sqymon Opublikowano 10 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2022 Witam, Od dłuższego czasu szwagierka mnie męczy o Pumpkin Ale. Głównie robie piwa z ekstraktów, więc i tym razem w taką technologie chcę iść. Znalazłem przepis na zagranicznych stronach, tylko nie do końca go rozumiem i prosze o poradę Orginał: https://beerandbrewing.com/pumpkin-ale-recipe/ Spoiler MALT/GRAIN BILL 6.75 lb (3.62 kg) Pale Liquid Malt extract 0.75 lb (340 g) Special B 0.5 lb (227 g) 10 L Crystal Malt HOPS AND ADDITIONS SCHEDULE 0.5 oz (14 g) Simcoe at 60 minutes 0.5 oz (14 g) Saaz at 15 minutes 5 lb (2.27 kg) pumpkin at 15 minutes 0.5 oz (14 g) ginger root at 12 minutes 2 cloves at 12 minutes 1 cinnamon stick at 12 minutes 0.5 oz (14 g) Saaz at knockout DIRECTIONS If using fresh pumpkin, cut into quarters, seed, and bake in oven at 350°F (177°C) for 45 minutes. Scoop pumpkin from skin. Steep the specialty grains for 30 minutes at 160°F (71°C). Boil for 60 minutes following the schedule for hops and other additions. Add baked pumpkin or canned pumpkin to the boil for the last 15 minutes. The talented homebrewers at Hops & Berries homebrew supply shop (just around the corner from the Craft Beer & Brewing office) graciously helped develop this homebrew recipe. The recipe is built to yield a batch size of 5 gallons (19 liters) and assumes 72 percent brewhouse efficiency. Jak to powinno wyglądać w praktyce (przepis na 19litrów) ? - 2 ekstrakty Pale Ale - 2x 1,7kg - 340g słodu Special B (lub coś podobnego) - 230g słodu karmelowego np Colorado Crystal 10 Viking słody śrutowane grubo czy standard? nigdy nie robiłem z dodatkiem "prawdziwych" słodów - rozumiem że słody śrutowane dodaje na początku razem z ekstraktami ? potem chmielenie - 14g Simcoe w 60min - 14g Saaz w 15min - 2,3kg pieczonej dyni w 15min - 14g imbiru w 12min - 2 goździki w 12min - 1 pałka cynamonu w 12min Rozumiem że po zakończeniu gotowania pozbywam się dyni razem z chmielami, i do fermentora leci już czysta brzeczka, bez tych dodatków (dynia, imbir itp) ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 10 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2022 28 minut temu, sqymon napisał: - rozumiem że słody śrutowane dodaje na początku razem z ekstraktami ? Steep the specialty grains for 30 minutes at 160°F (71°C) Steep czyli namaczanie w brzeczce, w jakiejś siateczce pewnie. Czyli rozpuszczasz ekstrakty, ustawiasz temperaturę brzeczki na 71°C i w niej moczysz woreczek że słodami specjalnymi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiuu Opublikowano 10 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2022 (edytowane) Ja raz robiłem inne z ekstraktu z dodatkiem słodów karmelowych (bo tylko takie dodajemy) i efekt wyszedł bardzo dobry. Wszystkie słody wsypujesz do woreczka pewnie z przyprawami, pieczoną dynię może luzem (choć niekoniecznie) , przelać w czasie fermentacji na cichą. Przy czym ta waga to waga najprawdopodobniej zwykłej dyni przed obróbką termiczną i w wydrążeniem nasion. Z tego peere będzie z 700g. Edytowane 10 Marca 2022 przez grzesiuu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 11 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2022 Słody specjalne wrzuć luzem do garnka, utrzymuj te 70C przez pół godzinki, zamieszaj od czasu do czasu, potem po prostu odcedź przez duże sitko. Ten "wywar" dodaj do właściwego gara, uzupelnij wodę jeśli trzeba i dalej jedziesz standardowo estraktami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sqymon Opublikowano 11 Marca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2022 (edytowane) co do poniższego, to rozumiem że te słody specjalne w tych 70C to też już moczyć w wodzie już z ekstraktami płynnymi jak radził @zasada chyba że moczyć je w czystej wodzie - wtedy w jakiej ilości? bedzie ok 600g słodów - 5 litrów ? 6 godzin temu, Jancewicz napisał: Słody specjalne wrzuć luzem do garnka, utrzymuj te 70C przez pół godzinki, zamieszaj od czasu do czasu, potem po prostu odcedź przez duże sitko. Ten "wywar" dodaj do właściwego gara, uzupelnij wodę jeśli trzeba i dalej jedziesz standardowo estraktami. Edytowane 11 Marca 2022 przez sqymon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 11 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2022 @sqymonww sprawie ekstraktów lepiej słuchać @Jancewicz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 11 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2022 4 godziny temu, sqymon napisał: moczyć je w czystej wodzie - wtedy w jakiej ilości? bedzie ok 600g słodów - 5 litrów ? Ja do namaczania / zacierania słodów specjalnych dodaję taką samą ilość jakiegoś słodu podstawowego. A co do ilości wody to na te 600g dałbym ze 3l maksymalnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się