invector Opublikowano 25 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2022 Witam Zawsze chciałem napić się domowego piwa, ale nigdy nie było mi to dane. Postanowiłem zrobić sobie go sam. Oczywiście 10 warek i wszystkie z puchy. Niestety nie są jakieś powalające w smaku, są pijalne, ale nie tego się spodziewałem. Na razie szukam swojego smaku, mam nadzieję że kiedyś w niego trafię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 25 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2022 Witaj na forum i powodzenia w poszukiwaniach. Może po brewkitach czas na kolejne etapy? Forum (i forumowy discord) pomogą! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaniutek Opublikowano 26 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2022 (edytowane) A może napisz, jakiego smaku szukasz, jakie piwa dotąd uwarzyles i jak je uwarzyles? Tutejsza brać na pewno pomoże ci znaleźć przyczynę "niepowalajacego smaku" twoich piw. Edytowane 26 Kwietnia 2022 przez Kaniutek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
invector Opublikowano 26 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2022 Proszę bardzo 1 - German Schwatzbier. Brewkit oberschlesische 47 i cukier biały 2 - Düsseldorfie ALT, brewkit Gozdawa, ekstrakt płynny Gozdawa. 3 - Burton pale ale brewkit Gozdawa ekstrakt płynny Gozdawa 4 - Belgian dark ale brewkit Gozdawa 0,5 kg cukru białego i 05 kg cukru brązowego 5 - Stout brewkit Coopers ekstrakt płynny Gozdawa 6 - lager brewkit Coopers polepszacz piwa Gozdawa 7 - Czech pils brewkit master pint glukoza krystaliczna 8 - lager brewkit Coopers glukoza krystaliczna 9 - Czech pils brewkit master pint cukier biały 10 - Stout brewkit Coopers glukoza krystaliczna Jeszcze pracuje mam zamiar dosłodzić erytrytolem Najbardziej mi smakował Stout. Był wyraźny w smaku choć trochę za wytrawny, dlatego drugi będzie odrobinę słodszy. Konkretna sztywna piana i głęboki kolor. Tego piwa nie wstydziłem się częstując znajomych. Piwa Gozdawy mimo że na ekstrakcie to praktycznie bez piany, w smaku takie se. Coopersa zdecydowanie smaczniejsze, ale czy to tak ma smakować? To nie mam porównania do piwa uwarzonego przez doświadczonego domowego piwowara. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
invector Opublikowano 26 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2022 Aha.... Wszystkie warki robione z drożdży z zestawu. Temperatura w której trzymam fermentor od 20 do 21 stopni. Średnio po 7 dniach przelewam na cichą a po kolejnych 7 butelkuje. Nie sprawdzam BLG, by nie otwierać fermetorów i nie miałem granatów. Po 4 dniach przenoszę do piwnicy gdzie temperatura wynosi 12 stopni. Po tygodniu sprawdzam smak i nagazowanie które rośnie z czasem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 26 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2022 OK. Czyli już widać kilka spraw: producent brewkitów, drożdże, temperatura fermentacji, czas fermentacji. Jeśli mam coś poradzić to następnym razem zrób jakiś brewkit Coopersa (może jak piszesz stout), do nachmielonej puszki dodaj ekstrakt słodowy, kup osobno drożdże Danstar Nottingham albo WIndsor (jeśli mówisz, że wolałbyś pełniejsze piwo). Zapewnij temperaturę o kilka stopni niższą niż dotychczas (15-16) i po 1,5-2 tygodniach w niej przenieś do wyższej na kolejny tydzień. Nie przelewaj, butelkuj po upływie tych 3 pełnych tygodni. IMO powinno przynieść widoczną poprawę. Kaniutek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się