Lukas994 Opublikowano 19 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2022 Hej. Chciałbym zrobić pierwsze piwo. Do tej pory robiłem tylko chmielone cydry z NFC, więc jakieś doświadczenie z trunkami mam. Nie chcę robić zacierania, dlatego zdecydowałem sie na ekstrakt słodowy. Na pierwsz raz nie chcę sobie utrudniać sprawy oraz iść w niepotrzebne koszta. Z góry dzięki za wyrozumiałość. Nie dysponuje większym garem oraz wiadrem, dlatego nie mogę zrobić brewkit 23L i decyduje sie na brzeczkę 10L. Oto receptura, którą ułożyłem: Blg startowe ok. 10-11blg. Objętość brzeczki 10L Bruntal ekstrakt pszeniczny - 1.4kg. Chmiel lubelski 13g na 60min. Curacao 7g na 10min Kolendra 5g na 10min. Drożdże - gozdawa belgian fruit. Fermentacja w temperaturze pokojowej. Proszę o podpowiedzi co mogę zmienić w recepturze, doborze składników i ogolnie o porady na początek przy takiej mini warce. LewySierpowy 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 19 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2022 14 minut temu, Lukas994 napisał: Bruntal ekstrakt pszeniczny - 1.4kg. Na moje oko będzie go za mało do 10 BLG, w kalkulatorku WORT wychodzi niecałe 8. O reszcie się nie wypowiem bo nie warzyłem nigdy witbiera, a z ekstraktów warzyłem dawno i nieprawda. Lukas994 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 19 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2022 10 godzin temu, Lukas994 napisał: Bruntal ekstrakt pszeniczny - 1.4kg. A cóż to za Bruntal 1,4kg? Standardowo w sprzedaży są pojemniki 1,7kg i wtedy miałbyś mniej więcej te 10blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas994 Opublikowano 20 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2022 14 godzin temu, Jancewicz napisał: A cóż to za Bruntal 1,4kg? Standardowo w sprzedaży są pojemniki 1,7kg i wtedy miałbyś mniej więcej te 10blg. Myślałem, że z puchy 1,7kg bedzie 10L brzeczki 12blg, teraz już widzę, że muszę dać całą puche Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi