Piotr Ba Opublikowano 10 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2022 W dniu 26.05.2022 o 22:57, Glabro napisał: warto warzyć przez 90min (przy pilzenskim) no i te trzymanie przez 10min w 75stopniach Robiłem i z gotowaniem 90 i gotowaniem 60 min pilzneńskiego z VM - DMS nie czułem, przyznam że gotowane dłużej było ciemniejsze i miało lepszą słodowość - pytanie czy na tym nam zależy - przy niektórych lagerach niekoniecznie jeśli chodzi o styl. Jest tylko jedno ale - ja gotuję w G30 i tam wrzenie brzeczki jest dosłowne. Pewnie że można kupić gdzieś słód klepiskowy - ale nie oszukujmy się - 90 % naszych warek to są 3 słody bazowe z VM lub z Wejermana - Spróbuj pogotować słód pilzneński tylko 60 minut i nachmielić tylko na hopstand - sprawdź sam i zaryzykuj - ja tak zrobiłem i opłaciło się. Musiałbyś na tym hopstandzie trzymac w tych 70 - 75 st C bardzo długo żeby się DMS dorobić - krąży artykuł na tym forum na ten temat, Mogę się zgodzić jeśli piwowar się obawia i poprawi to jego spokój - dopisać do tej receptury gotowanie 90 minut i chmiel na goryczkę dopiero po 30stu min, chyba że sypnie tylko słód angielski - wtedy nie ma potrzeby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 12 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2022 W dniu 26.05.2022 o 22:57, Glabro napisał: Piotr Ba, to że u Ciebie nie ma wad w piwach nie wyklucza, że u innej osoby też ich nie będzie. Kilka osób na forum miało problemy z intensywnym wrzeniem, bo mieli jakaś przenośna kuchnie. Ktoś inny jest wyczulony np na DMS a Ty np możesz mieć inny próg tolerancji. Pozatym użyjesz gorszej jakości słodu i już jest co innego. Ja nie podważałem Twojej receptury tylko zwróciłem uwagę, że warto warzyć przez 90min (przy pilzenskim) no i te trzymanie przez 10min w 75stopniach, kłóci się z tym co czytałem przy zastosowaniu tego właśnie słodu. Problemow z DMS nie doszukiwalbym sie w samym gotowaniu, czy dlugosci gotowania. Najwiekszym zagrozeniem jest faza w ktorej brzeczka sie nie gotuje a DMS nadal powstaje, dlatego wazne jest aby whirpool i faza chlodzenia byla a miare szybka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się