Rigmec Opublikowano 27 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2022 Dzień dobry. To jest pierwszy mój post na tym forum i chciałbym wszystkich pozdrowić. Zarejestrowałem się tu bo mam pewien problem. Latem bardzo lubię piwo imbirowe, takie tradycyjne, imbir + cukier + czas. Przepisów na youtubie jest mnóstwo, można wypróbować. Polecam. Przepis jest prosty, przygotowuje się zaczyn zwany robakiem (bug), gotuje się imbir, słodzi, zaprawia zaczynem, butelkuje i czeka. Jak widać proces zależy od dzikich drożdży żyjących na kłączach ale w tym roku (robię to piwo pewnie od 15 lat) cały imbir wymoczono chyba w jakimś roztworze bo każda próba kończy się niepowodzeniem. Początkowo myślałem, że to zakażenie ale po zdezynfekowaniu wszystkiego, nawet ozonowałem pomieszczenie w którym gotuję wywar efekt jest ten sam. Nie będę się kopał z koniem i pomyślałem o drożdżach. Tylko jakich? Nie zależy mi na procentach ale na nagazowaniu i o taki profil by mi chodziło. Jekieś szampańskie, do cydru? Co byście polecili. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 27 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2022 (edytowane) 2 godziny temu, Rigmec napisał: Dzień dobry. To jest pierwszy mój post na tym forum i chciałbym wszystkich pozdrowić. Zarejestrowałem się tu bo mam pewien problem. Latem bardzo lubię piwo imbirowe, takie tradycyjne, imbir + cukier + czas. Przepisów na youtubie jest mnóstwo, można wypróbować. Polecam. Przepis jest prosty, przygotowuje się zaczyn zwany robakiem (bug), gotuje się imbir, słodzi, zaprawia zaczynem, butelkuje i czeka. Jak widać proces zależy od dzikich drożdży żyjących na kłączach ale w tym roku (robię to piwo pewnie od 15 lat) cały imbir wymoczono chyba w jakimś roztworze bo każda próba kończy się niepowodzeniem. Początkowo myślałem, że to zakażenie ale po zdezynfekowaniu wszystkiego, nawet ozonowałem pomieszczenie w którym gotuję wywar efekt jest ten sam. Nie będę się kopał z koniem i pomyślałem o drożdżach. Tylko jakich? Nie zależy mi na procentach ale na nagazowaniu i o taki profil by mi chodziło. Jekieś szampańskie, do cydru? Co byście polecili. Kiedy jest to sam cukier to możesz tak naprawdę użyć każdych drożdży, o neutralnym profilu. Z szeroko dostępnych będzie to US-05 i pewnie przy tym bym został. Drugą opcją jest Lutra, ale przy ekonomicznym punkcie nie opłaca się. Musisz pamiętać by dać pożywki dla drożdży. Drożdże cydrowe, czy tez Bayanusy powinny też dać radę - tu nie ma nic specjalnego - w tym napoju jest mało cukru więc wszystkie drożdże sobie poradzą. EDIT: ogólnie warto szukać organicznego imbiru - jeśli Ci fermentacja nie rusza to znak, że bug nie ruszył, czyli ubite wszystko co było na imbirze Edytowane 27 Czerwca 2022 przez Suchejroo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się