JacekKocurek Opublikowano 19 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2010 co Tomek wymyśli na II konkurs Piwo.org?? Już wymyślił (a nawet wymyślili) i spokojnie' date=' nie pokrywa się Ale o tym w osobnym wątku.[/quote'] No i gdzie ten wątek, bo nie zauważyłem :rolleyes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 19 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2010 Będzie pewnie Jacek, cierpliwości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 19 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października 2010 Czy taki RIS może się odpowiednio ułożyć do czerwca ? Jak będzie załóżmy zacierany na początku listopada.Na kolońskie i szkockie za wcześnie ,pozostałe można śmiało zacząć czy tak ? RIS po 6 miesiącach będzie w olimpijskiej formie. Szkockie Ale też bardzo dobrze się starzeją. Kolscha lepiej chyba wysłać na swieżo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 19 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2010 (edytowane) Kolscha lepiej chyba wysłać na swieżo. Zobaczymy, mój będzie miał 9 miesięcy Edytowane 19 Października 2010 przez jkocurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagome Opublikowano 19 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2010 (edytowane) Zobaczymy, mój będzie miał 9 miesięcy Coder ma rację. Kolsch dużo traci na długim leżakowaniu. Wiem ze swoich doświadczeń. Lepiej wiosną uwarz nowego RIS po 6 miesiącach będzie w olimpijskiej formie. Wydaje mi się, że zależy jaki. Wersje z bardzo dużym zasypem słodów palonych/czekoladowych, nisko odfermentowane dla balansu, mogą nie zdążyć. Chyba będę musiał zaeksperymentować, żeby zweryfikować tą teorię Edytowane 19 Października 2010 przez Dagome Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 19 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2010 Zobaczymy' date=' mój będzie miał 9 miesięcy [/quote']Coder ma rację. Kolsch dużo traci na długim leżakowaniu. Wiem ze swoich doświadczeń. Lepiej wiosną uwarz nowego No cóż zobaczymy. Przyznam, że mi te drożdże 2565 bardzo przypadły do gustu i może jak na wiosnę temperatury się podniosą to zakupię znowu (jeżeli faktycznie to jesienne się zestarzeje). Póki co w piwnicy coraz zimniej nadchodzi czas lagerów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 31 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2010 I po temacie:1. Rosyjski Imperialny Stout (>20 °Blg) 2. Belgijskie Złote Ale (16-19 °Blg) 3. Lager Wiedeński (12,5 -14 °Blg) 4. Bohemskie Ciemne (11-12,5 °Blg) 5. Kolońskie (11-12 °Blg) 6. Szkockie Ale 70/- (8,5-10 °Blg) cytat ze strony PSPD A nie ma być wg BJCP gęstość początkowa: 17,1 - 22,7°Blg? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szop007 Opublikowano 31 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2010 I po temacie:1. Rosyjski Imperialny Stout (>20 °Blg) 2. Belgijskie Złote Ale (16-19 °Blg) 3. Lager Wiedeński (12' date='5 -14 °Blg) 4. Bohemskie Ciemne (11-12,5 °Blg) 5. Kolońskie (11-12 °Blg) 6. Szkockie Ale 70/- (8,5-10 °Blg) cytat ze strony PSPD[/quote'] A nie ma być wg BJCP gęstość początkowa: 17,1 - 22,7°Blg? Vienna lager 11,9-12,4 wg BJCP :rolleyes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 31 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2010 A nie ma być wg BJCP gęstość początkowa: 17,1 - 22,7°Blg? Ta kategoria obejmuje całą grupę Belgijskich Ale (Belgian Golden Ale, Belgian Golden Strong Ale, Belgian Blonde), już kilka razy wcześniej kategorie nie sugerowały się dokładnie BJCP. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 31 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2010 Czes, a zestaw stylów konkursowych jest jego autorską koncepcją, nie jest BJCPfilem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 31 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2010 Nie ograniczajcie się chłopaki BJCP, popuście wodze fantazji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 31 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2010 Co za problem, zrobi się mocniejsze wiedeńskie. Niestety, smak Negra Modelo pamiętam jak przez mgłę, więc mogę nie trafić z goryczką, ale najwyżej natłukę tego wiedeńskiego więcej, a wiosną się coś wybierze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 31 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2010 A nie ma być wg BJCP gęstość początkowa: 17' date='1 - 22,7°Blg?[/quote']Ta kategoria obejmuje całą grupę Belgijskich Ale (Belgian Golden Ale, Belgian Golden Strong Ale, Belgian Blonde), już kilka razy wcześniej kategorie nie sugerowały się dokładnie BJCP. Moim zdaniem słusznie, ten podział akutatjest dość sztucznie narzucony. Ciekawe, kto potrafi w ślepym teście prawidłowo zakwalifikować Belgian Pale Ale, Belgian Golden Strong i Tripla , wszystkie o mocy np. 18 Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czes Opublikowano 31 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2010 Vienna lager 11,9-12,4 wg BJCP :rolleyes: Dokładniej, BJCP 2008 dla Lagera Wiedeńskiego przewiduje stężenie brzeczki podstawowej w zakresie 1,046 (11,5 °Blg) - 1,052 (12,9 °Blg). Ale wiedeńskie IX KPD ma być ukłonem dla Wiednia z okazji 200-lecia Oktoberfest, więc tak jak piwo festowe, jest nieco mocniejsze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 31 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2010 A nie ma być wg BJCP gęstość początkowa: 17' date='1 - 22' date='7°Blg?[/quote'']Ta kategoria obejmuje całą grupę Belgijskich Ale (Belgian Golden Ale, Belgian Golden Strong Ale, Belgian Blonde), już kilka razy wcześniej kategorie nie sugerowały się dokładnie BJCP. Moim zdaniem słusznie, ten podział akutatjest dość sztucznie narzucony. Ciekawe, kto potrafi w ślepym teście prawidłowo zakwalifikować Belgian Pale Ale, Belgian Golden Strong i Tripla , wszystkie o mocy np. 18 Blg. No tu akurat złe przykłady dałeś (chyba, że z tym BPA się przepalcowałeś). Mocne BPA będzie bursztynowo-miedziane, Golden Strong powinien być bardzo jasny, Tripel może być jasny, a może być i bardziej bursztynowy. Moim zdaniem wrzucanie do jednego worka Blonde i klona Duvela nie jest uzasadnione. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 31 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2010 Eeee... tak, pomyłka w klepaniu, miałem na myśli Blonde nie BPA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagome Opublikowano 31 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2010 Piszę się, że Tripel jest bardziej zorientowany na posmaki przyprawowe, ciut słodszy, ciut bardziej chmielony. Strong Golden (Duvel) jest zorientowany na owocowość, wytrawniejszy, mocniej nagazowany, jaśniejszy. Sam Duvel z ekstraktem 16,9 °Blg formalnie nie łapie się w kategorii Golden Strong wg BJCP i przyznaje, że widełki podane przez Czesa interpretowałem jako obniżone po to, żeby właśnie się załapał. Zamieszaliście mi, panowie. Rozumiem, że w IX KPD mamy do czynienia z Belgian Golden Strong Ale, a nie z Belgian Tripel, czy Belgian Blond Ale, albo z kategorią powstałą ze zlepienia tych trzech stylów? Jeżeli się mylę, czy mógłby mnie ktoś wyprowadzić z błędu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 31 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2010 Jeżeli chodzi o konkurs, to nie ma co deliberować, wygra najlepszy klon Duvela. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 31 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2010 Co za problem, zrobi się mocniejsze wiedeńskie. Mnie to akurat nie pasuje, chciałbym troche poćwiczyć ten styl, bo słabo go znam, a będę zmuszony robić wersję "Imperial". Bo wiadomo, że 14tka wygra z 12tką, przy wszystkich pozostałych cechach równych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 31 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2010 Bo wiadomo, że 14tka wygra z 12tką, przy wszystkich pozostałych cechach równych. Skąd to wiadomo? Ja w każdym razie nie będę celował tak wysoko - tak w 5.5-5.6% ABV, żeby to ukręcić z 14°Blg to trzeba by było zacierać wybitnie na słodko, a to nie są słodkie piwa. Czyli pewnie 13°Blg (a może nawet 12.5) i Hohkurz. I oczywiście będę liczył na to, że piwo wygra smakowitością, a nie liczbami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 31 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2010 Bo wiadomo' date=' że 14tka wygra z 12tką, przy wszystkich pozostałych cechach równych.[/quote']Skąd to wiadomo? Taka jest reguła w konkursach, zwykle wygrywają piwa z górnej granicy widełek - więcej mocy, wiecej smaku. A co do alkoholu, nie ma takich ograniczeń, jeżeli podwyższono widełki ekstraktu, to i alkoholu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szop007 Opublikowano 31 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2010 Bo wiadomo' date=' że 14tka wygra z 12tką' date=' przy wszystkich pozostałych cechach równych.[/quote'']Skąd to wiadomo? Taka jest reguła w konkursach, zwykle wygrywają piwa z górnej granicy widełek - więcej mocy, wiecej smaku. A co do alkoholu, nie ma takich ograniczeń, jeżeli podwyższono widełki ekstraktu, to i alkoholu. Mój Wee Heavy miał 20 blg,przy widełkach 17.1 - 32.2°Blg Vienna lager będę próbował 12,5-13 blg,nie więcej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagome Opublikowano 31 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2010 Mój Wee Heavy miał 20 blg,przy widełkach 17.1 - 32.2°Blg Vienna lager będę próbował 12,5-13 blg,nie więcej Inaczej jest z piwem o widełkach ekstraktu załóżmy 11-14°Blg, a inaczej będzie z piwem bardzo mocnym powyżej 20°Blg. Ciekaw jestem, na ile taka festowa wersja Vienna Lager podchodząca pod 14°Blg, będzie odróżnialna od Marcowego... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 1 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2010 (edytowane) Kombinujcie Panowie, kombinujcie bo coś mi mówi, że wienna albo belgian golden będzie GC. Edytowane 1 Listopada 2010 przez Hasintus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 1 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2010 Wyrocznia coś tajemnicza w tym roku. Ale lepsze to niż nic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się