bmalkow Opublikowano 19 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2010 Robię stouta z zestawu CP. Po wysładzaniu, które pewnie sp?em, wyszło mi że ma 5°Blg. Pewnie w czasie chmielenia skoczy do 7, może 8? Ale powinno być 12°Blg. Da się to jakoś uratować? Może po prostu cukrem brązowym? A może zwyczajnie odparować więcej wody w czasie chmielenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew Opublikowano 19 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2010 A ile litrów masz teraz? Jak szło zacieranie? Na początku do jakiej ilości wody słody zadałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bmalkow Opublikowano 19 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Września 2010 Uf? spaprałem pomiar. Jak wymieszałem dobrze, to wyszło 9.5°Blg. Widać jak lało się z rurki to warstwy się zrobiły Powinno do 12 dojechać podczas chmielenia. Po wysładzaniu miałem 25 litrów. Słody zadałem do 12litrów (4kg słodów) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew Opublikowano 19 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2010 No to dobrze. Więc nic innego tylko powodzenia! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 19 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2010 Uf? spaprałem pomiar. Jak wymieszałem dobrze, to wyszło 9.5°Blg. Widać jak lało się z rurki to warstwy się zrobiły Powinno do 12 dojechać podczas chmielenia. Po wysładzaniu miałem 25 litrów. Słody zadałem do 12litrów (4kg słodów) nie zapomnij zamieszać, i to solidnie, przed zadaniem drożdży... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nehoshi Opublikowano 20 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2010 nie zapomnij zamieszać, i to solidnie, przed zadaniem drożdży...wink Że tak spytam - w jakim celu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 20 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2010 Napowietrzenie brzeczki. Żeby drożdżom było lepiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nehoshi Opublikowano 20 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2010 Czy w przypadku małych warek (~20l) napowietrzanie też jest wskazane/konieczne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 20 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2010 Zawsze jest wskazane, ale nie wiem, czy kiedyś jest konieczne. Ja robię piwa słabawe (do 12.5°Blg), więc napowietrzam jak mi się chce, a jak nie to nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się