ciezkicoswybrac Opublikowano 24 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2022 Chciałbym uwarzyć lekkie, sesyjne piwo na grilla czy plażę, wybór padł na Munich Helles. Zależy mi stosunkowo niskiej zawartości alkoholu (4-5%), bardzo delikatnej goryczce, solidnej słodowości i delikatnym posmaku chmielowym. Przejrzałem trochę receptur w necie, ostatecznie powstał mi taki ulep: Słód pilzneński 4kg Słód wiedeński 0,5kg Chmiel Tradition 60g: 10g na 60 min 50g na 15min Zacieranie: 55'C przez 15 min 64'C przez 45 min Podnieść do 76''C, wysłodzić. Fermentacja w 8''C stopniowo podnosząc do 13''C. Drożdże W34/70. Wg beersmith wychodzi 26 IBU, 10,9 BLG. Mógłbym użyć losowej receptury z internetu, ale chciałbym zamówić wszystko w jednym sklepie na allegro, przez co zaoszczędzę kilkadziesiąt złoty na wysyłkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się