marcus Opublikowano 1 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2010 Krotko zeby bylo w temacie. 1. 1 dzien warzenie,us 05, tem.fer.19°c 2. 12 dzien przelanie na cicha (Blg2.5)piwo metne smak wytrawny.Zabutelkowanie 1 butelki plus 3 g glukozy i pozostawienie na 2 dni tem.pokojowa23°c nastepnie lodowka 8°c 3.dzien 18(6 dni cichej)butelkowanie-piwo metne (blg 2,5 ) sypanie glukozy bezposrednio do butelek 3 g na 0,5 l. OTWARCIE BUTELKI TESTOWEJ PO 6 DNIACH wystrzal z butelki i uniosl sie piekny dymek, piana piekna, piwo smaczne ,jestem szczesliwy.Bylem 4.dzien 21 a wiec po 3 dniach w tem. pokojowej(widac w szyjkach ze sie klaruje) polowa laduje w lodowce 10°C a polowa w piwnicy 19 °C 5. 23 dzien i 6 dni po rozlewie do butelek pruba piwa nwgatywna w obydwu przypadkach zero gazu i piany (wczorajsze piwo)DOTEGO WRACA ZMETNIENIE. -12 Dni ferm.buzliwej + butelkowanie+6 dni lezakowania =wyszlo smaczne nagazowane i pieniste piwo nieklarowne . -12 dni buzliwej + 6 cichej +6 dni lezakowania = wyszlo piwo niesmaczne bez gazu i piany i nieklarowne. Zauwazylem ze im zimniej tym bardziej piwo metnieje . ???????? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 1 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2010 Krotko zeby bylo w temacie.1. 1 dzien warzenie,us 05, tem.fer.19°c 2. 12 dzien przelanie na cicha (Blg2.5)piwo metne smak wytrawny.Zabutelkowanie 1 butelki plus 3 g glukozy i pozostawienie na 2 dni tem.pokojowa23°c nastepnie lodowka 8°c 3.dzien 18(6 dni cichej)butelkowanie-piwo metne (blg 2,5 ) sypanie glukozy bezposrednio do butelek 3 g na 0,5 l. OTWARCIE BUTELKI TESTOWEJ PO 6 DNIACH wystrzal z butelki i uniosl sie piekny dymek, piana piekna, piwo smaczne ,jestem szczesliwy.Bylem 4.dzien 21 a wiec po 3 dniach w tem. pokojowej(widac w szyjkach ze sie klaruje) polowa laduje w lodowce 10°C a polowa w piwnicy 19 °C 5. 23 dzien i 6 dni po rozlewie do butelek pruba piwa nwgatywna w obydwu przypadkach zero gazu i piany (wczorajsze piwo)DOTEGO WRACA ZMETNIENIE. -12 Dni ferm.buzliwej + butelkowanie+6 dni lezakowania =wyszlo smaczne nagazowane i pieniste piwo nieklarowne . -12 dni buzliwej + 6 cichej +6 dni lezakowania = wyszlo piwo niesmaczne bez gazu i piany i nieklarowne. Zauwazylem ze im zimniej tym bardziej piwo metnieje . ???????? Pozdrawiam To tzw. zmętnienie na zimno. Poczytaj sobie o tym. Piwo po cichej fermentacji wolniej się gazuje, w przeciwieństwie do piwa po burzliwej, kiedy duża ilość drożdży jeszcze unosi się w piwie. Zostaw na tydzień w temperaturze pokojowej, a potem do chłodnego 15°C i powinno być ok. A co do tego, że nie smaczne. Może to tylko brak gazu, a może zrobił się kwach na cichej... Sam oceń jak smakuje, ale daj mu czas. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 1 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2010 Zauwazylem ze im zimniej tym bardziej piwo metnieje .???????? Pozdrawiam Tym zjawiskiem nie należy zbytnio się przejmować piwo mętnieje w niskiej temperaturze z powodu zawartości białek np. jeśli nie było wyraźnego przełomu podczas gotowania. Nie ma to wpływu na stopień nagazowania. Jeśli wyciągniesz piwo z lodowki w cieplejsze miejsce powinno sie wyklarować, jeśli nie podejrzewam infekcję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 2 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Października 2010 Piwo jest smaczne wrecz bylem zdziwiony ze wyszedl mi ,,Pils"tyle ze bez gazu i pianki a to robi piwo niesmacznym powiem wczorajszym. Posmak jest lekko slodkawy wiec chyba drozdze niezjadly jeszcze glukozy stad brak gazu? moze za wczesnie wynioslem piwo do chlodnego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 2 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2010 Piwo jest smaczne wrecz bylem zdziwiony ze wyszedl mi ,,Pils"tyle ze bez gazu i pianki a to robi piwo niesmacznym powiem wczorajszym.Posmak jest lekko slodkawy wiec chyba drozdze niezjadly jeszcze glukozy stad brak gazu? moze za wczesnie wynioslem piwo do chlodnego? No zdecydowanie, daj mu czas żeby się nagazował. Zostaw w ciepłym na kilka dni a potem do chłodnego, ale nie od razu do lodówki, gdzie jest 3~5°C Jeśli tak chcesz zrobić, to zostaw lepiej na 2 tyg w ciepłym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 2 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2010 Więcej cierpliwości. Poczekaj jeszcze ze dwa tygodnie i będzie ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moler Opublikowano 2 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2010 A co jeśli ja przechowuję piwko w temp. ok 18-20°C przez cały czas leżakowania? Piwko na kilka h przed konsumpcją przenoszę do lodówki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 2 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2010 Tu chodzi o nagazowanie, jeśli się nagazuje to wskazane jest nawet przechowywać w temp. 3/10 °C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartkii Opublikowano 18 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2010 Ja miałem podobnie. Tydzień po refermentacji najpierw 5 dni w ok 20°C potem ze 2 dni w 15°C piwo było niezłe gaz i pianka mała bo mała ale była. Teraz jak już miesiąc leży w piwnicy ok 10°C to jest do kitu troche. Piana jak w coca coli jest i szybko znika. Gazu mało troche. Z następnym piwem mam podobnie prawie tydzień IPA stało w ok 20°C i po tygodniu jak spróbowałem to byłem zaskoczony mile. Piana i gaz. Przeniosłem do piwnicy i po paru dniach zupełny odpał bo niema gazu ani piany...Ja już nic nie rozumiem z tego...Mam nadzieję że z czasem dojdę do wprawy aby każde piwo było jednakowe bo jak kogoś poczęstuję to będzie lipa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 18 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2010 Jeżeli gaz znika, to jedyny możliwy scenariusz to nieszczelne kapsle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pako1 Opublikowano 18 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2010 Wstaw butelkę piwa do naczynia z wodą (np. obcięty PET ) tak aby kapsel był pod wodą i obserwuj czy z pod kapsla wydobywają się bąbelki, jeżeli tak to znaczy że źle zakapslowałeś, albo kapsle mają złą uszczelkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 19 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2010 Wstaw butelkę piwa do naczynia z wodą (np. obcięty PET ) tak aby kapsel był pod wodą i obserwujczy z pod kapsla wydobywają się bąbelki, jeżeli tak to znaczy że źle zakapslowałeś, albo kapsle mają złą uszczelkę. Albo zakapslowałeś butelkę z uszkodzoną szyjką. Dla testów jedno takie piwko zostawiłem sobie z opisanym kapslem co by nie było problemów ze znalezieniem butelki. Po 3 tygodniach piwo było ciut kwaśniejsze od reszty, smak przypominał sfermentowany sok z kartonu. Butelkę oczywiście wyrzuciłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan62 Opublikowano 19 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2010 Poza nieszczelnymi kapslami, czy infekcją, przyczyną różnic w nagazowaniu może być bardzo słabe nagazowanie. W podwyższonej temperaturze jakieś nagazowanie jest, w obniżonej tak jakby go nie było. Można to sprawdzić testując 2 butelki piwa, jedną schłodzoną, drugą ogrzaną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartkii Opublikowano 19 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2010 ok poddałem to próbie. Mój munich dunkel leżakujący od 5 tego listopada w piwnicy ok.10°C ma zero piany...jak go wezmę na dwa dni do ok. 13°C ma fajną małą piankę...i gaz ok. natomiast ten z piwniczki ma gaz ale piana jak w pepsi znika po 5 sekundach. Jaka przyczyna...w dodatku przyznam że smakował super po tygodniu od butelkowania a teraz mam wrażenie że robi się coraz bardziej kwaskowaty...infekcja? nie wiem jest pijalny ale może się przyzwyczaiłem. Leżakowanie piwa dla mnie to duża zagadka... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Śniący Opublikowano 3 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2011 A z kolei moje Red Irish Ale po 2 tygodniach z wąsem ma zero gazu, a wg BA refermentacja miała trwać właśnie 2 tygodnie. Drożdże kaput? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 3 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2011 A z kolei moje Red Irish Ale po 2 tygodniach z wąsem ma zero gazu, a wg BA refermentacja miała trwać właśnie 2 tygodnie. Drożdże kaput? Jeśli tego piwa nie pasteryzowałeś to drożdże żyją , dałeś coś do refermentacji ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Śniący Opublikowano 4 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2011 Poszło 175g glukozy na 18,5l, więc czemu te drożdże marudzą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavulonek Opublikowano 4 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2011 Ja leję przy każdej warce 0,5l do butelki PET, dzięki temu mam pewną na 100% szczelność i kontrolę nagazowania w każdej chwili, bez otwierania piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marjan Opublikowano 4 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2011 Może za zimno im? Wiesz drożdże na początku refermentacji dobrze potrzymać w ciepełku i dopiero po 3-5 dniach do zimniejszego miejsca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Śniący Opublikowano 4 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2011 Mają ciągle ponad 22°C. No nic, poczekam jeszcze ze 2 tygodnie, a nuż ruszą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się