średnicę 60cm, na dnie sito wycinane laserowo , otwory 0,7mmx40mm, około 30% powierzchni to otwory. W kadzi warzelnej na czas gotowanie w otwór zaworu spustowego wkładam odchmielacz wykonany z siatki ze stali KO, siatka oczka jak dobrze pamiętam 1x1mm, długość 35 cm, średnica około 40mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
henry Opublikowano 25 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2011 (edytowane) Dzięki za informacje. Ja mam sito z otworami 2mm. Kadź zacierno-filtracyjna.. typowy układ przy RIMS'ie. Zastanawiam się nad sitem szczelinowym... koszty jakoś bym polknął... 40cm średnicy i szczelina 1mm to o ile pamiętam ciut poniżej 400zł netto - wykonanie na zamówienie. Ale nie do końca jestem pewny jaka szczelina powinna być. W kotle warzelnym mam coś jak odchmielacz, ale jednocześnie coś w rodzaju filtra osadów gorących. Są zdjęcia w galerii. Dość dobrze to działa. Zostaje sporo błota na dnie warzelnego. Edytowane 25 Kwietnia 2011 przez henry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
henry Opublikowano 1 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2011 Wczoraj sprzęt uwarzył kolejną warkę. Poprawiłem logistykę i w efekcie powstało 75l marcowego 13Blg w ciagu 6h i 20'. Czas liczony od otwarcia zaworu z wodą do wyłączenia prądu wraz z chłodzeniem. Gdyby nie zachciało mi się szukać oszczędności na wodzie chłodzącej (studziennej) to było by poniżej 6h. No cóż rekord ciągle do wzięcia. Zasyp to 17kg słodów. No i wniosek prosty kocioł warzelny za mały.. , albo zacierny za duży. Mogłem jeszcze wysładzać przynajmniej 5-10l, a tak zakończyłem wysładzanie na 5Blg bo warzelny byl pełny. Wybicie to 75l, a wydajność wychodzi mniej więcej na poziomie 65% przy większych zasypach. Trzeba spróbować trochę mniejszy zasyp to i wydajność pewnie sie poprawi. Zobaczymy. W każdym bądź razie mogę powiedzieć, że mam browar dość funkcjonalny - pilsnerek w środku lata? czemu nie.. da się.. aczkolwiek ciut kosztowniej jak zimą.. choć kto wie garaż na czas warzenia trezba ogrzewać, a i chłodnię też.. w sumie nie jest źle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxhot Opublikowano 19 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2011 200l wody do schłodzenia 100l piwa jest jak najbardziej zadowalająca ilością. Mam zbiornik 1000 litrów na deszczówkę ta woda jest pompowana do chłodnicy koszt chłodzenia zero bo woda jest darmowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
henry Opublikowano 19 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2011 Nie chodzi tu o ilość dostępnej wody chłodzącej, a o jej temperaturę. Deszczówka to raczej za zimna nie będzie.. pewnie kilkanaście stopni.. a może i temperatura otoczenia.. w takiej sytuacji temperatura brzeczki po chłodzeniu będzie o przynajmniej kilka st.C większa od wody chłodzącej. U mnie pomimo, że daje wodę ze studni o tem. ok. 10st.C i tak idzie znacznie więcej bo skracam czas, a i wymiennik jest dwufunkcyjny i przy chłodzeniu ma gorsze parametry wymiany. Schładzam tak do 17st.C mniej więcej, a resztę niżej w chłodni. Generalnie wszystko można liczyć teoretycznie z bilansu cieplengo, ale zawsze dochodzą te lokalne zmienne na które nie zawsze mamy wpływ. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxhot Opublikowano 19 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2011 Lato to okres gdzie mój browar stoi ,zimnie pory roku taka woda jest idealna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
henry Opublikowano 19 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2011 Mam troche inne możliwości, a więc nie ma co porównywać. Ale własna studnia to rzecz bardzo cenna i nie tylko do naszych celów... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 19 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2011 (edytowane) 200l wody do schłodzenia 100l piwa jest jak najbardziej zadowalająca ilością. Mam zbiornik 1000 litrów na deszczówkę ta woda jest pompowana do chłodnicy koszt chłodzenia zero bo woda jest darmowa. No nie do końca zero, bo pompa nie chodzi na wodę tylko na prąd. Edytowane 19 Czerwca 2011 przez korko_czong Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
henry Opublikowano 19 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2011 Zawsze można śmigac ręcznie.. a więc fitness gratis.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxhot Opublikowano 19 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2011 (edytowane) No nie do końca zero, bo pompa na nie chodzi na wodę tylko na prąd. Woda jest darmo jak pisałem owszem praca pompy kosztuje ale nie tyle co za wode, mam zniżkę bo pracuje w elektrowni więc tanio pompuje .Dodam że woda miejska spuszczona z kranu do kanalizacji kosztuje tyle samo co kubik wody pobranej więc płacimy podwujnie. Edytowane 20 Czerwca 2011 przez maxhot Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 20 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2011 pracuję nad nowym ysstemem do chłodzenia i też wykorystawał będę wodę z beczki. Niemniej jednak w moim rozwiązaniu obędzie się bez kosztów, bo warzelnię mam w piwnicy a beczka stoi na zewnątrz, więc woda przepływac będzie grawitacyjnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 20 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2011 Woda jest darmo jak pisałem owszem praca pompy kosztuje ale nie tyle co za wode, mam zniżkę bo pracuje w elektrowni więc tanio pompuje (...) No patrz, ja pracuje w wodociągach i wody za darmo ani zniżki nie mam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxhot Opublikowano 20 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2011 No patrz, ja pracuje w wodociągach i wody za darmo ani zniżki nie mam Pozostaje strajk musicie sobie wywalczyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 26 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2012 Wczoraj sprzęt uwarzył kolejną warkę. Poprawiłem logistykę (..) .. w sumie nie jest źle. Jak się rozwija przedsięwzięcie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
henry Opublikowano 26 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2012 Od tego czasu to kilka warek poszło.. ale cały czas były modyfikacje większe lub mniejsze. Powiem tak: od poczatkowej wersji sprzęt nieco inaczej wygląda.. warzelny większy, zacierny odkryty częściowo, brak wymiennika płytowego no i dołożona chłodnica przeciwbieżna. Całą zimę niestety nie warzyłem nic. Musiałem ustapić ważniejszym sprawom. Ale 2 tygodnie temu warka się odbyła i w ostatnia sobotę kolejna.. A jak sprzęt chodzi? Czasowo to wygląda tak: 16.00 załaczenie.. lanie wody i grzanie 16.40 zasyp słodów 20kg do 60l wody (55st.C) 20.31 ostatnie wysładzanie 21.05 100st.C 22.07 start chłodzenia 23.40 koniec sprzatanie, płukanie i światło zgasło w garażu o 0.20 wynik to 95l 14Blg Zużycie mediów to 30kWh prądu oraz 471l wody. Zacieranie płynne, filtracja bez problemów i wysładzanie też. Wysładzanie 4x 17l. Podgrzewanie zacieru w wymienniku poprzez wężownicę. W wymienniuku grzałka 10kW, a w warzelnym 2 grzałki po 4kW. Takie moce są potrzebne, aby uzyskać ropzsądne czasy. Chłodzenie nachmielonej brzeczki chłodnica przeciwbieżną z ko do ok. 12-13stC. Wygląda na to, że wybicie to ok. 1hl, maksymalny zasyp w okolicach 20kg, a czas na 1 warkę to tak w okolicach 7,5h. Zacieranie wg stndardowych czasów. Dogrzanie do 100st.C też w dobrym czasie. Trzyma filtracja, wysładzanie i chłodzenie końcowe. 2 tygodnie temu zasyp był 23kg no i było sporo problemów przy wysładzaniu.. pewnie i nasza wina bo odsłoniliśmy złoże i ścisnęło się wszystko, a może i za drobne śrutowanie. Zacierny ma 40cm średnicy i to akurat nie jest chyba za dobrze do większych zasypów.. robi sie dość gruba warstwa młóta.. ale za to filtrat klarowniejszy leci.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się