jacer Opublikowano 30 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2010 A to co innego. W zasadzie ta żółć może uderzyć w koncerny i ludzie zaczną szukać małe browary, co może wyjść im na dobre. Więc nie ma tego złego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
plx Opublikowano 30 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2010 Czy jest możliwe dla przeciętnego śmiertelnika dowiedzieć się co tak naprawdę pije? To nie dotyczy się samego piwa. Wystarczy popatrzeć w raporty sanepidu co ładują do masła i dlaczego nie jest to masło. O kiełbasach nawet nie wspomnę, także o sojowych hamburgerach wieprzowych/wołowych w znanych restauracjach. Mnie ten koncentrat kukurydziany intryguje, ile tego dodają? Z innej parafii dotarła do mnie plota (niepotwierdzona, bo z jednego źródła) że różne duże browary kupują koncentrat piwny i dodają do tego spirytu i jest piwo, moim zdaniem to ekonomicznie kuleje, ale plota jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma77 Opublikowano 1 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2010 Mnie ten koncentrat kukurydziany intryguje, ile tego dodają? Gdzieś czytałem że istnieje przepis regulujący minimalną ilość słodu w zasypie, która wynosi 55%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 1 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2010 Z innej parafii dotarła do mnie plota (niepotwierdzona, bo z jednego źródła) że różne duże browary kupują koncentrat piwny i dodają do tego spirytu i jest piwo, moim zdaniem to ekonomicznie kuleje, ale plota jest. taaa, proszek z Chin. Przestańcie już ludzie wierzyć w te głupoty. Gdy ludzie przestają wierzyć w Boga zaczynają w niestworzone historie. Nie koncentrat kukurydziany tylko grys. Koncentrat czyli syrop glukozowo-frutkozowy to coś innego. Robią go pod Wrockiem w Cargillu. Jeden koncern używa syropu, drugi grys, trzeci niesłodowany jęczmień. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 1 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2010 "Koncentrat piwny" to akurat występuje w przyrodzie - jak się robi metodą HGB, to kończy się właśnie na rozcieńczaniu "koncentratu" do pożądanej mocy. Przyznała się do tego w jakimś wywiadzie m.in. pani rzecznik KP. Chcesz mieć Dębowe - lejesz mnie wody. Chcesz mieć Lecha - lejesz więcej wody. Chcesz mieć Wojaka - lejesz odpowiednią ilość brudnej wody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 1 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2010 Co to jest 6 wejść' date=' w przypadku setki ludzi żądających ujawnienia listy piw z żółcią na forum wp.pl [/quote']Artykuł ma 70 odsłon dzisiaj, także nie jest źle. Nawet na wykopie dzisiaj widziałem link do Twego bloga, więc może będzie więcej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rysmis Opublikowano 1 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2010 Poprawcie mnie jeśli się mylę, ale czy na produktach żywnościowych nie powinna znajdować się informacja dotycząca składników? Czy może piwo samo w sobie jest już składnikiem piwa? Na etykietach wielu piw jest informacja, że zawiera słód. A oprócz niego nic więcej? Trochę to brzmi jakby ten słód był czymś nienormalnym w piwie (chociaż może jest). Podobno dla wyrobów alkoholowych nie ma takiego obowiązku. Co do informacji, że piwo zawiera słód to jest to skutkiem unijnej dyrektywy 2003/89/EC. Jest to obowiązkową informacja dla alergików. Tak samo jest z notką na winach, że zawierają siarczyny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
plx Opublikowano 1 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2010 @Jacer to fakt, jestem ateista, ale nie od wczoraj. Piszę takie niułsy, żeby ktoś to tu, żeby ktoś sprostował wedle zasady że w każdym kłamstwie jest ziarenko prawdy. Jako okazuje się, że ktoś wiedział że bije dzwon, ale nie wiedział gdzie on. Prawdopodobnie chodziło o HGB, a ktoś to przerobił że kupowany gdzieś tam i dorobił opowieść o dodawaniu spirytusu. Są jeszcze dodawane jakieś inne niesłodowe dodatki? Do 55%? Łaaaa... jak dojadą do 100%, to będzie rozwodniony chmielony burbon. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 1 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2010 to jest tak że producent ma prawo zastrzec niektóre składniki produktu. To że jest słód jęczmienny musi wypisać bo to dla alergików i ich obliguje prawo. Można odtajnić skład, ale to może być na wniosek lekarza, kiedy po użyciu produktu wystąpiły jakieś objawy (ciekawe czy mega kac może być powodem ) tak przynajmniej jest z kosmetykami, chemią gospodarczą itd. nie jestem pewien czy browary mają takie prawo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 1 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2010 Co to jest 6 wejść' date=' w przypadku setki ludzi żądających ujawnienia listy piw z żółcią na forum wp.pl [/quote']Artykuł ma 70 odsłon dzisiaj' date=' także nie jest źle.[/quote'] Nawet na wykopie dzisiaj widziałem link do Twego bloga, więc może będzie więcej No dzisiaj póki co rekord odwiedzin na blogu. Możecie pomóc wykopać artykuł na główną wykopu. To wtedy może więcej ludzi się dowie prawdy, a i popularność "browaru kopyra" wzrośnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
plx Opublikowano 1 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2010 Artykuł ma 70 odsłon dzisiaj' date=' także nie jest źle.[/quote'] Nawet na wykopie dzisiaj widziałem link do Twego bloga, więc może będzie więcej No dzisiaj póki co rekord odwiedzin na blogu. Możecie pomóc wykopać artykuł na główną wykopu. To wtedy może więcej ludzi się dowie prawdy, a i popularność "browaru kopyra" wzrośnie. Łe tam, jak to rzymskie prawo mówi, nieważne czy źle, czy dobrze, ważne żeby mówili i nazwiska nie przekręcili. Czasami ploty o pływających szczurach, brudzie, syfie i malarii rozpuszcza konkurencja. Taki hłyt materdindowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwiatosz Opublikowano 1 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2010 NA głównej tytuł przeczyta jakie 90%, artykuł przeczyta ze 30-40% (bo interesujący potencjalnie temat), powiązane przeczyta pewnie z 5% - więc będzie dużo większy wzrost ciemnogrodu niż czegokolwiek innego (oczywiście statystyki niczym nie poparte, niemniej ogólny skutek będzie w tym guście). Ja tam zakopałem.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 1 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2010 akurat w szczura w piwie jestem w stanie uwierzyć. Jeśli kadzie fermentacyjne są otwarte, a w browarze leży mnóstwo pułapek na szczury to te pułapki z jakiegoś powodu są.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 1 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2010 NA głównej tytuł przeczyta jakie 90%, artykuł przeczyta ze 30-40% (bo interesujący potencjalnie temat), powiązane przeczyta pewnie z 5% - więc będzie dużo większy wzrost ciemnogrodu niż czegokolwiek innego (oczywiście statystyki niczym nie poparte, niemniej ogólny skutek będzie w tym guście). Ja tam zakopałem.. Zakopałeś mój artykuł?? Po jaką cholerę? Co Ci w tytule nie pasi? :rolleyes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwiatosz Opublikowano 1 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2010 Aaa, Twój, no nie doczytałem że Twój, myślałem, że chodzi o tamten pierwotny i Twój artykuł w nim powiązany :oops: To wykopię wobec tego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
orion Opublikowano 8 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2010 O kontroli "Czego właściwie dowiodła kontrola browarów? " http://finanse.wp.pl/kat,104128,title,Czego-wlasciwie-dowiodla-kontrola-browarow,wid,12737543,wiadomosc.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 8 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2010 akurat w szczura w piwie jestem w stanie uwierzyć. Jeśli kadzie fermentacyjne są otwarte, a w browarze leży mnóstwo pułapek na szczury to te pułapki z jakiegoś powodu są.... Sorry, ale ja nie... szczur to nad wyraz inteligentne stworzenie, fantastycznie radzi sobie w wodzie, i na setę nie wskoczy do czegoś, z czego nie wyjdzie. Mogą dobierać się do słodu, stąd pułapki oczywiste... zapytaj, kto widział utopionego szczura...? chyba, że ubitego (jakoś tam) ktoś wrzuci... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 8 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2010 w fermentowni atmosfera nie jest zbyt przyjazna, bo jest tam duże stężenie CO2. Nie mówię że szczur wziął ręcznik kąpielówki i sobie poszedł popływać w piwie, ale zapomniał że nie ma drabinki żeby wyjść ze zbiornika. Po za tym na powierzchni piwa jest kilkadziesiąt centymetrów piany i chmielin. Nie widzę nic dziwnego, że gdy stężenie CO2 zaczęło rosnąć a szczur wpadł w panikę i szukając tlenu wpadł w piwo. Z drugiej strony jak miał alternatywę albo udusić się CO2 a utopić w piwie to nic dziwnego że piwo wybrał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 8 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2010 ...a w browarze leży mnóstwo pułapek na szczury to te pułapki z jakiegoś powodu są.... ...i tak się tworzy kolejny mit Stacje deratyzacyjne w zakładach przemysłu spożywczego są obowiązkowym wyposażeniem. Wymaga tego Sanepid, a przede wszystkim jest to narzucone przez wszelkie systemy zapewnienia bezpieczeństwa żywności (HACCP, IFS, BRC). Stacje te służą tylko do monitoringu obecności gryzoni. Nie ma w nich trutki, a jedynie przynęta. Na podstawie poboru tej przynęty możemy określić, czy w obiekcie są obecne gryzonie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma77 Opublikowano 8 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2010 http://finanse.wp.pl/kat,104128,title,Producent-piwa-zaprzecza-stosowaniu-zolci-bydlecej,wid,12741190,wiadomosc.html Kontynuują temat. Uparli się na tą żółć bydlęcą i gość z browaru Ciechan twierdzi że w latach 70 dodawali! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 8 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2010 Twierdzi, że w latach 70-tych słyszał o takich praktykach, a nie że dodawali. Czytaj wolniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma77 Opublikowano 8 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2010 (edytowane) Fakt, zachowałem się jak pismak WP. Edytowane 8 Października 2010 przez guma77 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 8 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2010 Nie powiem, oni wszyscy na to liczą - za nich odwalasz najczarniejszą robotę, czyli wprowadzasz w błąd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zdrój Opublikowano 9 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2010 W ostatnich dniach podczas spotkań pytaliśmy kilku niemieckich piwowarów o żółć pochodzenia zwierzęcego w piwie. Marrtin Zuber z Paulanera słyszał, że dodawana była w browarach w NRD (Nasze pytanie go jakoś nie zdziwiło). Pozostali, nieco młodsi jak Stephan Michel z Mahr's'-a czy Oliver Honzel z Weyermanna słyszeli o podobnych praktykach ale raczej traktują te historie z mocno przymrużonym okiem. Twardych dowodów za lub przeciw nadal brak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 9 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2010 Twardych dowodów za lub przeciw nadal brak Ale będziemy szukać nadal Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się