jacer Opublikowano 17 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2010 Normalny, jak będzie dawać ściekami czyli siarkowodorem to się nie przejmuj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OLINKA Opublikowano 21 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października 2010 Witam !!! A jak myślicie jakie drożdże najlepsze do Monachijskiego Ciemnego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 21 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2010 Wlp 833 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OLINKA Opublikowano 21 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października 2010 O.k ale chodzi mi raczej o takie które można kupić w polskich sklepach internetowych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 21 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2010 http://twojbrowar.pl/prestashop/283-white-labs-wlp-833-german-bock-lager.html ale jak wolisz Wyeast to może być Munich Lager Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 21 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2010 http://www.wyeastlab.com/hb_styledetails.cfm?ID=132 - na samym dole strony. Bohemian Lager to to samo co suche W34/70. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OLINKA Opublikowano 21 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października 2010 (edytowane) coder dzięki w tym jeszcze nie kupowałam więc niestety nie była mi znana ich oferta. Jeszcze raz dzięki za zainteresowanie. Pozd P.S. A ofertę mają całkiem interesującą, jest w czym wybierać. Dzięki Edytowane 21 Października 2010 przez duduś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z_bychu Opublikowano 21 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2010 Ja zadawałem do tego piwa Munich Lager. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OLINKA Opublikowano 23 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2010 (edytowane) Dzisiaj przelałam na cichą mój wynalazek "Coś karmelowego" z warki # 8, blg spadło do 2,6 A mój Pils z warki # 6 już trzeci tydzień jest na burzliwej i dalej jest piana. Edytowane 23 Października 2010 przez duduś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OLINKA Opublikowano 24 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Października 2010 Nareszcie z Pilsa opadła piana po trzech tyg. burzliwej zmierzyłam blg z 12 spadło na 3,7 . Dam go teraz na cichą na jakieś 2 tygodnie. W smaku bardzo dobre czyli opłacało się czekać ( trochę długo ale przyczyna tak długiej fermentacji chyba leży po mojej stronie a dokładnie źle zadane drożdże ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OLINKA Opublikowano 25 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Października 2010 (edytowane) Witam !!! A jak dokładnie jest z tym chmielem a konkretnie czy intensywność smaku chmielu się zwiększa wraz z czasem leżakowanie czy też nie? Mam wraz z mężem odmienne zdanie na ten temat i chciałabym rozwiać wątpliwości Edytowane 25 Października 2010 przez duduś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 25 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2010 W miarę leżakowania smak łagodnieje. Nie to, żeby dało się tak uratować przechmielone piwo, ale goryczka trochę schodzi na dalszy plan, podobnie jak smak chmielowy. Tak się cieszyłem z tego smaku w jednym piwie po tygodniu, a tu po 3 tygodniach już go prawie nie czuć... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OLINKA Opublikowano 25 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Października 2010 Jutro mam zamiar uwarzyć Monachijskie ciemne. Poprzednie robiłam z zestawu BA i zgodnie z ins. zacierałam infuzyjnie w stałej temperaturze ( 65-67 st.c). Piwo było bardzo dobre. Jak myślicie zostać przy takim zacieraniu czy może zrobić to w inny sposób ? Jeśli macie jakieś propozycje zacierania to podajcie mi czas(y) i temperaturę (y). Z góry dziękuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 25 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2010 My, informatycy mamy takie powiedzenie: jak nie popsute, to nie naprawiaj. Jak piwo wyszło bardzo dobre, to nic nie zmieniaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 25 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2010 Jutro mam zamiar uwarzyć Monachijskie ciemne. Poprzednie robiłam z zestawu BA i zgodnie z ins. zacierałam infuzyjnie w stałej temperaturze ( 65-67 st.c). Piwo było bardzo dobre. Jak myślicie zostać przy takim zacieraniu czy może zrobić to w inny sposób ? Jeśli macie jakieś propozycje zacierania to podajcie mi czas(y) i temperaturę (y). Z góry dziękuję Zwycięskie receptury m.in. tutaj: http://wiki.piwo.org Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OLINKA Opublikowano 26 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Października 2010 (edytowane) Warka # 9 Monachijskie Ciemne Pilzneński 1,2 kg Monachijski 2,45 kg Carahell 0,15 kg Cara crystal 0,2 kg Marynka 20 g - 0' Lubelski 25 g - 55' Zacieranie infuzyjne Chmielenie 70 min Czeka na filtrację . Filtracja poszła sprawnie. ale niestety brakło gazu i chmielenie będzie dopiero późnym wieczorem. Tak czułam zawsze musi coś przeszkodzić. Edytowane 27 Października 2010 przez duduś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OLINKA Opublikowano 26 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Października 2010 W jednym z przepisów na Witbier'a znalazłam pszenicę prażoną czy posiadając własną pszenicę można w/g Was zrobić ją w domowych warunkach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OLINKA Opublikowano 27 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Października 2010 (edytowane) Warka # 9 Monachijskie ciemne wyszło 20 l blg 12,5 Edytowane 27 Października 2010 przez duduś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OLINKA Opublikowano 30 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2010 Warka # 7 IPA właśnie idzie do rozlewu blg spadło po 14 dniach cichej na 2,5 blg. Zastanawiam się tylko nad tym, że w piwku pojawiły się takie jakby męty nie jest ich za wiele. Przelałam do fermentora z kranikiem przez sitko i gazę ( wyparzone ) i teraz wlewam do butelek ( 160 g cukru) nie wiem co to takiego może być ? poza tym piwo pachnie normalnie i w smaku o.k. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OLINKA Opublikowano 3 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2010 WARKA # 10 PSZENICZNE 2,5kg słodu pszenicznego 1,8kg słodu pilzneńskiego 0,1kg słodu zakwaszającego 0,2kg Carapils zacieranie: 20 minut w 44°C 40 minut w 64°C 20 minut w 72°C Gotowanie 60 minut. 35g Lubelskiego na początku gotowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OLINKA Opublikowano 3 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2010 Wyszło 21 l , blg 12 zadane drożdże WB-06. Fermentacja w 20 st.C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OLINKA Opublikowano 4 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2010 (edytowane) Warka # 9 monachijskie Ciemne poszło na cichą. Niestety wczoraj Coś karmelowego miało iść do butelek ale nic z tego nie wyszło. Dzisiaj rozlewam na pewno bo już butelki czekają Edytowane 4 Listopada 2010 przez duduś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OLINKA Opublikowano 8 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2010 Mój Pils spadł na 3 blg, jest super klarowny. Jutro mam zamiar przelewać i stąd moje pytanie: piwo ma templ 12 st.c jest go 20 l mam zamiar dodać cukier ale ile go dać? Próbowałam z kalkulatorem ale na pierwszy raz to mi chyba nie wyszło bo mi pokazał 124 g i nie wiem czy coś zrobiłam źle, czy pokazał dobrze? Może ktoś z Was może mi obliczyć dokładnie ile dać tego cukru na 20 l. Dodam jeszcze, że sprawdzałam wpisując " American Lager" 2,5 - 2,7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 8 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2010 106 g. cukru (2.5 vol na 20L na 12C) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OLINKA Opublikowano 8 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2010 Dzięki coder tyle dodam. Pozd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się