smola Opublikowano 5 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2022 (edytowane) Znalazłem dziś w odmętach lodówki drożdże Wyeast 2565 Kolsch z datą przydatności jak w temacie. Paczka napuchła w ciągu dwóch dni jak na zdjęciu. Stawiam dzisiaj starter 2l 10BLG. Mam zamiar fermentować nimi 40l brzeczki. Meritum: robić małą warkę i zadać gęstwę na tę ilość brzeczki, czy kręcić następny np. 3l i powinno wystarczyć? Edytowane 5 Maja 2022 przez smola Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kronelius Opublikowano 6 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2022 Ładnie napuchła. Co znaczy, że drożdże żyją. Chyba nie ma jednoznacznej odpowiedzi (trochę wróżenie z fusów). Najbezpieczniej było by zrobić starter dwustopniowy i przefermentować tym mniejszą warkę. Ale zarazem opcja nr 1 jak i nr 2 mogą zadziałać rozłącznie. Wg mnie: Zobacz jak będzie zachowywał się pierwszy starter. Jak drożdże ruszą żarłocznie to nie baw się w starter dwustopniowy i wrzucaj to do dużej warki. Jak będzie szło opornie to zrób dwustopniowy. smola 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 6 Maja 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2022 Już żrą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się