zoltek Opublikowano 19 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2010 jak stosować żelatynę i czy wpływa jakoś na smak albo zapach piwa?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadek63 Opublikowano 19 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2010 Zoltek, zajrzyj tutaj: http://www.piwo.org/forum/t2681-Klarowanie-piwa-przy-uzyciu-zelatyny-spozywczej.html . Nie bój się używać wyszukiwarki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 19 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2010 Tu też co nieco znajdziesz. http://www.piwo.org/forum/t3450-Proba-klarowania-dawkowanie-zelatyny.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 5 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2011 Nigdy nie stosowałem żelatyny. Nie widziałem takiej potrzeby. Piwa, które miały być klarowne były takie. Jakiś czas temu postanowiłem jednak sprawdzić, co ona może zmienić. I co się okazało? Piwo jest dokładnie tak samo krystalicznie przejrzyste a jedyna różnica to bardziej luźny osad na dnie butelki. Bez żelatyny wlanie piwa bez osadu nie sprawia problemu. Po jej użyciu jest to nie lada wyczyn. Podsumowując, nie widzę ani sensu ani potrzeby jej stosowania, a nawet jestem przekonany, że to niepotrzebne problemy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 5 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2011 Ja klaruję żelatyną według zaleceń Czesa z poniższego posta: http://browar.biz/forum/showpost.php?p=90888&postcount=9 Dodam tylko, że wg mnie żelatyna ma jeden znaczący atut i nie jest to szybkość klarowania bo z drugiej strony, przy jej zastosowaniu, należy czekać dłużej na nagazowanie więc czasowo wychodzi to podobnie jak przy naturalnym "oczyszczaniu" się warki. Piwo sklarowane żelatyną po ponownym zbełtaniu bardzo szybko powraca do wcześniejszej klarownej formy. Gdy zbełtamy piwo wcześniej już sklarowane bez dodatku "wyciągu z kości" to powtórne klarowanie się piwa zajmuję dużo czasu. W moim przypadku jest to duży atut, gdyż bardzo często przewożę piwo w torbie pociągiem jak z miasta rodzinnego transportuję się do Wrocławia gdzie studiuję - prawie zawsze piwo, mniej lub bardziej, ulega zbełtaniu po takowym transporcie. Żelatyna jest więc pewnym rozwiązaniem dla mobilnych i nie mających idealnych warunków do przewozu piwa a lubiących je w postaci klarownej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się