cyceron1 Opublikowano 3 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2010 witam pierwszy raz uwazylem ciemne piwo z brewkita, stout. po tygodniu w lodowce otworzyłem jedna butelkę, tak kontrolnie. okazało się ze nie ma w ogóle gazu. dodałem 200g suchego ekstraktu przy rozlewaniu na cicha fermentacje. moje pytanie brzmi: czy tak ma być? a jeśli nie to czy można jeszcze nagazować piwko dodając np. glukozę i przenieść do cieplejszego pomieszczenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z_bychu Opublikowano 3 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2010 witam pierwszy raz uwazylem ciemne piwo z brewkita, stout. po tygodniu w lodowce otworzyłem jedna butelkę, tak kontrolnie. okazało się ze nie ma w ogóle gazu. dodałem 200g suchego ekstraktu przy rozlewaniu na cicha fermentacje. moje pytanie brzmi: czy tak ma być? a jeśli nie to czy można jeszcze nagazować piwko dodając np. glukozę i przenieść do cieplejszego pomieszczenia? 200 g suchego ekstraktu dodałeś przy przelaniu na cichą czy przy rozlewie do butelek ? Jak przy rozlewie do butelek bo tak miało być (tylko do jakiej ilości piwa bo 200 g to trochę dużo) jeśli tak to daj do ciepłego miejsca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyceron1 Opublikowano 3 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Października 2010 (edytowane) rozlewałem na cicha bezpośrednio do butelek dodawałem miarka tak w przybliżeniu bo ekstrakt strasznie zaczyna przylegać do wszystkiego jak trochę wilgoci złapie. generalnie starałem się wsypać więcej niż powinno być ok 6-8g na 0.5l piwa bylo standardowo ok 22L Edytowane 3 Października 2010 przez cyceron1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coelian Opublikowano 3 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2010 (edytowane) ok... łapiemy mniej więcej o co biega. Po napełnieniu butelek dałeś do lodówki - tak ?? Po napełnieniu przez pierwsze kilka dni ma stać w CIEPŁYM (ok 18-20°C ) dopiero potem butelki możesz przenieść do chłodniejszego miejsca na ok 2 tyg. A następnym razem syp do butelek glukozę bo widzisz sam, że z ekstraktem jest cyrk. p.s. Irish Stout Coopersa wyszedł wyśmienity Edytowane 3 Października 2010 przez coelian Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyceron1 Opublikowano 3 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Października 2010 stało jeszcze tydzień po rozlaniu w temp pokojowej, jak zwykle. dopiero po tygodniu wysyłam browarki do lodówki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coelian Opublikowano 3 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2010 (edytowane) Piszesz trochę enigmatycznie.... tak to wcześniej można było zrozumieć.... hmm..... Piwa po cichej fermentacji potrzebują więcej czasu na nagazowanie. Ja ciemnych piw nie daję na cichą... tylko raz dałem ostatnio "awaryjnie" Nut Brown Ale - inna historia. Potrzymaj jeszcze z 2-3 tygodnie w temp 18-20°C i zobacz wtedy. Edytowane 3 Października 2010 przez coelian Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyceron1 Opublikowano 3 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Października 2010 dzięki panowie za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OLINKA Opublikowano 3 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2010 Miałam ten sam problem co ty z Milk stoutem po dwóch tyg. nie było prawie wcale gazu. Potrzymałam je jeszcze kilka dni w temp. pokojowej przeniosłam do piwnicy i jak wczoraj otworzyłam butelkę to nareszcie pojawił się gaz więc chyba jednak cierpliwość najważniejsza. Ale jak to początkujący piwowar chciałoby się od razu spróbować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 3 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2010 Widocznie cicha lub wysokie odfermentowanie szkodzi nagazowaniu piwa:/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coelian Opublikowano 3 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2010 Cicha ferm. ma na zadanie większe wyklarowanie piwa. Ma to małe znaczenie dla piw ciemnych bo chodzi o "optykę" piw jasnych - by były krystalicznie przejrzyste. Po cichej jest w piwie mniej drożdży - i te pozostałe potrzebują więcej czasu na nagazowanie piwa. Cierpliwości kolego.... będzie dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hoirack Opublikowano 4 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2010 Ja mam ten sam problem z lagerem. Ale z tygodnia na tydzień jest coraz lepiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiuzeb Opublikowano 4 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2010 spoko,u mnie Stout nabierał gazu dopiero od 2tygodnia, obecnie jest ponad 3 i wcale nie jest mocno nagazowane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 4 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2010 U mnie w stoucie po 3 miesiącach piana jest jak coca-cola. Po nalaniu jest jej bardzo dużo ale niestety strasznie szybko znika całkowicie. Czy to problem sposobu zacierania? Bo wątpię by czas podziałał tutaj na korzyść. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwiatosz Opublikowano 4 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2010 Mój stout owsiany z zestawów BA po 5 tygodniach był ledwie nagazowany i w ogóle niezharmonizowany w smaku, po 8 natomiast było to już zupełnie inne piwo Taka chyba jego uroda, że długo to nagazowanie mu zabiera. Gajosq 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się