fotohobby Opublikowano 30 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2022 A ja bywam na bitwach piwnych, gdzie degustowanych jest 4-5 piw domowych piwowarów i ewentualnie jedno czasem dwa z nich mogą ewentualnie konkurować z kraftem (nie piszę, że są lepsze, ale gdyby były lane z kranu, to byłyby warte te kilkanaście złociszy). Najczęściej przed degustacją kupuję piwo w tym stylu, później porównuję.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 30 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2022 9 godzin temu, lechu555 napisał: A ja tam se zrobiłem lepszego stouta niż większość, które miałem okazję pić w kranów. Wiele się nie narobiłem przy tym. Również pszeniczniak, o którego za bardzo nie dbałem wyszedł lepsiejszy niż wiele kranowych. American wheat też nie powstydziłby się stać obok kraftu. Da się czasem pokonkurować jakością z niektórymi piwami kraftowymi. Toż to duże browary to tylko przeskalowane nasze domowy browary. Cóż tam zachodzi innego niż by miało nie zajść w domu (z punktu widzenia smaku). Jeżeli będziesz miał te same surowce i tak samo zatrzesz, gotujesz, schłodzisz, dodasz chmieli, drożdży i temperatury to raczej wyjdzie Ci takie samo piwo, a na pewno nie diametralnie inne Przy prostych piwach to produkcję mozna porównać z małymi kraftowymi. Przy bardziej skomplikowanych to raczej rzemieślnik (hopgun, wirówka, pasteryzator) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się